clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
12 Жовтня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 1082

Тарт з айвою та вершково-горіховою карамеллю


Фото: автора

Ароматний, смачний і корисний осінній тарт з айвою і вершковою карамеллю за рецептом відомого кулінара і судді проекту «МайстерШеф» Тетяни Литвинової.

Карамель дуже смачна, ніжна й тягуча. Як нуга в шоколадних батончиках! Айва абсолютно не терпка, завдяки спеціальній попередній обробці. Вона чудово доповнює пісочне тісто й поєднується з горіхами та солодкою карамеллю. Тарт вишуканий та чудовий. Сподобався безмежно!

Інгредієнти:
Для тіста: 120 г вершкового масла, 2 жовтки, 0,5 склянки цукру, 1 ст. л. сметани, 1,5 склянки борошна, 10 г ванільного цукру.
Для начинки: 180 г горіхів, 220 г цукру, 220 г вершків, 50 г вершкового масла, 2-3 ст. л. води, айва (у мене невеличка, тож пішло 5 плодів — в рецепті 2 шт.).

Приготування:
Змішати вершкове масло з жовтками, цукром і сметаною, додати борошно і ванільний цукор. Замісити тісто. Загорнути його в харчову плівку й покласти в холодильник мінімум на 30 хвилин.

Потім розкачати його на пергаменті й викласти у форму для тарта, формуючи бортики.

Знову покласти в холодильник на 20 хвилин (завдяки охолодженню тісто не буде підніматися, його навіть виделкою наколювати не потрібно!). Після холодильника відправити корж у духовку, розігріту до 200ºС, на 20 хвилин (щоб загнітився).


Очищену від шкірки айву розрізати на 4 частини й видалити серцевину. Кожну часточку обмакнути в лимонний сік (щоб айва не потемніла, я ще кинула лимон у воду). Занурити в окріп і варити 5 хвилин. Зняти з вогню і залишити в гарячій воді ще на 5 хвилин (потім у воду від айви можна додати цукор, шкірку, сердцевинки й зварити смачний корисний компот).


Для приготування карамелі в сотейник із товстим дном всипати цукор і додати трохи води. Варити на повільному вогні, постійно помішуючи, поки цукор не розчиниться. Збільшити вогонь і довести до кипіння (чесно зізнаюся, з першого разу карамель у мене не вийшла, тож довелося робити її повторно; моя порада — готувати її на сковорідці із товстим дном і на великому вогні; принаймні так у мене все вийшло одразу). Готувати, поки карамель не стане темно-бурштинового кольору. Після цього зняти з вогню й обережно влити теплі вершки. Варити на маленькому вогні, поки маса не стане однорідною. У готову карамель додати масло й перемішати.

Влити більше половини цієї маси на готовий корж, розподіляючи на бортики також.

Посипати підсмаженими й змеленими горіхами.

Викласти нарізану тонкими пластинками айву.

Змастити залишками карамелі. Відправити в духовку, розігріту до 160ºС, на 15 хвилин.

P.S. На жаль, сфотографувати тарт у розрізі не встигла. Спекла і пішла на роботу. Ввечері ж, від мого красення залишилися лише декілька крихточок. Але мої любі солодкоїжки запевнили, що пиріг був надзвичайно смачний. 

 

солодка випічка, айва, тарт, карамель

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Різдвяний сирний штоллен – найсмачніший в світі кекс
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 772
Це німецький класичний смаколик, який готують за 2-4 тижні до Різдва й витримують у прохолодному місці, щоб він набув свого традиційного приголомшливого смаку й аромату. При цьому він анітрохи не черствіє!
Швидка соковита шарлотка «Лінивиця» з помадкою
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1141
Найпростіший та найшвидший рецепт, який лише можна вигадати.
Французькі булочки «Сіннабон» (Cinnabon rolls)
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 739
Нереально смачнюча, просто наркотична випічка! Важко зупинитися на одній штуці, рука сама тягнеться за наступним смаколиком!
Тертий пиріг із карамелізованими яблуками та родзинками
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 863
Нескладний у виконанні та швидкий у поїданні смаколик.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: