clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

19 Листопада 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 1282

Грибна юшка – національна родзинка Карпат


Густину юшки можна регулювати борошном і споживати або як суп, або ж як підливу до локшини та каші. Фото: автора

Завдяки різноманітності карпатської кухні, ароматний і насичений суп з білих грибів може готуватися по-різному навіть в одному й тому ж селищі.

В Карпатах кожна господиня має свій секрет приготування грибної юшки, тож двох однакових смаків ви просто не знайдете! У цьому я переконалася, коли намагалася випитати рецепт спочатку в племінниці, яка живе в Сколе, а потім у маминої подруги з Орявчика. І хоча ці селища знаходяться зовсім поруч, технологія супу з білих грибів виявилася кардинально різною. Єдиний висновок, який я зробила, що смачна юшка виходить безпосередньо із сушених білих грибів. І "підбивають" її практично завжди борошном.


Інгредієнти:
100 г сушених білих грибів,
2 цибулини,
1 морквина,
2-3 ст. л. борошна
2 зубки часнику,
зелень,
сіль, перець,
соняшникова олія,
0,5 склянки сметани.


Приготування:
Гриби замочити на ніч, вранці відтиснути й нарізати (я не різала, бо мої вже були подрібнені).

Воду, в якій замочували гриби процідити. В каструлю налити холодну воду, додати проціджену грибну воду та грибочки. Поставити варитися. Як тільки закиплять, обережно прибрати шумівкою піну. Зменшити вогонь і залишити варитися гриби приблизно на годину.

Приготувати засмажку: натерти на крупній тертці моркву, цибулю нарізати дрібними кубиками. Обсмажувати овочі на олії приблизно 5 хвилин.

Додати борошно й пасерувати все разом ще хвилини 2-3.

Наприкінці влити у засмажку сметану.

Ретельно все перемішати, влити чашку бульйону, в якому варяться гриби.


 Вилити засмажку в каструлю із супом і продовжувати «томити» юшку під закритою кришкою протягом 10-15 хвилин. Посолити, поперчити, за бажанням додати лавровий листок, вичавити часник. Закип’ятити й залишити настоюватися під кришкою на годину мінімум (чим довше юшка стоїть, тим смачніша).
При подачі посипати зеленню.

Можна ще додати сметану (юшку часто подають із домашньою локшиною, яку відварюють окремо. Але мене на такий подвиг не вистачило. Тому я просто окремо зварила італійські макарони).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: зверніть увагу: грибна юшка за рецептом карпатської кухні настільки самобутня й ароматна, що в неї немає необхідності додавати ніяких інших спецій, хіба що трохи чорного перчика для пікантності. Також у суп не додається картопля. Густину можна регулювати борошном і споживати або як суп, або ж як підливу до локшини та каші.

перші страви, супи, грибна юшка, страви з грибів, гриби, українська кухня, кухня Карпат, карпатська кухня, карпатські національні страви, білі гриби, локшина

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Морквяно-імбирний крем-суп із часником та рум’яними грінками
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 652
По-справжньому зимова, дуже смачна і легка в приготуванні перша страва з легким імбирним смаком.
Вершковий суп із баклажанами та грибами
перші страви, гриби
Світлана ЯСЬКОВА 853
Досить незвичайне поєднання продуктів, але виходить дуже смачно!
Солянка збірна м’ясна: рятуємо продукти після свят
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 1219
У приготуванні цієї першої страви слід дотримуватися трьох головних правил – вона має бути наваристою, гостренькою, солоненькою та кисленькою.
Класична окрошка з курячою грудкою на білому квасі
перші страви
Світлана ЯСЬКОВА 783
Традиційний старовинний рецепт+головні секрети приготування.
Показати ще
Коментарів - 0: