ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
18 Лютого, 2020

Грушевий тарт із мигдальним кремом франжипан від Гордона Рамзі

17 Жовтня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 1502
Текстура тарту не схожа на звичні пироги, тому ви серйозно ризикуєте знайти в ньому нову любов.
Текстура тарту не схожа на звичні пироги, тому ви серйозно ризикуєте знайти в ньому нову любов. Фото: автора

Поєднання багатошарового й хрусткого тіста, ароматних груш у сиропі зі спеціями, не менш ароматного мигдального крему створює неповторний і незабутній смак.

Фрнажипан — це начинка, яка складається найчастіше з меленого мигдалю, масла, яєць і цукрової пудри. Використовується як наповнювач для тартів, тарталеток й інших подібних десертів. А що може бути смачнішим, ніж груші з мигдалем? Варіантів рецептури цього тарту багато — основа різна, франжипан також. Але суть одна. Першу скрипку, відповідно, грає франжипан і він підійде до будь-якої основи. Гордон Рамзі використовує листкове тісто, у мене — листково-дріжджове. Але, гадаю, що не гіршим тарт буде із пісочним.

Інгредієнти:
Основа:
500 г готового тіста (листкового, листково-дріжджового)
3-4 груші
1 яєчний жовток
2 ст. л. води

Крем франжипан:
150 г вершкового масла (м'якого)
150 г мигдалю меленого
150 г цукрової пудри
2 яйця
4 ст. л. борошна (без гірки)
1 ст. л. Амаретто (можна замінити мигдальною есенцією)

Сироп:
50 мл води
50 г цукру
50 мл червоного солодкого вина (у мене 2 ст. л. бренді)
кружальце лимона
2 зірочки бад’яну
1 бутончик гвоздики
кориця

Приготування:
Приготувати цукровий сироп: у невеликій каструлі змішати всі складові й поставити на невеликий вогонь.

Варити до повного розчинення цукру, періодично помішуючи. Потім вогонь злегка збільшити й варити ще 7-10 хвилин (сироп має злегка загуснути). Груші почистити, видалити серцевину й нарізати тонкими пластинками. Додати груші до сиропу й проварити 1-2 хвилини. Зняти з вогню й залишити їх охолоджуватися в сиропі.


Приготувати франжипан: розтерти в мисці м'яке масло з цукровою пудрою. Окремо в тарілці збити виделкою яйця і ввести їх у масляну масу. Збити все до однорідного стану.

Додати борошно і мелений мигдаль (я його спочатку злегка підсушила на сковорідці, а лише потім змолола в блендері).

Ретельно все перемішати й влити лікер. Ще раз вимішати вінчиком.


Формування тарту: розгорнути рулон із розмороженим тістом і встелити ним форму для тарту, формуючи ботики (діаметр 25-26 см). Залишки обрізати ножем.

Загнути краї всередину по всьому колу, формуючи такий собі а-ля бордюрчик. По його окружності зробити неглибокий надріз ножев. Збити яєчний жовток із водою і змастити обідок тіста.

У центр викласти крем франжипан. Розрівняти до кромки, змащеної жовтком.

Груші вийняти з сиропу і розкласти по поверхні крему.

Зверху злегка присипати цукровою пудрою.
Розігріти духовку до 180ºС. Випікати до золотавого кольору і м'якості груш — хвилин 30-35 (орієнтуйтеся на свою духовку).

Пиріг повністю охолодити й посипати цукровою пудрою (за бажанням).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: текстура тарту не схожа на звичні пироги, тому ви серйозно ризикуєте знайти в ньому нову любов. Коли будете подавати випічку, полийте шматочок тарту сиропом, у якому настоювалися груші, поруч покладіть кульку морозива й заваріть чашку ароматного чаю. І тоді — нехай весь світ зачекає! 

солодка випічка, тарт, франжипан, тарт грушевий з франжипаном від Гордона Рамзі, Гордон Рамзі, груші, листково-дріжджове тісто, осіння випічка, пиріг, мигдальний крем, грушевий пиріг

Коментарі:

  Так  Ні, дякую