clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
27 Вересня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 2047

Пряний домашній кетчуп на зиму

Як соус для м'яса, а особливо шашлику, кетчуп просто ідеальний!
Як соус для м'яса, а особливо шашлику, кетчуп просто ідеальний! Фото: автора

Трохи гостренький, трохи солоденький і, звісно ж, ароматний, завдяки вдалому підбору спецій.

Нещодавно родичі подарували нам два ящики домашніх помідорок і довелося терміново шукати способи їх утилізації. Оскільки практично всі маринади-соління я уже зробила, то вирішила заготовити томати у перетертому вигляді. Цей рецепт кетчупу випробувала вперше, але смак та консистенція настільки сподобалися, що відтепер це буде ще одна обов'язкова щорічна заготовка в нашій родині. За смаком він і трохи гостренький, і трохи солоденький і, звісно ж, ароматний, завдяки вдалому підбору спецій. Як соус для м'яса, а особливо шашлику, він просто ідеальний! А ще він підійде для засмажки до перших страв, до підлив, тушкованого м'яса, фаршированих перців, тушкованої капусти тощо. Рецепт не швидкий, але раз на рік трохи «побавитися» можна. Повірте, цей кетчуп того вартий!

Інгредієнти:
8 кг м'ясистих помідор, 3 цибулини середнього розміру, 50 г часнику, гострий перець чилі, по 1 ч. л. гірчичного порошку, меленої гвоздики, меленого чорного перцю, паприки, меленої кориці, меленого орегано чи базиліку, 150 г солі, 750 г цукру, 350 г оцту 9%-го.
Вихід: 4,5-5 л.

Приготування:
Помідори помити й нарізати начетверо разом зі шкіркою. Скласти у каструлю (у мене в одну не помістилися, але після перетирання все увійде в одну).

Поставити на маленький вогонь, поки помідори не почнуть давати сік (якщо помідори соковиті, то сік виділиться ще на етапі їх нарізування). Як тільки на дні каструлі з'явиться рідина, вогонь можна злегка збільшити й тушкувати помідори, періодично помішуючи, до такого ступеню м'якості, щоб їх легко було протерти через сито (у мене цей процес зайняв 30 хвилин).


Дати помідорній масі трохи охолонути й порціями викладати на друшляк. Ретельно перетерти, поки в друшляку не залишаться лише шкірка й насіння від помідор.


Поставити помідорне пюре на вогонь.

Довести до кипіння й уварювати на вогні приблизно 3-3,5 години до загустіння. Додати перекручені на м'ясорубці цибулю, часник і гіркий перець (я все подрібнила в блендері). Через 10 хвилин додати перець і спеції, сіль, цукор і оцет. Даємо покипіти ще 10 хвилин і гарячий кетчуп відразу ж розлити в стерильні банки. Закатати металевими кришками, перевернути догори дном і вкутати до повного охолодження.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: нещодавно одна моя подруга, яка ще та кулінарочка, порадила, як можна спростити такий довготривалий процес варіння кетчупу. Вона робить його у два етапи — спочатку тушкує помідори напередодні вдень й протирає. За ніч помідорне пюре відстоюється й наверх піднімається прозорий сік. Вона його зливає і таким чином скорочує час випаровування-виварювання рідини вдвічі. Сама я цей метод ще не випробувала, але наступного року обов’язково скористаюся порадою й відпишуся вам у цій темці про результат. 

домашні заготовки, домашній погрібець, домашній кетчуп, помідори, томатна паста, томатне пюре, заготовки, консервація, маринади, заготовки на зиму

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Зелений динний конфітюр із агрусовим желе
домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 622
або Друге смачне життя несмачної дині.
В’ялена груша – корисна заміна цукерок (сушимо в електросушарці)
десерти, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 676
В рази смачніша та натуральніша, ніж магазинні цукати. До того ж, обійдуться такі ласощі значно дешевше.
Грушово-ожиновий конфітюр
домашні заготовки, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 1195
Просто божественний смаколик – прозорий, з апетитними шматочками ягідок ожини та грушок, вишуканим ароматом та чудовим смаком.
«П’яна» слива в коньяку на зиму
закуски, домашні заготовки, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 2829
Таку закуску подають до м’яса та як доповнення до тарілочки з різносолами на святковий стіл. Хоча мариновані сливи виходять такими смачними, що їх можна їсти й просто так, баночки рідко «доживають» до зими.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: