clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
5 Травня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 2904

Фитир – традиційний єгипетський багатошаровий солодкий пиріг

Фитир смачний як теплим, коли начинка ще не застигла, так і холодним.
Фитир смачний як теплим, коли начинка ще не застигла, так і холодним. Фото: автора

В класичному приготуванні йде з кремом «Магалябія». Але мені він більше нагадав смачнюще тістечко з ніжним заварним кремом.

Насправді можна відійти від класики й приготувати цей листковий пиріг як із солодкою начинкою, так і з солоною. Фитир може бути приготований із м'ясом, бринзою, капустою або будь-якою іншою начинкою на ваш смак.
Інгредієнти:
Для тіста: склянка молока, 1/2 ч. л. сухих дріжджів, яйце, трохи солі, 3 склянки борошна, 200 г вершкового масла.
Крем: 2 жовтки, склянка цукру, 3 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 2 склянки молока, ванілін.
Для змащування: жовток, 1-2 ст. л. молока; для посипання – цукрова пудра.
Склянка: 250 мл; форма: 24 см в діаметрі.

Приготування:
Розчинити в теплому молоці дріжджі, додати яйце, сіль і борошно, замісити м'яке тісто.

Розділити його на 2 частини. Кожну розкачати в пласт (можна трішки посипати стіл та качалку борошном).

Змастити м'яким маслом (по 100 г на кожну паляничку).

Потім скачати палянички рулетками.

Їх, в свою чергу, закрутити равликом.

Щільно загорнути обидва равлики в харчову плівку і відправити на полицю холодильника на 2 години, щоб масло застигло.
Приготувати магалябію (крем): розтерти яйце з цукром і крохмалем в густу білу масу, розвести її теплим молоком, поставити на малий вогонь і при постійному помішуванні довести до кипіння і потрібної густоти. Охолодити до теплого стану (магалябія за консистенцією трішки густіша, ніж заварний крем).


Дістати тісто з холодильника (не місити!). Відразу ж розкачати в 2 паляниці. Товщина кожної – приблизно 2-3 мм. Одну покласти на деко, застелене пергаментним папером.

Зверху викласти начинку-магалябію, розрівняти.

Другу паляничку зробити трохи більшою, так, щоб кінці можна було на 2 см підвернути під нижню паляничку.

Трохи наколоти фитир виделкою і змастити його жовтком, збитим з невеликою кількістю молока (1-2 ст. л.).

Поставити в розігріту до 180°С духовку і пекти 25-30 хвилин до красивого золотавого кольору.

Дати трохи охолонути і посипати цукровою пудрою.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: фитир смачний як теплим, коли начинка ще не застигла, так і холодним.


 

солодка випічка, фитир, єгипетська кухня, магалябія, листковий пиріг із заварним кремом

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Макові кекси з лимонною глазур’ю
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 747
Пухкі та повітряні, з приємною лимонною кислинкою на «шапочці», вони особливо подобаються діткам!
Техаський шоколадний пиріг із вишнею «Texas Sheet Cake»
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 708
Цей смаколик родом із Техасу ви точно приготуєте знову й знову.
Міні-чізкейки з начинкою аля «Японська бавовна»
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 600
Випікаються смаколики у формочках для кексів чи мафінів, тому виглядають мило й апетитно. До того ж, завдяки цьому їх дуже зручно їсти.
Поповери (Popovers) – закусочні булочки з млинцевого тіста
закуски, солодка випічка, солона випічка, десерти
Світлана ЯСЬКОВА 656
Легкі, порожнисті усередині, випікаються у формочках для мафінів, а на смак нагадують еклери. Їх можна наповнювати будь-якими начинками – як солодкими, так і солоними!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: