Гаряча тема:
- Війна
У Європі особливої популярності набули клопси, приготовані в Східній Пруссії. Напівфабрикати в жерстяних банках під маркою «Кенігсбергські клопси» й досі повсюдно продаються в Німеччині. Крім того, ці тюфтельки популярні в багатьох країнах світу. Вони існують в Ізраїлі — клопс з яйцем, Латвії — клопс цибульний, Норвегії — фіскеболлар (рибний клопс). У Норвегії та Швеції — щётбуллар.
Найбільше у цій страві мені сподобався соус. Вершки й борошно роблять його ніжним, кремоподібним, а каперси (у моєму випадку подрібнені корнішони) відповідають за оригінальність, додають легкої кислинки. Прекрасний союз із прусським акцентом!
Інгредієнти:
Для клопсів: 600 г м'ясного фаршу (у мене свинина+курка), 4 ст. л. панірувальних сухарів, 1 ст. л. гірчиці (будь-якої), середня цибулина, яйце, сіль, перець.
Для соусу: 50 г вершкового масла, склянка молока, склянка вершків (20%), 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. каперсів (я замінила на мариновані корнішони, які попередньо натерла на дрібній тертці), сіль, дірбка цукру, мускатний горіх.
Приготування:
Фарш, панірувальні сухарі, яйце, подрібнену цибулю і гірчицю перемішати. Додати сіль і перець за смаком. Із м'ясного фаршу сформувати фрикадельки, розміром трохи більше волоського горіха. Викласти їх на деко.
Соус: вершкове масло обсмажити на сковорідці з борошном до ніжно-кремового відтінку. Влити молоко та вершки молоко, додати спеції, цукор та сіль, продовжуючи перемішувати, щоб не утворювалися грудочки. Трішки поварити й додати терті мариновані огірочки (або каперси).
Залити соусом клопси й поставити в духовку запікатися при 180ºС протягом 20-25 хвилин.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: подавати можна як із картопляним пюре так і з макаронами чи гречаною кашею. Клопси виходять дуже соковитими й ніжними. Крім того, вони практично дієтичні, адже готуються без обсмажування. Досить часто їх попередньо відварюють до готовності, а потім лише трішки припускають разом із соусом. Але мені такий варіант не надто сподобався, адже я більше люблю, щоб м’ясо та соус просочилися ароматами й соками одне одного.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: