ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Різдвяний штоллен

3 Січня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4116

Фото: автора

Дрезденський дріжджовий кекс — найзнаменитіша версія німецького кексу, який традиційно випікається під час різдвяного посту й настоюється до самого Різдва.

Це насичений за смаком щільний кекс, який вже при випічці наповнить ваш будинок чарівним ароматом прянощів та цитрусу. Нам українцям не обов’язково готувати штоллен задовго до Різдва. Цим ароматним смаколиком можна ласувати одразу ж після випікання й насолоджуватися його неповторним оригінальним смаком. Проте не розчарує штоллен і через тиждень після випікання, адже він не черствіє та з кожним днем стає все смачнішим.

Інгредієнти:
На 2 кекси: 200 г вершкового масла (150 г для тіста і 50 г для просочення), 2 яйця, цедра лимона та апельсина, 300 г суміші цукатів та сухофруктів (я брала родзинки, курагу, цукати, в’ялену журавлину), 90 г будь-яких горіхів (у мене мигдаль), 100 мл коньяку, 500 г борошна, 200 мл молока, 150 г цукру, 50 г цукрової пудри, 1/5 ч. л. солі, 1ч. л. сухих дріжджів, спеції (по 0,5 ч. л.): ваніль, мелений імбир, мелений мускатний горіх, аніс, кардамон, кориця.

Приготування:
Влити 100 г коньяку в суміш із цукатів, сухофруктів і подрібнених горіхів і настояти 6-12 годин, зранку натерти в миску ще цедру з апельсину та лимону.


Підготувати опару: 100 мл теплого молока (35ºС) ретельно перемішати з дріжджами і з 1 ст. л. цукру. Відставити на 20 хвилин у тепле місце без протягів (наприклад шафу, мікрохвильовку, каструлю з кришкою).


Перемішати 150 г цукру + всі сухі спеції + ваніль+ сіль. 150 г вершкового масла розтопити до кімнатної температури (воно має бути еластично м'яким, а не топленим).
Половину молока (100 мл) добре перемішати з яйцями.

З підготовлених сумішей приготувати тісто: змішати масло й цукор зі спеціями.

Додати молоко з яйцями, опару й просіяти 500 г борошна. Вимісити тісто (воно має стати еластичним і не клеїться до рук).

Поставимо його в тепле місце приблизно на 2 години (я поставила ємність із тістом в миску з теплою водою). Тісто, яке підійшло, обім’яти й ввести настояні горіхи з цукатами.


Розділити тісто на 2 частини (можна трішки змастити руки олією, щоб воно не липнуло). Стіл посипати борошном, розкачати кожен шматочок тіста завтовшки в 1 см у формі овалу.


Потрібно буде скласти кожен штоллен особливим чином: овал складаємо вдвічі, а верхню частину загортаємо ще раз догори.


Викласти штоллен на змащене олією деко.

Необхідно дати тісту трохи підійти (залишити кекси на 30-40 хвилин). Випікати близько години при 180ºС.

Як тільки штоллен буде готовий, щедро намастити його вершковим маслом (50 г ).

Густо обсипати цукровою пудрою.

Дати кексам охолонути й відставити в сухе прохолодне місце настоюватися. Перед подачею цукрову пудру оновити.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: тісто штоллена солодке й жирне, піднімається воно важко, тому скільки б не зайняло часу ви повинні дочекатися:
*щоб опара підійшла й тісто збільшилося в об’ємі хоча б удвічі (тільки потім його обминають);
*щоб штоллен перед випічкою полежав і трохи збільшився.
Штоллен — це НЕ здобна булка, він не повинен бути повітряним. Це насичений, ароматний, але щільний дріжджовий кекс.


 

солодка випічка, штоллен, німецька кухня, страви до Різдва, цукати, дрезденський кекс

Коментарі:

  Так  Ні, дякую