ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Львівський сирник — місто Лева на тарілці

7 Грудня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 6869

Фото: автора

Цей смаколик є хітом галицької кухні. Легкий і ніжний десерт, без якого не можна собі уявити жодної кав'ярні Львова.

Мало хто знає, але рецепт цієї страви повністю належить легендарному галицькому кулінару Дарії Цвек, яка є автором бестселеру «Солодке печиво», який перевидавали аж дев’ять разів. Існує понад 32 варіації львівського сирника. Його готують із лимонною або апельсиновою цедрою, кокосовою стружкою, горіхами, маком і навіть яблуками. Незмінним залишається жирний домашній сир, хороше вершкове масло і домашні яйця.

Інгредієнти:
Для сирника: 500 г жирного домашнього сиру, 4 яйця, 200 г цукру, 100 г вершкового масла, цедра лимона, жменя родзинок або чорниць (у мене заморожені чорниці), 1 ст. л. манки.
Для глазурі: 1 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. цукру, 2-3 ст. л. сметани, 2 ст. л. какао.

Приготування:
Якщо ваш сир занадто вологий, то його потрібно попередньо ретельно відтиснути. Лише потім протерти через сито. Жовтки збити з цукром до глянцевої маси. Тепер до сиру додати манку, вершкове масло кімнатної температури, жовткову масу. Добре збити міксером і додати цедру лимона й родзинки (чорницю попередньо повністю розморозити). Перемішати. Білки збити до крутої піни й обережно ввести їх в сирну масу. Перемішати ложкою. Форму для випічки (найкраще для сирника підходить прямокутна глибока форма для хліба-цеглинки або кексу) намастити маслом, посипати сухарями або встелити пергаментним папером. Викласти сирну масу. Випікати при 190ºС протягом 50-60 хвилин. Дістати з духовки, перевернути догори дном і залишити сирник у такому положенні, для того, щоб він вийшов рівним. Повністю охолодити й лише потім витягнути з форми.
Полити гарячою глазур'ю. Для глазурі: всі інгредієнти змішати в каструлі й на маленькому вогні варити до однорідного стану, постійно помішуючи.


Дати настоятися в холодильнику (краще на ніч). Зранку нарізати за допомогою мокрого ножа порційними шматочками й подати до сніданку.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: обов’язково наберіться терпіння і витримайте сирник ніч у холодильнику. Цей смаколик наступного дня стає лише смачнішим, а його структура чарівним чином змінюється та стає ніби досконалішою.


 

солодка випічка, десерт, галицька кухня, львівський сирник, страви з сиру, чорниця, шоколадна помадка

Коментарі:

  Так  Ні, дякую