clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
9 Листопада 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 1825

Варити варення можна навіть взимку

Ірина Сова може зварити варення з кропиви та з бузини, конфітюр із кульбабки та із акації, полуничний мармелад із цедрою апельсина
Ірина Сова може зварити варення з кропиви та з бузини, конфітюр із кульбабки та із акації, полуничний мармелад із цедрою апельсина Фото: автора

Хмельничанка Ірина Сова перетворює звичну процедуру заготівлі ягід, фруктів та плодів у вишукані десерти

Чи доводилося вам колись куштувати конфітюр із помідорів та перцю чилі або із дині й мартіні? А як щодо цибуляного мармеладу чи варення з пива? Це все не фантазії божевільного гурмана, а цілком реальні десерти, які для своїх рідних, друзів та знайомих ось уже п’ятий рік поспіль варить хмельничанка Ірина Сова. Лікар за освітою та професією, перебуваючи у декретній відпустці, знайшла для себе цікаве захоплення — почала варити нетрадиційне й незвичне варення.
«Спочатку всі заготовки на зиму ми робили разом із мамою за старими перевіреними рецептами. Проте одного разу мені захотілося додати до класичного поєднання «ягоди-цукор» якоїсь родзинки. Починала із ванілі та кориці, — пригадує пані Ірина. — Потім у хід пішли й інші спеції. Такі смаколики користувалися величезним попитом серед моїх друзів. Ця справа можливо так би й залишилася буденним домашнім захопленням, якби одного разу я не взяла участь у благодійному аукціоні, на якому збирали гроші для важкохворої дитини. Моє варення стало на ньому одним із лотів і розкупилося вмить. Після цього я замислилася над тим, щоб зайнятися цією справою серйозно. Розпочалися сміливі експерименти, в результаті яких на світ народилися найнесподіваніші ягідно-плодові мікси».


Вишня з шоколадом та м’ятою, полуниця з базиліком, кавун із м’ятою, полуниця в шампанському, дика черешня з горішками та коньяком... І це далеко не весь перелік.

Ірина Сова може зварити варення з кропиви та з бузини, конфітюр із кульбабки та із акації, полуничний мармелад із цедрою апельсина... Асортимент сонячних смаколиків такий різноманітний та обширний, що визначитися із вибором практично нереально. Сама ж жінка запевняє, що їй не цікаво повторюватися й тому вона щоразу шукає все нові поєднання. «Технологія приготування стандартна — сировина змішується з цукром, вариться у декілька підходів. Лише наприкінці додається незвичний інгредієнт — спеції, какао, алкоголь, горіхи, насіння тощо. Я ніколи не варю варення із цукрового сиропу. Завжди засипаю плоди цукром й чекаю, щоб вони пустили власний сік. Виключення становлять конфітюри з квітів та кропиви. У них немає соку, тому доводиться варити окремо сироп. Спеції використовую неподрібнені, адже якщо покласти їх у меленому вигляді, то варення втратить прозорість і стане каламутним. Іноді загущую консистенцію агар-агаром. Це дозволяє скоротити час приготування продукту й зберегти більше вітамінів, які, як відомо руйнуються від тривалої термічної обробки. Зберігається таке варення протягом року в звичайній кладовці. На 1 кг ягід я беру якмінімум 700 г цукру. Що ж до різних смакових наповнювачів, то коньяку на цю порцію піде 100-150 мл, какао — 50 г, спеції — за смаком».


За словами пані Ірини, зима також чудова пора для приготування варення.

Взимку у продажу також є багато плодів та фруктів. Це яблука, цитрусові, ківі, банани, гарбуз. З останнього виходить неймовірно смачне варення із додаванням апельсинів та гарбузового насіння. «Найбільше для цього підходить гарбуз сорту Мускат де Прованс. Він дуже солодкий, яскравий і ароматний, — ділиться господиня. — Минулого року я варила «Різдвяне» варення з глінтвейну із грушею. Це французький рецепт із моїми невеличкими корегуваннями.
Загалом нічого важкого у цій справі немає. Ви можете поєднувати плоди та добавки на власний розсуд та смак. Чіткої рецептури тут немає. Головне — дотримуватися стерильності. Якщо варення здається вам засолодким, сміливо додавайте кислинку — лимонну кислоту або лимон. Хочеться пряного — беріть ваніль та корицю. Вмикайте фантазію, експерементуйте й тіште своїх рідних смаколиками». 

порадник, варення, рецепти від майстрів, сонячне варення, Сова Ірина

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Новорічна дегустація: які "золоті" підкопчені рибки ідеально лягають на хліб? (відео)
порадник, відеорецепти
Світлана ЯСЬКОВА 998
Відносно доступна ціна відкриває шпроти для будь-якої соціальної категорії населення. Щоб показати все, що приховано всередині жерстяної бляшанки, працівники редакції провели чергову дегустацію
Домашній майонез без яєць за 1 хвилину
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2301
Ідеальний рецепт всіма улюбленого соусу, який виходить завжди!
Як зварити інвертний сироп вдома: що це таке та коли він потрібен?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 910
Найідеальніший замінник патоки, без якої не приготуєш красивої дзеркальної глазурі та не спечеш смачного різдвяного кексу!
Як ми шукали якісне масло (відео)
порадник, відеорецепти
Світлана ЯСЬКОВА 2313
Кореспонденти редакції провели чергову дегустацію й обирали найсмачніше «вершкове»
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: