clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
21 Грудня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 3254

НОВОРІЧНЕ МЕНЮ: Пляцок «Курка в декреті»

Смачний і цікавий пляцок, такий десерт прикрасить будь-який святковий стіл.
Смачний і цікавий пляцок, такий десерт прикрасить будь-який святковий стіл. Фото: автора

Шедевральний тортик, який обов’язково сподобається Вогняному Півню.

Пляцок виходить величезний і височезний! Вперше пекла його на День народження матусі й всі гості без виключення просили добавки! Всім хотілося, щоб шматочок був обов’язково «з декретом», а декому попадалася навіть «двійня».


Інгредієнти:
Для білого тіста:
250 г борошна,
1 яйце,
60 г вершкового масла,
75 г цукру,
75 мл сметани,
0,5 ч. л. амонію,
сода (на кінчику ножа),
ванілін.
Для шоколадного тіста:
250 г борошна,
3 ст. л. какао,
1 яйце,
60 г вершкового масла,
75 г цукру,
75 мл сметани,
0,5 ч. л. амонію,
сода (на кінчику ножа),
ванілін.
Для крему:
1 л молока, 2 яйця, 300 г вершкового масла (я брала 200 г), 250 г цукрової пудри, ванілін, 3 ст. л. бренді (або коньяку),
5 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 4 ст. л. борошна (без гірки), 8 половинок консервованого персика,
Дзеркальна глазур: 170 г цукру, 75 г какао, 90 мл вершків (33%), 100 мл води,  12 г желатину.

Деко: 20х30 см.


Приготування:
Для білого тіста: збити яйце з цукром. Додати м'яке масло, перемішати.

Просіяти борошно, всипати в миску. Соду погасити сметаною, і так само погасити амоній, але в різних ємностях. Змішати всі інгредієнти і замісити липке тісто. Ось так воно виглядає:


Загорнути тісто в плівку і поставити в холодильник.

Тим часом приготувати шоколадне тісто (все так само, тільки борошно змішати з какао).

Воно за рахунок какао плотніше й не липне до рук.

Розділити шокотісто на дві одинакові частини. Розкачати коржі на пергаментному папері під розмір вашого дека (я попередньо малюю контур олівцем).

ПОРАДА: Щоб краї коржа були рівними, просто берете і з боків загинаєте папір проводите пальцем і тим самим рівняєте сам корж (можна ще й качалкою пройтися).


Випікати 8-10 хвилин при температурі 170°С (у мене режим «верх-низ» з вентилятором; орієнтуйтеся на свою духовку).


Дістати з холодильника біле тісто і розкачати із нього один корж (він буде пухкіший, ніж коричневі).

Випікати до готовності (10 хвилин). Після випічки склянкою, яка ідентична діаметру персиків, вирізати у білому коржі дірки:

(обрізки потім можна змастити кремом, варенням чи згущеним молоком і з’їсти).


Персики добре просушити паперовим рушником.


Заварний крем: 700 мл молока поставити на вогонь і довести до кипіння. В окремому посуді розмішати яйця з 2 ст. л. цукру. Додати борошно й крохмаль, влити молоко, яке залишилося. Розмішати все до однорідного стану. Борошняну суміш поступово влити в гаряче молоко, при безперервному помішуванні й варити до консистенції пудингу (після закипання приблизно 1-2 хвилини).

Зняти крем з вогню й накрити плівкою так, щоб вона торкалася крему (це попередить утворення шкірочки). Крем повністю охолодити.


М'яке вершкове масло збити 2-5 хвилин. З'єднати з цукровою пудрою і ванільним цукром. Збити в повітряну пухку масу.

Поступово додавати ХОЛОДНИЙ заварний крем, продовжуючи збивати міксером на середній швидкості приблизно хвилину. Наприкінці влити алкоголь. Готовий крем перед використанням охолодити.


Збірка пляцка: шоколадний корж просочити сиропом із персиків.

Змастити кремом (це зручно робити в спеціальній рамці; коржі крихкі,тому не беріть їх в руки, а просто з одного підноса зсувайте на інший).


На крем – білий корж із дірочками. В дірочки вставити персики.

Знову змастити все кремом.

Накрити шоколадним, просоченим сиропом, коржем і зверху – крем.
Дзеркальна глазур: желатин замочити у холодній воді (70 мл на 12 г) на 5-7 хвилин і потім нагріти на слабкому вогні, до розчинення, не допускаючи, закипання. У каструлі з'єднати цукор і какао, перемішати вінчиком. Додати до сухої суміші вершки, воду (100 мл) і ретельно перемішати. Поставити суміш на слабкий вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. Дати покипіти, на слабкому вогні хвилину і зняти каструлю з вогню. Після цього ввести розчин желатину в гарячу шоколадну глазур і перемішати. Охолодити приблизно до 37-40°С.

Залити глазурью торт.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: дати пляцкові настоятися мінімум добу й прикрасити за бажанням. У мене цукерочки «Коко-шоко» та кокосова стружка.

Рамку знімати лише тоді, коли пляцок повністю застигне.

Різати краще гарячим ножем.

 

торти, торт, пляцок, пляцок курка в декреті, закарпатська кухня, десерти Закарпаття, новорічне меню, Рік Півня, святкові рецепти

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Торт «Червоний оксамит» («Red Velvet») - улюблений десерт американців і канадців
торти
Світлана ЯСЬКОВА 1343
Яскраво-червоні вологі та пористі коржі, які просто тануть у роті, обрамленні найніжнішим білосніжним сирно-вершковим кремом… Цей смаколик хочеться куштувати знову і знову!
Літній тортик без випікання з черешнею, бананами та шовковицею
торти
Світлана ЯСЬКОВА 986
Цей смаколик користується у господинь дуже великою популярністю, оскільки він легкий, ніжний і дуже красивий. Тим більше, що фрукти та ягоди для його приготування можна обирати на свій смак.
Хороша цукрова пудра — запорука вдалої мастики для торту
торти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1889
У цьому мене запевнила талановитий кондитер Наталя Сова. Жінка каже, що готову солодку масу зручно зберігати в холодильнику в звичайному пакеті, а за необхідності — просто розігрівати в мікрохвильовці.
Торт «Франкфуртський вінок» - королівський смаколик
торти
Світлана ЯСЬКОВА 931
Він хоча й простий у приготуванні, але неймовірно смачний і ніжний. Дивовижно гармонійне поєднання ванілі, лимона, вишні та фундуку!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: