clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
4 Квітня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 1539

Легендарний торт «Дамські пальчики»

Пухкі всередині й хрусткі зовні еклери з заварного тіста, викладені шарами й просочені густим вершковим кремом...
Пухкі всередині й хрусткі зовні еклери з заварного тіста, викладені шарами й просочені густим вершковим кремом... Фото: автора

Варто спробувати раз і ви вже ніколи не забудете цей смак.

Наші бабусі в своїх записниках відзначали цей рецепт знаками оклику. Адже цей торт — справжня окраса святкового столу. Пухкі всередині й хрусткі зовні еклери з заварного тіста, викладені шарами й просочені густим вершковим кремом... А зверху — неймовірні візерунки з шоколадної глазурі. До речі, в класичному виконанні крем сметанний, але я трішки модернізувала рецепт, змінивши крем на вершковий та додавши фрукти.

Інгредієнти:
Для тіста: 250 мл води, 100 г вершкового масла, дрібка солі, 100 г борошна, 4 яйця.
Крем: 500 мл вершків (35-37%), банка згущеного молока (не вареного!), пакетик ванільного цукру, декілька крапель есенції «топлене молоко» (за бажання).
Начинка: 0,5 склянки вишень у власному соку, банан, ківі.
Для прикраси: 50 г гіркого шоколаду (72%), 20-30 г вершкового масла.

Приготування:
Тісто: вершкове масло кімнатної температури додати до теплої підсоленої води. Довести суміш до кипіння й всипати борошно (все одразу!). Перемішати вінчиком до однорідності, заварюючи борошно, проварити масу 1-2 хвилини й зняти з вогню.

Охолодити тісто приблизно до 60ºС (перевірити можна пальцем, якщо можете терпіти — тісто готове до подальшого використання). Ввести по одному яйця, щоразу ретельно перемішуючи масу вінчиком.


Застелити деко пергаментом (я розкреслила його за допомогою лінійки, щоб мої пальчики всі були однакової форми — довжина 7-8 см, ширина — 1 см). За допомогою кулінарного мішка видавити на нього смужки тіста на відстані 2-2,5 см один від одного (я залишила трішки тіста, щоб спекти маленькі кульки для декору).


Випікати 10 хвилин при температурі 200ºС. Потім зменшити температуру до 150ºС і підсушити печиво ще 10 хвилин до утворення золотавої скоринки (саме така технологія регулювання температури вбереже ваші еклери від осідання).

Зняти печиво з дека й залишити охолоджуватися.

І кульки для декору:

Приготувати крем: збити всі інгредієнти до повітряної густої консистенції.


Тарілку для торту встелити по колу фольгою (потім її легко буде зняти, а тарілка залишиться чистою).

Встановити зверху коло від роз’ємної форми для випічки. «Пальчики» щедро занурити в крем.

Викласти перший шар, щільно один до одного.

Зверху — шар вишень. Другий шар — знову еклери в кремі перпендикулярно першому шару. На нього — смужки бананів та ківі.

Залишками крему залити торт (залишити трішки, щоб потім декорувати бока). Накрити торт харчовою плівкою і поставити в холодильник на 4-6 години. Потім форму зняти, змастити кремом боки торта й прикрасити заварними кульками.

Полити розтопленим на водяній бані шоколадом з маслом. Поставити знову у холодильник, щоб шоколад застиг.

Перед подачею на стіл обережно видалити фольгу.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: як на мене, крем дуже вдалий. Його структура легка та практично невагома. Мені чимось він нагадав розтоплене морозиво пломбір. І хоча торт не містить желатину — форму він тримає пречудово. Мій тортик із легкістю «витримав» 40-хвилинну дорогу (пекла для бабусі на День народження). 

І друга спроба без вишень:

торти, дамські пальчики, вершковий крем, еклери

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Хороша цукрова пудра — запорука вдалої мастики для торту
торти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1728
У цьому мене запевнила талановитий кондитер Наталя Сова. Жінка каже, що готову солодку масу зручно зберігати в холодильнику в звичайному пакеті, а за необхідності — просто розігрівати в мікрохвильовці.
Літній тортик без випікання з черешнею, бананами та шовковицею
торти
Світлана ЯСЬКОВА 920
Цей смаколик користується у господинь дуже великою популярністю, оскільки він легкий, ніжний і дуже красивий. Тим більше, що фрукти та ягоди для його приготування можна обирати на свій смак.
Тришаровий торт «Деліс» із персиками
торти
Світлана ЯСЬКОВА 920
Це надзвичайно смачні ласощі, які складається з пухкого бісквіту, ароматних персиків у желе та шоколадно-вершкового суфле… І все це під шоколадним ганашем!
Тістечко «Королівський мармур», або Вдосконалена угорська ватрушка
солодка випічка, торти
Світлана ЯСЬКОВА 1362
Смаколик за консистенцією та смаком дуже нагадує ніжнійший сирник або ж чізкейк. А за зовнішнім виглядом не поступається багатьом тортам!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 1:
Від: Світлана Яськова27.05.2017 18:58Мені досить часто надсилають фотозвіти приготованих за моїми рецептами страв у приватні повідомлення у соцмережах. Буває, що у моїх кулінарочок з'являються в процесі досить влучні експерменти та доцільні зауваження. Тому, заручившись їхньою згодою, буду публікувати фотоскріни цієї переписки під відповідними рецептами. Можливо комусь стане у нагоді досвід інших кулінарів-аматорів.