clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
3 Жовтня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 4529

Пляцок «Циганські стежки»


Фото: автора

Строкатий, феєричний та оригінальний. На мій погляд – це один із найвдаліших тортів, який ваші гості вже точно ніколи не забудуть!

Пляцок – популярна випічка у Західній Україні. Випікається у вигляді пирога прямокутної або круглої форми, з кількома різними шарами і начинками. На національному прапорі циган зображене червоне колесо – символ вічної дороги. І цей коловорот знайшов відображення у пляцку «Циганські стежки» – яскравому, несподіваному і, певна річ, смачному.

Інгредієнти:
Для тіста: 6 білків, 200 г цукру, 200 г борошна + 1 ст. л., ванільний цукор, 1 ч. л. розпушувача, 100 мл олії або вершкового масла розтопленого (я брала останнє), 2 ст. л. какао, 2 жовтки, 2 ст. л. маку, пакетик желе полуничного.
Для крему-суфле: 300 г сиру, 250 г сметани (я використовувала жирні вершки 33%), 5 ст. л. цукру.
Для кубиків у начинці: 4 пакетики желе полуничного (можна взяти желе різних кольорів із різними смаками; за бажанням можна зробити своє домашнє желе із компоту та желатину).


Приготування:
4 пакетики желе залити холодною водою (по 200 мл на пачку), злегка нагріти, щоб желатин розчинився, потім перелити у форму й дати йому добре застигнути (я заливала його напередодні). Готове желе порізати кубиками.


Білки збити міксером до стійких піків, наприкінці додати цукор і ванільний цукор.

Просіяти борошно з розпушувачем, додати до білків і обережно перемішати знизу догори. Невеликими порціями влити розтоплене масло (не гаряче!).
Розділити тісто на 4 рівних частини. В одну частину додати жовтки, змішані з 1 ст. л. борошна, в другу – мак, в третю – какао, у четверту – пакетик сухого желе.

Все ретельно перемішати.


Форму для випічки встелити пекарським папером і змастити маслом. По центру форми викладати по черзі по 1 ст. л. тіста: жовтого, шоколадного, макового, рожевого. Викладати тісто по черзі , поки не заповниться вся форма (коричневе тісто у мене вийшло трохи густішим, ніж інші, тому його погано видно, проте після випікання все буде гаразд).


Випікати пляцок при температурі 180°С 45-50 хвилин. Готовий бісквіт охолодити на решітці й розрізати на 2 коржі.


Приготувати крем: пачку желе розчинити. Сир разом із цукром добре збити в блендері, щоб не було крупочок. Вершки чи сметану збити міксером, з’єднати з сирковою масою, додавши наприкінці розчинене охолоджене желе.


У готовий крем додати кубики желе, перемішати.


Одну частину бісквіту покласти у роз’ємну форму або ж встановити у звичайній бортики, вилити крем-суфле разом із кубиками желе на бісквіт, розрівняти ложкою.

Накрити другим пластом бісквіта, красивим зрізом догори.

Поставити в холодильник на 5 годин для застигання. Готовий пляцок нарізати прямокутними шматочками.


 

торти, пляцок, циганські стежки, закарпатська кухня, желе

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Найніжніший торт-суфле «Пташине молоко»
торти
Світлана ЯСЬКОВА 1029
Цей тортик ідентичний за смаком із однойменними цукерками. Рецепт із програми «Все буде смачно».
Торт «Шоколадний купол» із вишнею
торти
Світлана ЯСЬКОВА 896
Шоколадно-медовий бісквіт, терпкуватий смак шоколадного заварного крему, вишня і коньяк – дивовижне поєднання!
Тістечко «Королівський мармур», або Вдосконалена угорська ватрушка
солодка випічка, торти
Світлана ЯСЬКОВА 1243
Смаколик за консистенцією та смаком дуже нагадує ніжнійший сирник або ж чізкейк. А за зовнішнім виглядом не поступається багатьом тортам!
Тістечко «Білочка» із в’яленою журавлиною
солодка випічка, торти
Світлана ЯСЬКОВА 896
Подібні смаколики часто-густо продаються в магазинах, але, повірте, з домашніми їх просто не порівняти!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: