clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

22 Грудня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 611

Яка «лікарська» найкраще смакуватиме в «Олів’є»


Oсновною сировиною для ковбаси «Лікарська» мають бути: свинина, яловичина, вода, сіль, спеції, молоко і яйця. Фото: автора

Кореспонденти ye.ua перед Новорічним святом провели чергову дегустацію

Як запевнили нас у громадській організації із захисту прав споживачів «Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ», основною сировиною для ковбаси «Лікарська» мають бути: свинина, яловичина, вода, сіль, спеції, молоко і яйця. Крім того дозволяється додавати аскорбінову кислоту і її солі (аскорбат, ізоаскорбати). Це азбука натурального смаку. Всі інші компоненти — гості з таблиці Менделєєва. Бажані і не дуже. Ні сої, ні курятини, ні барвників, ні ароматизаторів із підсилювачами смаку, ні желеутворюючих інгредієнтів типу камеді й карагенана в «Лікарській» ковбасі вищого сорту, виготовленій згідно з ДСТУ, бути не повинно.

Рожевий свідчить про барвники, сірий — про наявність курятини
Більшість покупців віддають перевагу ковбасі з приємним рожевим відтінком. Але не варто забувати, що звичайне варене м'ясо має сіруватий колір. Яскраво-рожевий відтінок ковбасним виробам надають барвники й нітрит натрію (закріплювач кольору). Однак занадто сіра гама може свідчити про наявність курячого м'яса в складі, а його там бути не повинно. Консистенція вареної ковбаси повинна бути пружна. І ніяких сірих плям і порожнеч!

Вивчаємо склад
Нітрит натрію. Відомий ще як добавка Е250. Він потрібен в ковбасі для додання їй рожевого кольору. По суті ця добавка потрібна лише в декоративних цілях. У тих концентраціях, в яких нітрит натрію зустрічається в ковбасі, він практично нешкідливий. Однак в цілому може викликати важкі отруєння. Тому чим бліднішого кольору буде ковбаса, тим менше в ній Е250 і тим вона безпечніша.
Соєвий білок. Як не дивно, ДСТУ допускає його додавання в певних кількостях у варену ковбасу. Шкоди він не несе, але краще все ж таки обирати ковбасу без нього.
Карагенан. Це спеціальний загущувач, який виготовляється з морських водоростей. Він необхідний в ковбасі для додання їй щільної консистенції. Але якісну «Лікарську» виготовляють без його використання.
Крохмаль. Допустима норма цього компоненту згідно з ДСТУ складає лише 5%. В принципі, шкоди від нього теж не буде, але покупка ковбаси з крохмалем — все одно що покупка картоплі за ціною шинки. Як обрати «Лікарську» з невеликим вмістом крохмалю? Це зробити досить просто: потрібно взяти скибочку ковбаси і згорнути її в трубочку. Якщо вона ніде не поламається, значить, крохмалю в продукті не має або його кількість мінімальна. До речі, на смак варена ковбаса з надлишком крохмалю буде віддавати «папером».

Тест: «сліпе куштування»
Ми зупинили свій вибір на 7 марках вареної ковбаси «Лікарська» вищого сорту. Перевагу надавали виробникам, які додали до продукту упаковку з маркуванням із зазначеним складом. Вкотре зауважимо, що жоден учасник нашої дегустації навіть не здогадувався, яку саме ковбасу він пробує. Ми завчасно приховали усі можливі етикетки та пронумерували тарілки, на які, власне, і виклали наші зразки. 

*Наша дегустація абсолютно незалежна й заснована на смакових відчуттях працівників редакції. Ви, шановні читачі, завжди можете скласти свою думку. За якість купленого товару перед споживачем відповідає не тільки виробник, а й продавець!

порадник, дегустація, лікарська ковбаса, Олів`є, варена ковбаса

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Капкейки — це маленькі порційні тортики, які прикрасять будь-яке свято
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 6758
Все про ці мініатюрні кулінарні шедеври знає хмельничанка Наталя Сова, яка ось уже три роки займається випіканням тортів на замовлення.
Вергуни, балабушки та кльоцки: хто є хто в українській кухні?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1017
Традиційні та забуті борошняні страви.
Дегустаційна зала: Як обрати печиво «Соломка»?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1941
Солона або солодка, з цибулею, маком або кмином — соломка ідеально підходить для перекусу, і саме її ми вважаємо безпечним продуктом. Чи так це насправді, дізнавалися кореспонденти сайту «Є».
Анна Гайбура виготовляє букети, які не лише милують око, а котрі ще й можна... з’їсти
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 6962
Композиції складаються зі свіжих фруктів, овочів, ласощів та інших смаколиків
Показати ще
Коментарів - 0: