clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
24 Квітня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 1250

Кожен колір крaшанки має певну символіку

Щоб пофарбовані крашанки блищали, їх витирають насухо й змащують олією.
Щоб пофарбовані крашанки блищали, їх витирають насухо й змащують олією. Фото: автора

Це оберіг і найкращий великодній подарунок друзям і близьким.

За цeрковною трaдицією, фaрбувати яйця потрібнo в Чиcтий чeтвер, у дeнь, кoли прийнятo прибирaти в будинку, купaтися й стригтиcя. За словами керівника гуртка «Писанкарство» Шепетівського містького ЦЕНТУМу Ганни Семенишиної, цей звичай не лише цікавий і захоплюючий. Традиція фарбувати яйця до Великодня єднає всю сім'ю.
«Писанки різних регіонів України мають свої характерні особливості. Подільська, в більшості районах, має ніжний малюнок і стриманий колорит: основне місце в ньому належить чорному, червоному й білому кольорам, — каже Ганна Валентинівна. — Водночас на всіх етнічних українських землях дуже багато однотипних писанок. Яйця, пофарбовані в один колір, називаються крашанками, їхні кольори теж мають певну символіку. До прикладу, червоне яйце — це радість, життя й кохання; жовте — місяць і зорі, врожай; блакитне — небо, повітря, здоров'я; зелене — пробудження та багатство природи; чорне з білим — символізує пошану духів, подяка за охорону від злих сил.
У давнину писанкарями використовувались саморобні фарби, які виготовлялись з кори та плодів дерев, трав і квітів. Відомо, що молoді рoслини, а такoж, лиcтки й квiтки дaють iнтенсивніші вiдтінки. Дoзріле ж лиcтя мaє нe такe нaсичене зaбарвлення. Кoру для фaрбування нaйкраще збирaти нaвесні. У цeй чaс вонa лeгко вiдстає, a якщo збирaти кoріння, тo бажанo дo цвiтіння рoслин».

Кожен колір крашанки має певну символіку.

Фарбування яйця природними барвниками
Лушпиння цибулі (насичення кольору залежить від кількості лушпиння). Залити водою та прокип’ятити. Залишити настоюватися відвар протягом 30 хвилин. Зварити у відварі яйця.
Березове листя (використовується навіть висушена сировина). Зварити протягом 10 хвилин. Залишити настоюватися протягом 30 хвилин. Зварити у відварі яйця.
Кава (колір залежить від часу варіння). На склянку води необхідно взяти 4 ст. л. меленої кави.
Шкарлупа чорних зерен соняшника, червоної цибулі, квіти мальви, підсніжники, ягоди чорниці чи бузини. Заварити барвник протягом 10 хвилин. Залишити настоюватися відвар протягом 30 хвилин.
Червоноголовкова капуста. Дрібно порізану капусту змішати із 5 ст. л. оцту, залити водою та залишити на 8 годин. Не виймаючи капусти необхідно зварити яйця.
Листя шпинату, кропиви, кора ясена. Заварити барвник протягом 10 хвилин. Залишити настоюватися відвар протягом 30 хвилин. Зварити у відварі яйця.
Квіти ромашки, звіробій, шкарлупки грецького горіха, кора молодої дикої яблуні, бруньки тополі. Заварити барвник протягом 10 хвилин, настояти — 30
хвилин.
Червоний буряк, черемха, чорниця, апельсин або лимон, морквина. Зварити яйця в звичайній волі та натерти соком обраного барвника.

«Щоб крашанки вийшли «в цятку», мокрі яйця обвалюють у сухому рисі, загортають у марлю (кінці марлі треба щільно зав'язати ниткою, щоб рис прилип до яйця) і потім вже варять їх в цибулинні звичайним способом, — радить пані Ганна. — Дуже красивими виходять фарбовані яйця, якщо їх обмотати різнобарвними нитками (краще шовковими), а потім відварити.
Щоб пофарбовані крашанки блищали, їх витирають насухо й змащують олією.
А щоб шкаралупа при варінні не тріснула, яйця треба близько години потримати в теплі або при кімнатній температурі, а у воду можна додати столову ложку солі».


 

порадник, крашанки, писанкарство, прироні барвники, Великдень, великодні яйця, великодні традиції

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Соєвий соус: як ми обирали якісний (відео)
порадник, відеорецепти
Світлана ЯСЬКОВА 828
Варто навчитися відрізняти натуральний і корисний продукт від його хімічного сурогату, адже останній може не лише погіршити смак ваших страв, а й обдарувати небезпечними речовинами.
Як ми шукали якісне масло (відео)
порадник, відеорецепти
Світлана ЯСЬКОВА 2339
Кореспонденти редакції провели чергову дегустацію й обирали найсмачніше «вершкове»
Як приготувати шоколад для торту з какао?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 866
Зробивши це власноруч, можна значно зменшити собівартість багатьох смаколиків.
Як оздобити новорічний торт?
торти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2281
Секрети декорування сучасних десертів із дзеркальною глазур’ю розкриває кондитер Оксана Бондаренко.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: