clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
24 Квітня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 1245

Сирна шоколадна паска з чорносливом, інжиром та родзинками

Сирні паски традиційно роблять у вигляді високої піраміди – уособлення Голгофи.
Сирні паски традиційно роблять у вигляді високої піраміди – уособлення Голгофи. Фото: автора

Шоколад+сухофрукти – це завжди безпрограшний варіант. А якщо вони поєднуються ще й із ніжною сирною масою, то такий смаколик здатен підкорити серце гурмана назавжди.

Неможливо уявити собі великодній стіл без традиційної пишної здобної паски, але не всі, як то кажуть, «товаришують» із тістом. А ось приготувати сирний великодній смаколик під силу навіть початківцям кулінарам. Крім ніжного вершкового смаку, така паска може зберігатися в холодильнику не один день. А діти, яких складно вмовити з'їсти ложку корисного сиру, завжди вимагають добавки. Повірте, перевірено особисто!


Інгредієнти:
1 кг сиру (18-20% - чим жирніший сир, тим краще), 200 г вершкового масла, 150 г цукру, 200 г чорного шоколаду+50 мл вершків, паличка ванілі або 2 ч. л. ванільного цукру, 300 мл сметани (я брала сепараторну), по 100 г сухофруктів (використовувала чорнослив, інжир та родзинки; ви ж можете брати будь-які на свій смак).
Із зазначеної кількості інгредієнтів виходять 2 паски, заввишки 14 см, діаметром 7-9 см.


Приготування:
Сир протерти через сито, або пропустити через м'ясорубку (я користувалася блендером; люблю щоб сирна маса була однорідною, без грудочок). Додати розм'якшене (не топлене!) масло. Все ретельно збити блендером.
Шоколад розтопити на водяній бані разом із вершками. Сметану збити з цукром і ванілю до кремоподібного густого стану. У сир з маслом ввести сметанний крем і продовжувати збивати за допомогою міксера. Додати шоколад.

Ретельно перемішати.

Ввести дрібно нарізані сухофрукти (попередньо їх потрібно запарити й просушити на паперовому рушнику; в рецепті були ще й волоські горіхи, але мені чомусь не захотілося їх використовувати).


Пасочницю застелити марлею, складеною в два-три шари (сирні паски традиційно роблять у вигляді високої піраміди – уособлення Голгофи. Якщо ж спеціальної форми для паски у вас немає, можна використовувати новий квітковий горщик із діркою у дні або друшляк). Краї марлі повинні звисати.

Викласти сирну масу.

Краї загорнути. Форму поставити в тарілку або миску, оскільки буде стікати сироватка. Встановити вантаж (у мене "млинці" від гентелей, можна банку з водою), 

Пасочницю разом із вантажем поставити в холодильник мінімум на 12 годин. Потім краї марлі прибрати, форму перевернути, марлю зняти. Прикрасити паску за смаком.


 

десерти, сирна шоколадна паска, сирна паска, Великдень, великодній стіл, сухофрукти, родзинки, чорнослив, інжир, шоколад, сир

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Крамбл «Льодовиковий період» із НЕрозмороженої ягоди (лінивий експрес-варіант)
десерти
Світлана ЯСЬКОВА 686
Англійські ласощі з жіночою душею та чоловічим характером.
Гранола – ідеальний корисний сніданок по-американськи
крупи та страви з борошна, десерти
Світлана ЯСЬКОВА 1397
Всі, хто куштує ці чарівні хрумкі засушені в меду мюслі, набувають стійку залежність від них на все життя.
Лимонно-макова сирна паска
десерти
Світлана ЯСЬКОВА 986
Традиційний великодній смаколик на новий лад, який неодмінно стане справжньою окрасою святкового столу!
Цукрова глазур для пасок, яка не липне й не кришеться
солодка випічка, десерти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1834
Завдяки желатину виходить просто ідеальне покриття для традиційної страви Великодня!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: