clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

28 Серпня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 6703

Баклажани в томатному соусі по-вірменськи +варіант заготовки цієї закуски на зиму


Наприкінці трапези (нехай не ображаються на мене естети!) ви неодмінно оближете тарілку із залишками соусу. Фото: автора

Холодна страва, яка посіла почесне перше місце у моєму рейтингу рецептів із баклажанів.

Як запевнила мене одна знайома вірменка, цю страву готувала ще її пра-прабабця! Потім прабабуся, бабуся, мама, і, звісно ж, вона. Повірте, незважаючи на зовнішню непрезентабельність, найпростіший склад інгредієнтів і спосіб приготування, баклажани дуже смачні й ніжні. А в спеку з холодильника – просто ммммммммм!!! Рецепт трохи нетиповий для кавказької кухні – НЕ гострий, НЕ пряний, НЕ солоний… Проте легкий, дієтичний, із м'яким ненав'язливим смаком. Баклажан не перебивається ані обсмажуванням, ані якимись прянощами, а збагачується лише ароматом часнику й кисло-солодким присмаком помідорів.


Інгредієнти:
6 великих баклажанів, 8-10 великих помідорів, 3 головки часнику (все правильно – ГОЛОВКИ, а не зубчики!), 2 ч. л. солі (з гіркою!) + на доведення до смаку, 2 ст. л. цукру, 100 мл олії, трішки хмелі-сунелі (за бажанням).


Приготування:
Часник почистити, кожен зубчик нарізати середніми пластинками (різати потрібно обов'язково, навіть дрібні зубки, щоб, по-перше, часник добре віддав аромат, а по-друге, щоб його легше було «вживлювати» в баклажани!). Засипати часник двома щедрими чайними ложками солі й злегка перемішати (це вам лише здається, що солі багато – її все одно буде мало).


Помідори (у мене солодкі жовті навпіл із червоними) змолоти на млинку або перекрутити через м’ясорубку разом із цукром та хмелі-сунелі, трішки підсолити.


Баклажани помити, відрізати хвостики і розрізати навпіл поперек (не чистити і не дрібнити! Зовсім маленькі можна навіть залишити цілими).

Зробити в баклажанах по 3-4-5 глибоких надрізів гострим і вузьким ножем.

Засунути у прорізи пластинки часнику.


Скласти баклажани одним шаром в широку каструлю (у мене такої не знайшлося, тож я склала у два шари). Якщо часник у вас залишився – відправляємо його туди ж.


Залити баклажани перемеленими томатами.

Накрити кришкою, поставити на середній вогонь і можете забути про страву приблизно на 15-20 хвилин. За цей час у каструлі утвориться багато рідини. У мене ось так:


Влити в каструлю олію й знову забути на 15 хвилин, накривши кришкою.


Зачекати, поки страва охолоне, і поставити в холодильник на добу або хоча б на ніч.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: за словами автора рецепту, вірмени їдять цю страву дуже холодною, просто з холодильника. Цитую слова моєї знайомої: «Беремо на тарілочку баклажанчики, рясно поливаємо їх соусом, усамітнюємося в затишному куточку і... насолоджуємося! При цьому, бажано не «культурно» з ножем і виделкою, а з почуттям, зі смаком розчавити баклажан просто в соусі майже на пюре й перемішати». Від себе ж скажу що наприкінці трапези (нехай не ображаються на мене естети!) ви неодмінно оближете тарілку із залишками соусу.


БОНУС – ЗАГОТОВКА НА ЗИМУ: такі баклажанчики сміливо можна заготовляти на зиму. Різниця в технології невелика. Баклажани слід нарізати трохи меншими циліндриками, і часником їх не шпигувати, а просто закинути в каструлю разом із помідорами. Оскільки це консервація, то в банці всі складові встигнуть чудово «подружитися». Після того, як баклажани будуть готовими, розкласти їх у гарячі банки: спочатку баклажани, а потім – гарячий соус. Стерилізувати в киплячій воді 15 хвилин і закатати. БЕЗ оцту! А ось кількість олії бажано збільшити вдвічі.


 

домашні заготовки, закуски, овочеві страви, пісні страви, кавказька кухня, вірменська кухня, баклажани в томатному соусі по-вірменьки, баклажани, томатний соус, заготовки, консервація, консервуємо без оцту

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

ПОСТИМО СМАЧНО: Салат «Селянський» із картоплею та квашеною капустою
салати, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 2013
Про рецепт можна сказати просто — «смак дитинства на тарілці»!
ПІСНА ВИПІЧКА: Дуже смачна шоколадна коврижка
солодка випічка, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 3554
Готується не лише без яєць та вершкового масла, але й практично без олії!
ПІСНА ВИПІЧКА: Кавовий монастирський пиріг + рецепт пісної шоколадної глазурі
солодка випічка, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 2223
Смачний, швидкий, легкий і бюджетний пиріг — справжня знахідка для домашнього чаювання!
ПОСТИМО СМАЧНО: Картопляний салат із корейською морквою та горошком
салати, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 2738
Незвичайно смачний і легкий, дуже ситний і ароматний.
Показати ще
Коментарів - 4:
Від: Світлана Яськова09.09.2016 16:47Ольго, погоджуюся з Вами стосовно олії на всі 100%! Її кількість особливо не впливає на смак страви й додавати її слід на свій смак. А от щодо паприки та коріандру - дуже цікаве рішення. Обов’язково наступного разу скористаюся Вашою ідеєю! Дякую!
Від: Світлана Яськова09.09.2016 16:45Дякую, Оксано! Фотозвіт, як і завжди, на висоті!
Від: Оксана Гладущак30.08.2016 23:38Баклажанчики неперевершені, а соус... саме такий як пише автор, - хочеться вилизати тарілку.
Від: Ольга30.08.2016 11:49дуже смачно! ще додала зерна коріандру та паприку. Олії можна давати менше