clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
22 Вересня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 2081

Ідеальна банка: обираємо якісні овочеві консерви


Фото: автора

Секрети магазинної консервації розкриває керівник із якості одного з подільських плодо-консервних заводів Ірина Суконік

Рідко можна зустріти людину, яка б зовсім відмовилася від вживання овочевих консервів. Вони вже багато століть дозволяють людям збагатити свій зимовий раціон. Ми давно звикли додавати консервовані кукурудзу та горошок у салати, заправляти борщик томатною пастою, а до маринованих огірочків взагалі відчуваємо слабкість із юних років. І нехай суперечки про користь та шкоду маринованих продуктів не вщухають, ми їх їли, їмо і будемо їсти.
Багато господинь самостійно консервують овочі на зиму. Зазвичай, це роблять ті, хто має велике присадибне господарство й самостійно вирощує овочі, або має можливість купувати їх дешево. Решті немає сенсу робити зайву роботу й вони купують готові овочеві консерви. Головне — вміти обирати якісний продукт.

Замість оцту — лимонна кислота
«Раніше кожна господиня вважала, що для квашення йдуть великі огірки. Особисто ж я люблю засолювати корнішони. Тому чітких рекомендацій при виборі цієї консервації немає, — каже Ірина Володимирівна. — Все залежить від вподобань споживача. Ми ж на виробництві керуємося нормативною документацією. За її вимогами мариновані огірки вищого гатунку мають бути завбільшки від 4 до 9 см, першого гатунку — від 9 до 12 см. Що ж до томатів, то мариновані помідорки у банках мають бути в діаметрі не більше 6 см. Багато виробників використовують у своїх маринадах оцет, але краще надавати перевагу консервації, де у складі замість нього зазначена лимонна кислота. Це безпечніше для здоров’я.
При виборі конснервованого горошку уважно придивіться до етикетки. В складі завжди зазначається, з якого горошку виготовлено продукт — сушеного чи молодого зеленого. Відповідно від цього залежатиме його м’якість. Якщо вам до рук потрапила баночка з сушеним горошком, то тут є одне правило: чим ближчою буде дата виготовлення до дня вашої купівлі, тим краще. Адже сушений горошок у маринаді з кожним місяцем стає все твердішим, а через рік після виготовлення ним взагалі можна рушницю заряджати. Що ж до горошку, кукурудзи молочної стадії стиглості, то вони після обробки не змінюють своєї консистенції й завжди залишаються м’якими та ніжними на смак».

Позначка «ДСТУ» вбереже від проблем
За словами пані Ірини, псування консервів може бути різних типів. Добре, коли воно зовнішнє і його видно візуально: піддування кришки, підтікання тощо. А є бактеріальне, коли консерва уражується небезпечними мікроорганізмами. При такому типі псування ви не побачити жодних зовнішніх ознак, навіть на смак не завжди його можна відчути. Тому дуже важливо купувати овочеві консерви не з рук, а в магазинах, де на кожну продукцію має бути сертифікат якості й дотримуються умов зберігання. «Потрібно обов’язково дивитися на дату виготовлення, і якщо баночка бодай на день прострочена, безжально викидати її у смітник, — каже фахівець. — Бажано, щоб продукція була виготовлена згідно з ДСТУ, а в складі не повинно бути ароматизаторів, стабілізаторів та інших шкідливих речовин». На етикетці овочевих консервів зазначаються: назва продукту, його склад, вага і сорт; інформація про виробника (назва, адреса, товарний знак); чи використовувалися харчові домішки, якщо використовувалися, то які саме і в якій кількості; харчова цінність (білки, жири, вуглеводи і калорії); рецепт використання або спосіб вживання; як і скільки зберігати; дата виготовлення; ДСТУ або ТУ.
«Майже вся група «консерви» розрахована на зберігання від 0 до +20ºС при оптимальній вологості середовища 75%. При більшій вологості тара не витримує — ржавіє, — застерігає Ірина Володимирівна. — Не бажано, щоб на банки потрапляли сонячні промені, адже так втрачається товарний вигляд — тьмяніє колір овочів та фруктів. Але смакові якості від цього не змінюється».

Жодних дефектів на банці з різносолами
Банка повинна бути цілою, нем'ятою, без сколів і дефектів, герметично закритою, зазначає пані Ірина. Етикетка наклеєна рівно, написи на ній чіткі, чорнила стійкі, інформація зазначена повністю. Якщо консерви в скляній банці — розгляньте вміст. Оцініть однорідність овочів, прозорість розсолу, осад і сторонні домішки. Якщо зовнішній вигляд консервованих овочів вам не подобається — не беріть їх! Ще одна хитрість: купуючи консервовані овочі, віддавайте перевагу продукції великих овочезаводів, оскільки на них проводиться ретельніший контроль за всіма етапами консервації. Та й овочі надходять із прикріплених господарств, а не беруться «дешево, з нагоди».
 

порадник, консервація, домашні заготовки, споживачу на замітку

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Огірковий салат «Ніжинський»
домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 14445
Рецепт смачної закуски на зиму перевірений роками зі старого маминого кулінарного зошита.
Маринований пікантний кавун на зиму
закуски, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 727
На смак скибочки більше нагадують мариновані помідори чи огірки. Таку закуску подають до картопельки, м'яса, локшини та каші.
Квашені баклажани, фаршировані овочами
закуски, овочеві страви, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 1444
Рецепт із категорії «натуральних самоквасів», адже готуються овочі без єдиної краплі оцту!
Мариновані огірки без стерилізції
домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 17895
Смачний рецепт консервації на зиму.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: