ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Торт на основі польського пляцка «Пані Валевська»

24 Листопада 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 17331
В цьому пляцку просто ідеальний рецепт заварного крему!
В цьому пляцку просто ідеальний рецепт заварного крему! Фото: автора

Традиційний десерт польської кухні, який вже став досить популярним і на Західній Україні.

Пекла цю смакоту чоловікові на День янгола. В оригінальному рецепті лише два товстеньких коржа, а між ними щедрий прошарок крему. А оскільки я люблю, щоб коржі були тонесенькі, вирішила трішки поекспериментувати й видозмінити рецепт. В результаті у мене вийшов височезний торт на чотири коржі. Смачний нереально! Крихке пісочне тісто в поєднанні з смородиновим джемом, меренгою та горіховою крихтою, а також смачний заварний крем створюють незвичайну смакову палітру.


Інгредієнти:
Тісто: 500 г борошна,
1,5 ч. л. розпушувача,
0,5 склянки цукру,
200 г вершкового масла,
6 жовтків,
ванілін.
Меренга: 6 білків,
1,5 склянки цукрової пудри,
1 ст. л. кукурудзяного крохмалю,
0,5 ч. л. лимонного соку.
Крем: 700 мл молока (я збільшила норму молока, щоб вистачило на всі коржі),
4 ст. л. борошна,
3 ст. л. картопляного крохмалю,
3 жовтка,
5 ст. л. цукру,
ванілін,
200 г вершкового масла (ось масло я навпаки зменшила – у мене 150 г; завжди так роблю, щоб зменшити калорійність),
2 ст. л. лікеру Амаретто (у мене коньяк+мигдальна есенція).
Окрім цього:
250 г джему з чорної смородини,
120 г подрібненого мигдалю (замінила на волоські горіхи).


Приготування:
Для тіста: борошно просіяти разом із розпушувачем у миску. Додати масло й перетерти руками на крихту. Яйця збити з ваніліном та цукром. Вилити у борошняно-масляну суміш.

Замісити тісто й скачати його у кулю. Потім розділити на дві частини.


Для меренги: білки збити на міцну піну. Потроху ввести цукрову пудру, не перестаючи збивати. Наприкінці додати лимонний сік і крохмаль. Ще раз ретельно збити (маса має бути дуже густою та пишною).


Для зручного розкачування коржів краще скористатися пергаментом. Я його заміряла за розміром форми й на ньому ж розкачала тісто.

У мене вийшло два великі квадратні коржі. Одразу з пергаментом перенести тісто на деко. Кожен корж змастити смородиновим джемом.

Зверху обережно розподілити меренгу.

Посипати подрібненими горішками (я попередньо їх обсмажила на сковорідці).

Випікати при температурі 175ºC приблизно 25-30 хвилин (я пекла два дека одразу – моя духовка це дозволяє, тісто пропікається скрізь рівномірно; якщо ж ви не впевнені у своїй кухонній помічниці, то краще пекти коржі по-черзі).


Приготувати крем: 0,5 л молока розмішати з цукром та ваніліном. В молоці, яке залишилося, збити жовтки, борошно та крохмаль. Молоко з цукром довести до кипіння і вливати тонкою цівкою молоко з борошном, безперервно помішуючи. Варити до загустіння. Охолодити.

М'яке масло збити.

Потім з’єднати обидві суміші, поступово додаючи по одній ложці заварну масу до масляної. Наприкінці додати коньяк та мигдальну есенцію.


Коли коржі повністю охолонуть, розрізати кожен навпіл й перемастити кремом. Складати слід один на одного білковим шаром догори (формувати тортик дуже зручно у спеціальній металевій рамці).

Верхній корж нічим змащувати не потрібно.

Поставити тортик на ніч у холодильник для просочування. Вранці прикрасити половинками волоських горішків або посипати мигдальними пластівцями.

До речі, тут просто ідеальний рецепт заварного крему!


 

торти, пляцки, торт, пляцок пані валевська, польські торти, польська кухня, пляцки Західної України, меренга, пісочне тісто

Коментарі:

  Так  Ні, дякую