clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
9 Червня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 1805

Заморожування та в’ялення полуниці — легкий спосіб зберегти вітаміни

Досвідчені господині запевняють, що заготовити полуницю на зиму із мінімальною втратою вітамінів цілком реально
Досвідчені господині запевняють, що заготовити полуницю на зиму із мінімальною втратою вітамінів цілком реально Фото: http://yakulinar.net/

Полуничний сезон, на жаль, дуже короткий. А так хочеться ласувати цією смачною та ароматною ягодою протягом цілого року.

Звісно, можна приготувати з неї варення чи джем, але в цьому випадку примхливі плоди втрачають практично всі свої вітаміни. Досвідчені господині запевняють, що заготовити полуницю на зиму із мінімальною втратою вітамінів цілком реально, якщо скористатися простими порадами.

З цукром чи без цукру?
«Більшість моїх знайомих заморожують полуницю на зиму ціленькими ягідками, але після цієї «процедури» вона стає кислою. Цього можна уникнути, якщо заморожувати плоди відразу з цукром у пропорції 0,3-0,5 кг цукру на 1 кг полуниці, — ділиться Марія Швець із села Вербка Ярмолинецького району. — Перед тим, як відправити ягоди в морозильну камеру, їх необхідно ретельно помити, видалити «хвостики» і викласти в друшляк чи на паперовий рушник, щоб вода повністю стекла. Лише після того, як полуниця буде сухою можна приступати безпосередньо до заморожування. Я роблю це у декілька способів. Можна спочатку заморозити ягоди, а лише потім пересипати їх цукром. Так ви уникнете соковиділення, і плоди залишаться красивими й ціленькими. Ними потім можна буде прикрашати десерти та випічку.

Також непоганий метод заморожування — викладати полуницю у пластиковий контейнер шарами. Тобто кожен шар ягід слід пересипати цукром.

Але найбільше мені подобається розтирати полуницю в пюре разом із цукром. Таку ягідну кашку можна заморожувати просто в поліетиленових кульках — вони займають менше місця в морозилці. Потім взимку достатньо відрізати ножем необхідну кількість пюре, розморозити й поливати ним млинці, оладки, сирні запіканки тощо.

Якщо ягода у вас не надто пружна, можна заморозити її шматочками. Для цього її слід порізати ножем і перемішати з цукром. До речі, полуничне пюре можна розливати також в пляшечки від соків чи кефіру, а також у відерця з-під сметани. Вони також досить компактні в морозильній камері».

Сухофрукти та цукерки з полуниці
Ще один цікавий метод зберегти полуницю на зиму — це в’ялення або сушіння. Для цього вам знадобиться лише цукор та духовка. «Готую своїм дітям та онукам «полуничні цукерки» вже декілька років поспіль. Це дуже смачно й корисно, — запевняє Валентина Марцонь із Теофіполя. — Для їх приготування ягоди слід залити цукровим сиропом і варити протягом 7-8 хвилин, потім настоювати близько 6-8 годин. Кип'ятити 10 хвилин і знову настояти. Загалом робити так від 4 до 8 разів. Пропорції сиропу: на 1 кг цукру – склянка води. Співвідношення плодів і ягід до сиропу: 1:2. Потім ягоди потрібно відкинути на сито, і дати стекти сиропу. Наприкінці засипати полуницю цукром, ретельно «обкачати», струсити надлишки. Сушити ягоди в духовці на мінімальному вогні з відкритими дверцятами, або в спеціальних сушарках. Коли полуниця буде готова, її потрібно перекласти в невеликі скляні банки й поставити на зберігання.

В’ялені цукати з полуниці можна використовувати у випічці тортів і тістечок, додавати в креми чи компоти, або просто їсти, як цукерки. До речі, не викидайте «хвостиків» від полуниці! Висушіть їх на підвіконні — і взимку зможете пити корисний вітамінний чай». 

порадник, цукати з полуниці, заморожування полуниці, в`ялення полуниці, заготовки на зиму

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Креативні девайси й кухонні «помічники», які полегшують життя господині
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 735
Ми пройшлися побутовими магазинами й крамничками посуду та склали своєрідний рейтинг господарських аксесуарів та дрібничок, які стануть у пригоді в кожному домі.
Ідеальна цукрова помадка, білкова глазур та корисна альтернатива кольоровій посипці
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1279
«Гурман» зібрав цікаві ідеї та поради прикрашання Великодніх пасок.
Як вибирати якісні яйця до Великодня?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 861
Випробовуємо продукт світлом, теплом, сіллю та на «око», а також вивчаємо маркування та розподіляємо на «касти».
Дегустаційна зала: який кетчуп найкраще смакує до шашлику? (відео)
порадник, відеорецепти, пікнік
Світлана ЯСЬКОВА 1403
Напередодні травневих свят ми провели чергову дегустацію: скуштували найстратегічніший продукт всіх пікніків – кетчуп «До шашлику». З шести зразків соусу різних марок наші дегустатори-аматори спробували визначити «найтоматніший» та «найшашличніший».
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: