clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
3 Жовтня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 9112

Пляцок «Циганські стежки»


Фото: автора

Строкатий, феєричний та оригінальний. На мій погляд – це один із найвдаліших тортів, який ваші гості вже точно ніколи не забудуть!

Пляцок – популярна випічка у Західній Україні. Випікається у вигляді пирога прямокутної або круглої форми, з кількома різними шарами і начинками. На національному прапорі циган зображене червоне колесо – символ вічної дороги. І цей коловорот знайшов відображення у пляцку «Циганські стежки» – яскравому, несподіваному і, певна річ, смачному.

Інгредієнти:
Для тіста: 6 білків, 200 г цукру, 200 г борошна + 1 ст. л., ванільний цукор, 1 ч. л. розпушувача, 100 мл олії або вершкового масла розтопленого (я брала останнє), 2 ст. л. какао, 2 жовтки, 2 ст. л. маку, пакетик желе полуничного.
Для крему-суфле: 300 г сиру, 250 г сметани (я використовувала жирні вершки 33%), 5 ст. л. цукру.
Для кубиків у начинці: 4 пакетики желе полуничного (можна взяти желе різних кольорів із різними смаками; за бажанням можна зробити своє домашнє желе із компоту та желатину).


Приготування:
4 пакетики желе залити холодною водою (по 200 мл на пачку), злегка нагріти, щоб желатин розчинився, потім перелити у форму й дати йому добре застигнути (я заливала його напередодні). Готове желе порізати кубиками.


Білки збити міксером до стійких піків, наприкінці додати цукор і ванільний цукор.

Просіяти борошно з розпушувачем, додати до білків і обережно перемішати знизу догори. Невеликими порціями влити розтоплене масло (не гаряче!).
Розділити тісто на 4 рівних частини. В одну частину додати жовтки, змішані з 1 ст. л. борошна, в другу – мак, в третю – какао, у четверту – пакетик сухого желе.

Все ретельно перемішати.


Форму для випічки встелити пекарським папером і змастити маслом. По центру форми викладати по черзі по 1 ст. л. тіста: жовтого, шоколадного, макового, рожевого. Викладати тісто по черзі , поки не заповниться вся форма (коричневе тісто у мене вийшло трохи густішим, ніж інші, тому його погано видно, проте після випікання все буде гаразд).


Випікати пляцок при температурі 180°С 45-50 хвилин. Готовий бісквіт охолодити на решітці й розрізати на 2 коржі.


Приготувати крем: пачку желе розчинити. Сир разом із цукром добре збити в блендері, щоб не було крупочок. Вершки чи сметану збити міксером, з’єднати з сирковою масою, додавши наприкінці розчинене охолоджене желе.


У готовий крем додати кубики желе, перемішати.


Одну частину бісквіту покласти у роз’ємну форму або ж встановити у звичайній бортики, вилити крем-суфле разом із кубиками желе на бісквіт, розрівняти ложкою.

Накрити другим пластом бісквіта, красивим зрізом догори.

Поставити в холодильник на 5 годин для застигання. Готовий пляцок нарізати прямокутними шматочками.


 

торти, пляцок, циганські стежки, закарпатська кухня, желе

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Шоколадний пиріг-торт «Вулкан»
солодка випічка, торти
Світлана ЯСЬКОВА 4638
Приголомшливо смачний і ефектний смаколик. Готується дуже просто, адже випікається він разом із кремом.
Шоколадний пиріг-торт «Три молока» від Енді Рудькова
солодка випічка, торти
Світлана ЯСЬКОВА 1517
Обережно! Навіть сам ритуал поїдання цього десерту викликає звикання!
Торт Тірамісу від Крістофа Фельдера
торти
Світлана ЯСЬКОВА 1184
Це найсмачніший кавовий десерт, який мені доводилося готувати та куштувати!
Вертикальний карамельний «Медівник»
торти
Світлана ЯСЬКОВА 984
Рецепт знайшла в авторській книжці талановитого кулінарного блогера та фудфотографа Вікторії Мельник «Чизкейк всередині. Складні й незвичайні торти – легко!», яку взяла у нашій редакційній бібліотеці.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: