ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
24 Листопада, 2020

Термостійкий, селіконізований чи «підпергамент»?

2 Листопада 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5258

Фото: автора

Журналісти газети «Є» в рамках чергового експерименту дізнавалися, який папір для випічки краще обрати?

Папір для випічки — незамінна річ у господарстві: він не лише захищає деко від прилипання виробів із тіста і, як наслідок, дозволяє уникнути тривалого й невдячного миття посуду. З правильним пергаментом можна готувати здоровішу і менш калорійну їжу без жиру! Крім того, його використовують для подачі страв, для запікання і розігрівання в мікрохвильовці. Ми вирішили протестувати папір для випічки п’яти відомих торгових марок: «Фрекен Бок», «Quickpack Quality», «Добра господарочка», «Мелочи жизни» та «Чисто».

Білий чи коричневий?
Увесь папір, який нині є у продажу, білого або коричневого кольору, тою чи іншою мірою шорсткий на дотик. Проте, як запевняють фахівці, колір не має жодного значення. Головне — якість.
Найбільше ваша їжа ризикує підгоріти у папері «підпергамент». Він абсолютно нетермостійкий (є недобросовісні виробники, які хитрують і видають його за пергамент).
Пергамент — це папір із найвищою термостійкістю серед целюлозних паперів. Він витримує тривале нагрівання до 220ºС.
У силіконізованого паперу термостійкість забезпечує спеціальне силіконове просочення. Сам же папір не є термостійким, тому його краї стануть більш коричневими.
А ось пергамент силіконізований ідеально витримує духовку. Він термостійкий, а силіконізоване покриття підсилює стійкість до температури. Що ж стосується розмірів, то виробники пропонують пергамент 5 або 8 м завдовжки та 28-38 см завширшки. Більшість протестованих нами зразків продавалися у картонних коробках. І це цілком виправдано, адже рулон при зберіганні у кухонній шухляді постійно норовить розкрутитися. Це зручно, й виходячи із правил гігієни, адже упаковка захищає пергамент від контакту з брудом. Лише марки «Чисто» та «Мелочи жизни» були запаковані у целофанові обгортки, які при розпаковуванні розірвалися й для подальшого використання стали непридатними.

Тест на вогнестійкість та економічність
Оскільки виробники вказують на упаковці, що їхні вироби витримують температуру до 220-230ºС, то всі п’ять зразків ми помістили в духовку на 30 хвилин. В результаті жоден тестований пергамент не підгорів. Трішки змінив колір лише папір ТМ «Фрекен Бок». Задля чистоти експерименту ми ще й спробували всі зразки на економічність. Для цього на кожному з них по декілька разів випікали печиво із листкового тіста при однаковій температурі. За результатами стало зрозуміло, скільки разів можна повторно використовувати один аркуш паперу. Найбільше — 6 разів — витримав пергамент «Мелочи жизни». Трохи менше — 5 разів — «Чисто», «Quickpack Quality», «Добра господарочка». А папір «Фрекен Бок» витримав лише 4 рази. Його краї злегка пожовкли, тож на цьому тестування довелося припинити, щоб не зіпсувати випічку.

Тест на міцність
Пергаментний папір використовують не лише для випічки солодких борошняних виробів. Досить часто у ньому запікають — м’ясо, курку, рибу тощо. А оскільки під час цієї процедури папір досить часто контактує з гарячою водою, м’ясними соками та маринадами, то наступним екстрим-випробовуванням стало варіння протягом години. Практично всі наші зразки впоралися із цим тестом. Але найміцнішим залишився пергамент «Чисто». До речі, весь папір після просушування зберіг свою структуру та властивості.

Тест на «жиростійкість»
Зі всіх зразків пергаменту ми сформували міні-кораблики й налили у кожен по 1 ч. л. олії. Через декілька годин жир трішки просочився лише через один із них — пекарський папір ТМ «Добра господарочка». Всі інші впоралися із випробуванням, а пергамент «Мелочи жизни» та «Чисто» навіть не просочилися олією й стійко утримували її до кінця експерименту.

Парад корисних порад
*Між двома шарами пергаменту можна розкачувати тонкі коржі з тіста, а потім просто разом із ними перенести виріб на деко, не пошкодивши його.
*Вирізавши із пекарського паперу яку-небудь фігуру й поклавши на торт або бісквіт, ви отримаєте трафарет — залишиться лише присипати цукровою пудрою, какао, кокосовою стружкою, горіхами тощо.
*Задля гігієни на кухні при обробленні риби, особливо оселедця, господині часто використовують листки зі старих газет або журналів, щоб не бруднити дошку. Це не дуже розумно, оскільки є небезпека контакту із токсичними друкарськими фарбами. А ось пергамент чудово підійде.
*Покладіть на дно сковорідки аркуш пергаменту — так ви зможете смажити рибу, м'ясо, птицю без використання жирів.
*Використовуючи пергаментний папір, немає необхідності змащувати маслом деко або форму. Він і так не прилипне до випічки.
*Якщо ви готуєте або розігріваєте їжу в мікрохвильовій печі, накрийте страву аркушем пергаменту. Він чудово запобіжить розбризкуванню жиру.

 


Результати тестування:


 

порадник, пергамент, засоби для випікання, споживачу на замітку

Коментарі:

  Так  Ні, дякую