ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Чи є м'ясо у сардельках?

1 Травня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 2748
Червоні, оранжеві або яскраво-рожеві кольори на зрізі повинні насторожувати — виробник «перестарався» зі штучними барвниками.
Червоні, оранжеві або яскраво-рожеві кольори на зрізі повинні насторожувати — виробник «перестарався» зі штучними барвниками. Фото: автора

З'ясовували кореспонденти «Є» на початку «сезону гриль», провівши дегустацію найпопулярнішого після шашлику продукту сучасних українських пікніків.

Як запевнили нас у громадській організації із захисту прав споживачів «Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ», основною сировиною для сардельок вищого сорту відповідно до ДСТУ є м’ясо. Причому для більшості найменувань — свинина та яловичина. У такі вироби стандарт не дозволяє додавати замінники — сою і крохмаль. Також до складу входять яловичий жир, вода, харчові фосфати й фіксатор забарвлення нітрит натрію. В продукті, зробленому згідно з ТУ, може міститися манна крупа, велика кількість м'яса птиці та карагенан. Варто уникати сардельок, в яких присутня комплексна харчова добавка. У її складі може бути що завгодно.

Якісні сардельки мають чисту суху поверхню
Сардельки швидко псуються, а тому в магазині повинні лежати тільки в холодильнику або у спеціально обладнаній вітрині. Обираючи цей продукт, уважно огляньте кожну сардельку. Бульйонні та жирові набряки на поверхні свідчать про те, що виробник не дотримувався рецептури, використовував дешеве м'ясо з високим вмістом жиру й сполучної тканини. Якісні сардельки мають чисту суху поверхню без ушкоджень оболонки. Зморшкуватість є ознакою того, що товар давно лежить на вітрині й уже почав всихати. Перед тим, як покласти сардельки в кошик, обов'язково їх понюхайте. Сторонні запахи з'являються внаслідок недотримання рецептури (до прикладу, при надлишку солі, спецій, казеіната натрію або крові), вони також можуть бути ознакою несвіжої сировини. Червоні, оранжеві або яскраво-рожеві кольори на зрізі повинні насторожувати — виробник «перестарався» зі штучними барвниками.

Варити чи не варити?
Сардельки продаються вже готовими до вживання — їх можна їсти «сирими», як звичайну ковбасу. Якщо ж ви звикли споживати їх гарячими, довго варити сардельки немає необхідності, досить занурити в киплячу воду й зачекати доти, доки вони самі не перевернуться. Якщо при наколюванні гарячої сардельки на виделку з неї бризнув ароматний сік, радійте: ви придбали доброякісний продукт. Що ж до оболонки, якщо вона натуральна, то знімати її необов'язково. Вона корисна для організму, адже зміцнює сполучні тканини, суглоби, сухожилля, нігті й волосся.

Думка експерта

«Натуральна ковбаса повинна мати непримітний сірувато-бурий колір»

"Всі без винятку ковбасні вироби набагато жирніші, ніж будь-яке м'ясо" - каже дієтолог.


«При виготовленні всіх видів сосисок, сардельок, вареної та копченої ковбаси, бекону, шинки, грудинки, буженини, балику, м'ясних консервів тощо застосовують нітрити. Саме вони «дарують» ковбасним виробам апетитний рожевий колір, — каже лікар-дієтолог Альона Брянцева. — Насправді ж натуральна ковбаса повинна мати непримітний сірувато-бурий колір. До речі, саме так виглядає ковбасна продукція в Англії, адже її виготовляють без використання барвників. Чим же загрожують нам нітрити? В середині нашого організму при взаємодії з певними компонентами, так званими амінами їжі, вони утворюють нітрозоаміни, які мають дуже сильну канцерогенну дію. А всі канцерогени — це онкозахворювання. Якщо не можете відмовитися від сардельок та ковбас раз та назавжди, то хоча б скоротіть їхнє споживання до мінімуму. Категорично не варто давати ковбасні вироби дітям та людям похилого віку. Крім того, в сардельках міститься дуже багато жиру. Всі без винятку ковбасні вироби набагато жирніші, ніж будь-яке м'ясо. Тому про це не варто забувати людям, хворим на ожиріння, ішемію чи цукровий діабет».

Тест: «сліпе куштування»
Ми зупинили свій вибір на 5 марках яловичо-свинячих варених сардельок, які продаються у торговій мережі Хмельницького з етикетками із зазначеним складом продукту. Хоча в одному з магазинів нас запевнили, що товар отримують у ящиках і про вміст ковбасок залишається лише здогадуватися. За їхніми словами, інформації про склад продукту, який вони реалізують, немає навіть у сертифікаті відповідності. Там зазначено лише виробника, дату виготовлення, гатунок та термін реалізації. Вкотре зауважимо, що жоден учасник нашої дегустації навіть не здогадувався, які саме сардельки він пробує. Ми завчасно приховали усі можливі етикетки та пронумерували тарілки, на які, власне, і виклали п’ять зразків. 

*Наша дегустація абсолютно незалежна й заснована на смакових відчуттях працівників редакції. Ви, шановні читачі, завжди можете скласти свою власну думку. За якість купленого товару перед споживачем відповідає не тільки виробник, а й продавець!

порадник, сардельки, травневі свята, пікнік, страви для пікніка, дегустаційна зала

Коментарі:

  Так  Ні, дякую