clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

19 Січня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 802

Кенігсбергські клопси - м'ясні міні-котлетки родом із Прусії


Фото: автора

М'ясна страва німецької кухні, яка складається з ніжних тюфтельок, политих цікавим пікантним соусом.

У Європі особливої популярності набули клопси, приготовані в Східній Пруссії. Напівфабрикати в жерстяних банках під маркою «Кенігсбергські клопси» й досі повсюдно продаються в Німеччині. Крім того, ці тюфтельки популярні в багатьох країнах світу. Вони існують в Ізраїлі — клопс з яйцем, Латвії — клопс цибульний, Норвегії — фіскеболлар (рибний клопс). У Норвегії та Швеції — щётбуллар.
Найбільше у цій страві мені сподобався соус. Вершки й борошно роблять його ніжним, кремоподібним, а каперси (у моєму випадку подрібнені корнішони) відповідають за оригінальність, додають легкої кислинки. Прекрасний союз із прусським акцентом!

Інгредієнти:

Для клопсів: 600 г м'ясного фаршу (у мене свинина+курка), 4 ст. л. панірувальних сухарів, 1 ст. л. гірчиці (будь-якої), середня цибулина, яйце, сіль, перець.

Для соусу: 50 г вершкового масла, склянка молока, склянка вершків (20%), 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. каперсів (я замінила на мариновані корнішони, які попередньо натерла на дрібній тертці), сіль, дірбка цукру, мускатний горіх.

Приготування:
Фарш, панірувальні сухарі, яйце, подрібнену цибулю і гірчицю перемішати. Додати сіль і перець за смаком. Із м'ясного фаршу сформувати фрикадельки, розміром трохи більше волоського горіха. Викласти їх на деко.

Соус: вершкове масло обсмажити на сковорідці з борошном до ніжно-кремового відтінку. Влити молоко та вершки молоко, додати спеції, цукор та сіль, продовжуючи перемішувати, щоб не утворювалися грудочки. Трішки поварити й додати терті мариновані огірочки (або каперси).


Залити соусом клопси й поставити в духовку запікатися при 180ºС протягом 20-25 хвилин.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: подавати можна як із картопляним пюре так і з макаронами чи гречаною кашею. Клопси виходять дуже соковитими й ніжними. Крім того, вони практично дієтичні, адже готуються без обсмажування. Досить часто їх попередньо відварюють до готовності, а потім лише трішки припускають разом із соусом. Але мені такий варіант не надто сподобався, адже я більше люблю, щоб м’ясо та соус просочилися ароматами й соками одне одного. 

м`ясо та субпродукти, кенігсберські клопси, німецька кухня, популярні страви світу, тюфтелі, вершковий соус

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Milanesa a la Suiza – відбивна по-аргентинськи під сиром із соусом «Бешамель»
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 309
Рецептом та особливостями приготування зі мною поділилася одна знайома з кулінарного форуму, яка якийсь час жила в Кордові. За її словами міланеса – це справжній місцевий кулінарний культ!
М'ясо «Панське» під пікантним чорничним соусом
м`ясо та субпродукти, рецепти від читачів
Аврора Крейнес 426
Дуже ароматне й смачне. А ще м'ясо виходить таким м’яким, що його можна їсти одними губами.
Аlmondegas – ніжні фрикадельки по-іспанськи
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 697
Смачно, просто, ситно й соковито!
Фірмовий шашлик від мангальника ресторану «Хутір» Дмитра Савчука
м`ясо та субпродукти, рецепт від шеф-кухаря
Світлана ЯСЬКОВА 1520
М’ясо завдяки сухому маринаду завжди виходить м’яким, соковитим та ніжним.
Показати ще
Коментарів - 0: