clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
5 Січня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 2106

Мамин медівник


Фото: автора

Рецепт цього тортика знайшла в старому маминому записничку 20-річної давнини, спекла й тепер не можу встояти, щоб не поділитися з вами!

Пам’ятаю, як мамин медівник був хітом усіх свят як у нас вдома, так і у неї на роботі. Я як заворожена спостерігала за тим, як матуся чаклує на кухні, й з нетерпінням чекала на шматочок цієї смакоти. Тепер, спробувавши відтворити той старий перевірений часом рецепт, ніяк не можу збагнути – чому раніше його не пекла? Адже він не просто смачний, він непристойно смачний. Тісто виходить кольору вареного згущеного молока й абсолютно безпроблемне. А які розкішні коржі! Крем підійде будь-який улюблений. У мами був сметанний, тож і я не стала експериментувати.


Інгредієнти:
Тісто: 2 ст. л. меду з гіркою, 1 ч. л. соди, склянка цукру, 2 ст. л. води, 2 ст. л. маргарину (у мене вершкове масло, адже я у своїх рецептах ніколи не використовую рослинний маргарин), 2 яйця, дрібка солі, 2,5 склянки борошна (може піти трохи більше), ванілін.
Крем: 700 г домашньої сметани (чим більше крему, тим краще торт просочиться), 0,5 склянки цукрової пудри, ванілін.
Склянка – 200 мл.


Приготування:
Мед викласти у високу каструлю і довести до кипіння, помішуючи. Всипати соду, цукор, ванілін, сіль та влити воду. Варити на середньому вогні, помішуючи до розчинення цукру (до красивого бурштинового кольору), весь час помішуючи.

Коли й піна стане яскравого кольору – зняти з вогню, додати маргарин (масло), перемішати й зачекати поки маса трішки охолоне.

Вибити яйця, добре збити вінчиком. Всипати 2,5 склянки борошна (у мене пішло близько 3-х склянок). Перемішати спочатку ложкою, а потім вимісити рукою (тісто виходить не туге й трохи липке спочатку).

Накрити миску харчовою плівкою й поставити в холодильник на 1-2 години. За цей час борошно набубнявіє, масло застигне й тісто не буде прилипати при розкочуванні. З тіста сформувати ковбаску.

Розділити її на 8-9 частин.

Кожну розкачати якнайтонше між двома аркушами пергаменту, й вирізати за розміром потрібної форми (у мене кругла 26 см в діаметрі).

Випікати, попередньо наколовши виделкою до золотавого кольору (тісто практично не липне, еластичне, пластичне, тягнеться хоч до прозорості й не рветься. Я пекла при 200С° по 8-10 хвилин кожен корж).
Готові коржі повністю охолодити.

Приготувати крем: сметану збити з цукровою пудрою та ваніліном.

Змастити торт сметанним кремом.

Боки посипати крихтою, а верх прикрасити розтопленим шоколадом.

Прибирати торт у холодильник мінімум на 5-6 годин.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: я спекла 9 коржів, але на медівник використала лише 8. Зайвий корж я перемолола в комбайні на крихту й нею прикрасила свій медівник. Якщо матимете витримку, то варто залишити декілька шматочків цієї смакоти на другу-третю добу. Мені здається, що тортик із кожним днем стає все кращим.

І розріз (на жаль, естетично сфотографувати шматочок не вийшло, адже робила це дуже швидко, в той час, як за столом сиділи гості):


 

торти, медівник, мед, сметанний крем

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Торт «Шоколадний купол» із вишнею
торти
Світлана ЯСЬКОВА 790
Шоколадно-медовий бісквіт, терпкуватий смак шоколадного заварного крему, вишня і коньяк – дивовижне поєднання!
Літній тортик без випікання з черешнею, бананами та шовковицею
торти
Світлана ЯСЬКОВА 706
Цей смаколик користується у господинь дуже великою популярністю, оскільки він легкий, ніжний і дуже красивий. Тим більше, що фрукти та ягоди для його приготування можна обирати на свій смак.
Найніжніший торт-суфле «Пташине молоко»
торти
Світлана ЯСЬКОВА 863
Цей тортик ідентичний за смаком із однойменними цукерками. Рецепт із програми «Все буде смачно».
Тістечко «Королівський мармур», або Вдосконалена угорська ватрушка
солодка випічка, торти
Світлана ЯСЬКОВА 1095
Смаколик за консистенцією та смаком дуже нагадує ніжнійший сирник або ж чізкейк. А за зовнішнім виглядом не поступається багатьом тортам!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: