ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Тарт з айвою та вершково-горіховою карамеллю

12 Жовтня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 2536

Фото: автора

Ароматний, смачний і корисний осінній тарт з айвою і вершковою карамеллю за рецептом відомого кулінара і судді проекту «МайстерШеф» Тетяни Литвинової.

Карамель дуже смачна, ніжна й тягуча. Як нуга в шоколадних батончиках! Айва абсолютно не терпка, завдяки спеціальній попередній обробці. Вона чудово доповнює пісочне тісто й поєднується з горіхами та солодкою карамеллю. Тарт вишуканий та чудовий. Сподобався безмежно!

Інгредієнти:
Для тіста: 120 г вершкового масла, 2 жовтки, 0,5 склянки цукру, 1 ст. л. сметани, 1,5 склянки борошна, 10 г ванільного цукру.
Для начинки: 180 г горіхів, 220 г цукру, 220 г вершків, 50 г вершкового масла, 2-3 ст. л. води, айва (у мене невеличка, тож пішло 5 плодів — в рецепті 2 шт.).

Приготування:
Змішати вершкове масло з жовтками, цукром і сметаною, додати борошно і ванільний цукор. Замісити тісто. Загорнути його в харчову плівку й покласти в холодильник мінімум на 30 хвилин.

Потім розкачати його на пергаменті й викласти у форму для тарта, формуючи бортики.

Знову покласти в холодильник на 20 хвилин (завдяки охолодженню тісто не буде підніматися, його навіть виделкою наколювати не потрібно!). Після холодильника відправити корж у духовку, розігріту до 200ºС, на 20 хвилин (щоб загнітився).


Очищену від шкірки айву розрізати на 4 частини й видалити серцевину. Кожну часточку обмакнути в лимонний сік (щоб айва не потемніла, я ще кинула лимон у воду). Занурити в окріп і варити 5 хвилин. Зняти з вогню і залишити в гарячій воді ще на 5 хвилин (потім у воду від айви можна додати цукор, шкірку, сердцевинки й зварити смачний корисний компот).


Для приготування карамелі в сотейник із товстим дном всипати цукор і додати трохи води. Варити на повільному вогні, постійно помішуючи, поки цукор не розчиниться. Збільшити вогонь і довести до кипіння (чесно зізнаюся, з першого разу карамель у мене не вийшла, тож довелося робити її повторно; моя порада — готувати її на сковорідці із товстим дном і на великому вогні; принаймні так у мене все вийшло одразу). Готувати, поки карамель не стане темно-бурштинового кольору. Після цього зняти з вогню й обережно влити теплі вершки. Варити на маленькому вогні, поки маса не стане однорідною. У готову карамель додати масло й перемішати.

Влити більше половини цієї маси на готовий корж, розподіляючи на бортики також.

Посипати підсмаженими й змеленими горіхами.

Викласти нарізану тонкими пластинками айву.

Змастити залишками карамелі. Відправити в духовку, розігріту до 160ºС, на 15 хвилин.

P.S. На жаль, сфотографувати тарт у розрізі не встигла. Спекла і пішла на роботу. Ввечері ж, від мого красення залишилися лише декілька крихточок. Але мої любі солодкоїжки запевнили, що пиріг був надзвичайно смачний. 

 

солодка випічка, айва, тарт, карамель

Коментарі:

  Так  Ні, дякую