clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
25 Квітня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 995

Паска повністю готова лише на другий день

Оскільки тісто для паски досить важке, його потрібно довго місити.
Оскільки тісто для паски досить важке, його потрібно довго місити. Фото: kotelkoff.net

Тісто, з якого готується паска — дріжджове. Однак, воно відрізняється від звичайного тим, що для його приготування потрібно більше жиру та яєць.

В результаті тісто виходить дуже здобним, важким і досить довго «дозріває», підходить. Сам процес приготування паски можна умовно розбити на 5 етапів: замішування опари з дріжджів, молока й борошна, замішування тіста, наповнення формочок, випікання паски і її дозрівання.
Всі роботи слід проводити в теплому місці (без протягів!), інакше тісто не підніметься.
Краще використовувати «живі», не сухі дріжджі, оскільки вони дають активніший процес бродіння. Якщо «живих» дріжджів немає, їх можна замінити сухими, на яких стоїть позначка «активні».
Оскільки тісто для паски досить важке, його потрібно довго місити: тоді воно насичується киснем і стає «повітряним». Надає тісту «пухнастість» і алкоголь. Зазвичай, господині додають хороший коньяк.
Для того, щоб паска вийшла ароматною, в тісто кладуть цукати, лимонну цедру, ванілін, а приємний жовтуватий відтінок пасці надають жовтки.
Паски ставляться в розігріту до 170°С духовку. Дверцята слід намагатися відкривати якнайрідше, інакше тісто може впасти. Під час випікання паску можна скропити водою або обдати парою — це закріпить її форму.
Готову паску дістають із форми тоді, коли вона охолоне. Потім прикрашають глазур'ю, декорують традиційними елементами, горішками, родзинками тощо. Декор, в цілому, залежить від фантазії і смаків кулінара.
Треба зауважити, що паску їдять не одразу. Повністю вона буде готовою лише на другий день. Цей процес називається «дозріванням». 

порадник, Великдень, паска, великодні поради, великодній хліб

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Наша дегустація: Які кавуни найсолодші?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 3135
Усією редакцією ми дегустували кавуни. Не ті, які на баржі пливли до столиці, але ті, які знайшли у торгових точках Хмельницького.
Як найкраще заготовити щавель на зиму?
домашні заготовки, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1204
Його можна солити, бланшувати, заморожувати і просто... залити сирою водою
Хороша цукрова пудра — запорука вдалої мастики для торту
торти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1764
У цьому мене запевнила талановитий кондитер Наталя Сова. Жінка каже, що готову солодку масу зручно зберігати в холодильнику в звичайному пакеті, а за необхідності — просто розігрівати в мікрохвильовці.
Як приготувати й подати поленту: від «бідної» каші до багатої закуски
гриби, крупи та страви з борошна, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1076
+ рецепт «твердої» кукурудзяної каші із грибами під ніжним сирним соусом.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: