ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Сливовий пиріг із сирно-пудинговою заливкою

4 Вересня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3347
Пиріг виходить просто велетенським – на все квадратне деко зі стандартної духовки.
Пиріг виходить просто велетенським – на все квадратне деко зі стандартної духовки. Фото: автора

Ніжне ванільне суфле, приємна кислинка фруктів і тоненьке дріжджове тісто – рецепт казковий, смак незабутній.

Пиріг виходить просто велетенським – на все квадратне деко зі стандартної духовки. В самий раз, коли на порозі багато гостей. Щоправда, мої кохані солодкоїжки спокійно впоралися із ним за два дні власними силами. І не дивіться, що так багато тексту! Насправді, всн досить просто й легко.


Інгредієнти:
Тісто: 500 г борошна + для підпилення, 2,5 ч. л. сухих дріжджів, 100 г цукру, 2 яйця, 300 мл теплого молока, 80 г розтопленого вершкового масла, дрібка солі, ванільний цукор.
Начинка: 1 кг слив, 50 мл м'якого масла, 150 г цукру, 2 яйця, 500 г сиру (я брала солодкі сирки з курагою), 3 упаковки ванільного пудингу (по 40 г), 200 мл молока, 2 ст. л. сметани.


Приготування:
Тісто: просіяти борошно в миску й змішати з дріжджами. Додати інші інгредієнти й розмішати міксером спочатку на низькій швидкості, потім на високій протягом 5 хвилин до отримання однорідного тіста. Залишити в теплому місці на годину (завжди слід враховувати, що борошно різне і його завжди йде або більше або менше. Тісто, звісно, не повинно бути зарідким, але коли ми збиваємо міксером, воно повинно прилипати до рук. Це вже після підняття ми його вимішуємо до потрібної консистенції).


Начинка: сливи розрізати, видалити кісточки й дати стекти соку.

З'єднати всі продукти для заливки (окрім молока та пудингу) і збити в міксері до однорідності. Домашній сир попередньо бажано протерти крізь сито або збити блендером, щоб не було крупочок.

Пудинг розвести в холодному молоці й вилити до сирної маси.


Тісто вимісити ще раз. Відділити із загальної маси більше, ніж половину, розкачати на посипаному борошном столі. Перенести на деко й сформувати бортики (я формувала одразу на встеленому пергаментом та змащеному маслом деці; при цьому постійно підпилювала руки та тісто борошном, адже воно дуже ніжне, практично як для паски).


Сливи викласти на поверхню тіста розрізом догори (у мене слива була кислуватою, тож я ще трішки посипала її зверху цукром).

Сирну масу вилити на сливи.


Меншу частину тіста розкачати й вирізати ножем довгі смужки. Зробити з них на пирозі решіточку, змастити її збитим жовтком (у мене є чудовий новомодний кухонний «гаджет»: спеціальний валик для формування решіточки а-ля «медові соти». Він пролежав у мене в шухляді півроку й лише зараз до нього дійшла черга. Чесно зізнаюся, що моя решітка вийшла недосконалою. Наступного разу тісто разкачуватиму товстіше, тонке – рветься. Переносила свої «соти» на пиріг за допомогою качалки).


Залишити підходити в тепле місце, поки розігріватиметься духовка до 180°С. Випікати до готовності, хвилин 30-35.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: якщо у вас не має готового пудингу, то його цілком можна замінити кукурудзяним крохмалем та ваніліном. Принаймні, на пачці з пудингом саме такий склад вказано. Сама я цього не робила (у мене завжди у кухонній шафці лежить «НЗ» з шести пачок), але дівчатка на кулінарних форумах стверджують, що не має ніякої різниці. Пропорція: пачка пудингу – це 2 ст. л. крохмалю.


 

солодка випічка, пиріг, літні пироги, сливовий пиріг із сирно-пудинговою заливкою, дріжджове тісто, сир, пудинг, сливи, сливова випічка

Коментарі:

  Так  Ні, дякую