Гаряча тема:
- Війна
Нормандія – синонім слова яблука. Адже сади цієї країни просто казкові та неповторні! Рецептів нормандських яблучних пирогів тьма-тьмуща, але цей просто підкорив мене. Поєднання пісочного тіста, ніжної, солодкої начинки, кисленьких яблучок з легкою ноткою «Амаретто» і незрівнянний лимонний післясмак – нікого не залишать байдужими. Смачнішого яблучного пирога я ще не куштувала! Рецепт запозичила з програми «Їмо вдома» з Юлією Висоцькою.
Інгредієнти:
Для тіста: 180 г борошна, 90 г вершкового масла, 3 ст. л. цукру, півпачки ваніліну, 3-4 ст. л. дуже холодної води.
Для начинки: 10 середніх яблук, 3-4 ст. л. цукру, 60 г вершкового масла, лимон, 2 ст. л. лікеру «Амаретто» (або есенції з цим ароматом+коньяк).
Приготування:
В борошно додати цукор та ванілін. Вершкове масло нарізати шматочками і додати до борошна з цукром. Розтерти все руками до стану крихти.
Влити крижану воду й замісити тісто.
Взяти форму для випічки (у мене роз’ємна 26 см в діаметрі – діставати пиріг з нероз'ємної досить проблематично) і рівномірно розподілити тісто тонким шаром, роблячи бортики з боків близько 1-1,5 см заввишки.
Яблука помити, зрізати шкірку та видалити серцевину. Порізати дольками та скропити соком лимона. В сковорідку покласти вершкове масло, влити «Амаретто» та цукор. Прогріти 3-4 хвилини.
Додати нарізані яблука і карамелізувати їх до напівготовності, обережно перемішуючи (в оригіналі рецепта – 15 хвилин, я тушкувала не більше 7-8 хвилин). Яблука стають трохи м'якими але форми не втрачають, вони не мають розвалюватися.
Викладати яблука без соку на тісто у формі віяла (сік, який залишився від яблук, залишити, він ще знадобиться трохи пізніше!).
Відправити пиріг в попередньо розігріту до 170-180°С духовку на 40-45 хвилин. Потім форму дістати й полити пиріг соком від яблук та присипати 1-2 ст. л. цукру (краще коричневим, але у мене не було, тому використала звичайний).
Поставити на верхній рівень духовки на 5-10 хвилин, щоб яблука злегка закарамелізувалися.
Готовий пиріг охолодити й поставити в холодильник на 4-5 годин. Можна звісно й одразу їсти, але коли він постоїть у холодильнику, то взагалі стає незрівнянним!
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: