clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
2 Січня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 1624

Різдвяні страви в різних країнах: англійці готують пудинг, німці печуть штолен

Якими б не були різдвяні традиції та обряди різних народів, усіх нас об'єднує найголовніше – віра в те, що з народженням Ісуса в наші оселі прийде щастя, добробут і злагода!
Якими б не були різдвяні традиції та обряди різних народів, усіх нас об'єднує найголовніше – віра в те, що з народженням Ісуса в наші оселі прийде щастя, добробут і злагода! Фото: http://wowfood.club/

Практично в кожній країні є свої особливості святкування Різдва, у тому числі й кулінарні.

До прикладу, класична різдвяна вечеря французів обов’язково включає суп з шавлією та часником, тріску, запечену зі шпинатом і оливками, равликів та традиційний делікатес – гусячу печінку фуагру. Італійський різдвяний стіл неможливо уявити без сочевиці та дзампоне – фаршированої ковбасками й сосисками свинячої ніжки. У Греції традиційною різдвяною стравою є голубці, які символізують загорнутого в пелюшки Христа. В Нідерландах до столу подають кролика чи дичину, в Латвії – горох з беконним соусом, у Бельгії – телячі ковбаски з трюфелями, в Болгарії – банницю з сюрпризом й обов’язково каравай чи хліб, який символізує родючість.
Та якими б не були різдвяні традиції та обряди різних народів, усіх нас об’єднує найголовніше – віра в те, що з народженням Ісуса в наші оселі прийде щастя, добробут і злагода!


Англійський пудинг. Різдвяний стіл у Великій Британії не обходиться без особливого пудинга. Це десерт із яєць, цукру, молока та борошна з фруктами. Перед подачею до столу його поливають ромом і підпалюють. До того ж звичай подавати до столу різдвяну індичку прийшов саме з Англії. Тут її готують із рисовим пудингом і овочами.


Короп по-польськи. В Польщі головна різдвяна страва – короп. Поляки вважають, що кількість луски на різдвяній рибині прямо пропорційна кількості грошей, які принесе в дім Новий рік. Тож господині дуже старанно вибирають рибу, а найбільші лусочки не викидають, а кладуть у гаманець господарю дому.


Свинячий окіст по-фінськи. Головна страва різдвяного столу в Фінляндії – запечений окіст поросяти, в рецепт якого кожна господиня додає свою «родзинку».


Німецький штоллен. Німці випікають штоллен вже понад півтисячі років. У давнину це був просто різдвяний хліб особливої форми, яка символізувала немовлятко-Ісуса, загорнутого у пелюшки. Нині і форми штоллена, і його рецептура змінилися. Ця традиційна німецька різдвяна випічка стала популярною в усьому світі, та самі німці вважають, що справжній штоллен виготовляють лише у Дрездені, там його випікають 150 пекарів.


Французьке різдвяне поліно. Цей солодкий десерт у вигляді торту з цукатами та родзинками має свій прототип: у давнину французи урочисто спалювали прикрашене різдвяне поліно – вважалося, що вуглинки з нього оберігають від нечистої сили. А наприкінці XIX століття поліно «перекочувало» на різдвяний стіл, ставши одним з найулюбленіших ласощів цього казкового свята.


Голландський різдвяний хлібець. Голландці не уявляють собі різдвяну вечерю без улюблених ласощів: хрусткого солодкого печива, марципанів і, звісно ж, знаменитого голландського хлібця (кексу з горіхами і родзинками).


Чеський торт «Прага». В Чехії м'ясо — символ благополуччя і багатства, тому на різдвяному столі ви знайдете різноманітні сорти ковбас і баликів, але не побачите жодних салатів, овочів та зелені. На гаряче подають запеченого у сметані коропа. Це багатовікова традиція. А на десерт — славнозвісний шоколадний торт «Прага» з шампанським.


Шотландський кекс «Данді» (Dundee Cake). Ці легендарні ласощі винайшли в Шотландії, і нині його готує на Різдво добра частина англомовних країн. Досі прийнято дарувати такий кекс на різдвяні свята в красивих жерстяних коробочках. «Родзинка» приготування полягає в тому, що випікати «Данді» треба за місяць до вживання. Дуже важливо, що б кекс набув потрібної консистенції й ароматності. До речі, зберігати кекс можна до 2-х місяців.
 

порадник, різдвяні традиції в різних країнах, кулінарні різдвяні страви, різдвяний стіл

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Як вибирати якісні яйця до Великодня?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 867
Випробовуємо продукт світлом, теплом, сіллю та на «око», а також вивчаємо маркування та розподіляємо на «касти».
Наш експеримент: щоб праска знову парувала
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 940
Ми намагалися видалити накип у старих прасках за допомогою різних засобів, аби перевірити, які із них найдієвіші.
Ідеальна цукрова помадка, білкова глазур та корисна альтернатива кольоровій посипці
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1287
«Гурман» зібрав цікаві ідеї та поради прикрашання Великодніх пасок.
Наш експеримент: Як зварити яйце, щоб воно не тріснуло?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 995
Перед будь-яким фарбуванням крашанок важливо правильно підготувати яйця. А саме, відварити їх, щоб шкаралупа залишилася неушкодженою і на ній не утворилися тріщини.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: