clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
29 Лютого 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 1453

Як зробити їжу кориснішою та смачнішою?


"Щоб м’ясні страви були ніжними, то їх краще готувати в рукаві", - каже дієтолог Фото: автора

За словами лікаря-дієтолога Альони Брянцевої, зробити це досить легко, якщо скористатися деякими хитрощами.

Всі ми знаємо, що чим менше ми піддаємо продукти термічній обробці, тим більше корисних речовин у них зберігається. Тому завдання кожної господині пришвидшити процес приготування, але при цьому зробити так, щоб їжа залишалася смачною. За словами лікаря-дієтолога Альони Брянцевої, зробити це досить легко, якщо скористатися деякими хитрощами.

Ківі зробить м’ясо ніжним
«Щоб у м’ясі збереглося якнайбільше корисних речовин, і воно після термічної обробки залишилося смачним та соковитим, його слід попередньо замаринувати, — каже Альона Леонідівна. — Для цього згодиться все, що є у вас під рукою: дешеве червоне вино, кефір, фруктовий сік, яблучний оцет з водою. Головне правило — маринад має бути кисленьким і просочуватися у ньому м’ясо повинно не менше 30 хвилин, краще годину. Я, зазвичай, залишаю на ніч. А щоб м’ясні страви були ніжними, то їх краще готувати в рукаві й обкладати з усіх боків ківі.

Саме в цьому фрукті є такі специфічні речовини, які досить швидко пом’якшують м’ясні волокна й розчиняють білки.
Це ж стосується і риби. Всі «водоплаваючі» представники річок, морів та океанів люблять маринади. Це може бути соєвий соус навпіл із лимонним соком, біле сухе вино, приправи та спеції (орегано, базилік, майоран) тощо. Рибу в цьому випадку навіть не потрібно солити. Достатньо на декілька хвилин поставити в холодильник, а потім запекти. Смак готової страви завдяки маринаду стає багатшим і цікавішим. Вона корисна й безпечна для талії».

У каші сила наша?
«Нині кардинально помінялося уявлення про раціональне харчування. Якщо раніше каша вважалася обов’язковим атрибутом здорового раціону, то наразі через малорухливий спосіб життя, який веде більшість сучасних людей, надлишок вуглеводів може бути небезпечним. Тому до свого раціону ніколи не завадить додавати якнайбільше овочів, фруктів та ягід. Це не означає, що нам потрібно виключити злакові зі свого меню. Просто всі каші варто доповнювати овочами. До прикладу, якщо раніше ви готували гречку чи вівсянку на воді зі шматочком вершкового масла, то нині спробуйте перед приготуванням стушкувати на сковорідці будь-які овочі, а потім додати їх у кашу. Процедура приготування схожа до плову. Результат вас приємно вразить. Смак звичної вам страви повністю зміниться, стане «благороднішим».

Господині на замітку
*Додавайте цукор. Безумовно, зловживати цією порадою не варто, особливо якщо ви стежите за фігурою, але для особливих випадків цей секрет може знадобитися. Додайте трохи цукру в овочі або злегка присипте ним м'ясо, і смак вашої страви стане насиченішим.
*Зробіть їжу привабливішою зовні. Естетичне сприйняття прямо пов'язане зі смаковим, і якщо страва нас приваблює зовні, то і її смак буде нам здаватися привабливішою.
*Правильний посуд. Ще одним естетичним аспектом нашого застілля є красивий посуд. Вважається, що білий колір — це найвдаліший варіант для правильного сприйняття їжі. Але важливий також і розмір тарілки: невеликий її діаметр допоможе контролювати розмір порцій.
*Комфортна температура їжі. Ви навряд чи зможете насолодитися супом, який обпікає язик, а холодний плов, найімовірніше, здасться жирним і прісним.
*Додавайте спеції і свіжі трави. З ними навіть банальна яєчня стане смачнішою, а отже, наш мозок буде сприймати її як вишуканішу страву, даючи можливість насолодитися кожним шматочком.
*Приємна атмосфера. Вона безпосередньо впливає на наше сприйняття їжі. Спробуйте поставити на стіл свічки, ввімкніть приємну музику, й навіть найпростіша страва здасться вам справжнім кулінарним шедевром.
*Їжте поволі. Ретельне пережовування їжі не лише сприяє кращому травленню й контролює апетит, але й допомагає смаковим рецепторам вловити всі відтінки смаку.
 

порадник, їжа, смачно, каша, маринади, дієтолог, Альона Брянцева

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Варіанти й цікаві ідеї для корисного сніданку
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 931
Дієтологи, інші лікарі й фітнес-тренери сходяться в одному: снідати треба. Тут і правильна робота шлунково-кишкового тракту, і здоров'я організму, і нормальний обмін речовин, і хороше самопочуття, і заряд бадьорості!
Паста від А до Я: як готувати та з чим поєднувати?
крупи та страви з борошна, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 811
Єдиної системи класифікації пасти не існує. Це «живий» продукт, нові види якого з'являються із плином часу, а якісь перестають бути популярними та забуваються.
Як правильно наносити глазур на паску? (+ секрети приготування)
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 3366
Як і в будь-якому іншому кулінарному процесі, тут є свої правила й маленькі хитрощі, і якщо їх дотримуватися, то ваші пасочки завжди виходитимуть красивими й ефектними!
Зефірна глазур для паски
десерти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1036
На підготовку до Великодня залишається все менше часу. І якщо ви вже визначилися з рецептом паски, то саме час обрати для неї смачну глазур.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 1:
Від: Bond21.10.2018 20:15Зря потраченные деньги. Рассказывает, что один единственный врач на всю область, читает очень дорогую литературу, а в итоге вся информация с интернета. Без денег в Вашу сторону даже не посмотрит