Гаряча тема:
- Війна
Пляцок виходить величезний і височезний! Вперше пекла його на День народження матусі й всі гості без виключення просили добавки! Всім хотілося, щоб шматочок був обов’язково «з декретом», а декому попадалася навіть «двійня».
Інгредієнти:
Для білого тіста:
250 г борошна,
1 яйце,
60 г вершкового масла,
75 г цукру,
75 мл сметани,
0,5 ч. л. амонію,
сода (на кінчику ножа),
ванілін.
Для шоколадного тіста:
250 г борошна,
3 ст. л. какао,
1 яйце,
60 г вершкового масла,
75 г цукру,
75 мл сметани,
0,5 ч. л. амонію,
сода (на кінчику ножа),
ванілін.
Для крему:
1 л молока, 2 яйця, 300 г вершкового масла (я брала 200 г), 250 г цукрової пудри, ванілін, 3 ст. л. бренді (або коньяку),
5 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 4 ст. л. борошна (без гірки), 8 половинок консервованого персика,
Дзеркальна глазур: 170 г цукру, 75 г какао, 90 мл вершків (33%), 100 мл води, 12 г желатину.
Деко: 20х30 см.
Приготування:
Для білого тіста: збити яйце з цукром. Додати м'яке масло, перемішати.
Просіяти борошно, всипати в миску. Соду погасити сметаною, і так само погасити амоній, але в різних ємностях. Змішати всі інгредієнти і замісити липке тісто. Ось так воно виглядає:
Загорнути тісто в плівку і поставити в холодильник.
Тим часом приготувати шоколадне тісто (все так само, тільки борошно змішати з какао).
Воно за рахунок какао плотніше й не липне до рук.
Розділити шокотісто на дві одинакові частини. Розкачати коржі на пергаментному папері під розмір вашого дека (я попередньо малюю контур олівцем).
ПОРАДА: Щоб краї коржа були рівними, просто берете і з боків загинаєте папір проводите пальцем і тим самим рівняєте сам корж (можна ще й качалкою пройтися).
Випікати 8-10 хвилин при температурі 170°С (у мене режим «верх-низ» з вентилятором; орієнтуйтеся на свою духовку).
Дістати з холодильника біле тісто і розкачати із нього один корж (він буде пухкіший, ніж коричневі).
Випікати до готовності (10 хвилин). Після випічки склянкою, яка ідентична діаметру персиків, вирізати у білому коржі дірки:
(обрізки потім можна змастити кремом, варенням чи згущеним молоком і з’їсти).
Персики добре просушити паперовим рушником.
Заварний крем: 700 мл молока поставити на вогонь і довести до кипіння. В окремому посуді розмішати яйця з 2 ст. л. цукру. Додати борошно й крохмаль, влити молоко, яке залишилося. Розмішати все до однорідного стану. Борошняну суміш поступово влити в гаряче молоко, при безперервному помішуванні й варити до консистенції пудингу (після закипання приблизно 1-2 хвилини).
Зняти крем з вогню й накрити плівкою так, щоб вона торкалася крему (це попередить утворення шкірочки). Крем повністю охолодити.
М'яке вершкове масло збити 2-5 хвилин. З'єднати з цукровою пудрою і ванільним цукром. Збити в повітряну пухку масу.
Поступово додавати ХОЛОДНИЙ заварний крем, продовжуючи збивати міксером на середній швидкості приблизно хвилину. Наприкінці влити алкоголь. Готовий крем перед використанням охолодити.
Збірка пляцка: шоколадний корж просочити сиропом із персиків.
Змастити кремом (це зручно робити в спеціальній рамці; коржі крихкі,тому не беріть їх в руки, а просто з одного підноса зсувайте на інший).
На крем – білий корж із дірочками. В дірочки вставити персики.
Знову змастити все кремом.
Накрити шоколадним, просоченим сиропом, коржем і зверху – крем.
Дзеркальна глазур: желатин замочити у холодній воді (70 мл на 12 г) на 5-7 хвилин і потім нагріти на слабкому вогні, до розчинення, не допускаючи, закипання. У каструлі з'єднати цукор і какао, перемішати вінчиком. Додати до сухої суміші вершки, воду (100 мл) і ретельно перемішати. Поставити суміш на слабкий вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. Дати покипіти, на слабкому вогні хвилину і зняти каструлю з вогню. Після цього ввести розчин желатину в гарячу шоколадну глазур і перемішати. Охолодити приблизно до 37-40°С.
Залити глазурью торт.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: дати пляцкові настоятися мінімум добу й прикрасити за бажанням. У мене цукерочки «Коко-шоко» та кокосова стружка.
Рамку знімати лише тоді, коли пляцок повністю застигне.
Різати краще гарячим ножем.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: