Гаряча тема:
- Війна
До прикладу, класична різдвяна вечеря французів обов’язково включає суп з шавлією та часником, тріску, запечену зі шпинатом і оливками, равликів та традиційний делікатес – гусячу печінку фуагру. Італійський різдвяний стіл неможливо уявити без сочевиці та дзампоне – фаршированої ковбасками й сосисками свинячої ніжки. У Греції традиційною різдвяною стравою є голубці, які символізують загорнутого в пелюшки Христа. В Нідерландах до столу подають кролика чи дичину, в Латвії – горох з беконним соусом, у Бельгії – телячі ковбаски з трюфелями, в Болгарії – банницю з сюрпризом й обов’язково каравай чи хліб, який символізує родючість.
Та якими б не були різдвяні традиції та обряди різних народів, усіх нас об’єднує найголовніше – віра в те, що з народженням Ісуса в наші оселі прийде щастя, добробут і злагода!
Англійський пудинг. Різдвяний стіл у Великій Британії не обходиться без особливого пудинга. Це десерт із яєць, цукру, молока та борошна з фруктами. Перед подачею до столу його поливають ромом і підпалюють. До того ж звичай подавати до столу різдвяну індичку прийшов саме з Англії. Тут її готують із рисовим пудингом і овочами.
Короп по-польськи. В Польщі головна різдвяна страва – короп. Поляки вважають, що кількість луски на різдвяній рибині прямо пропорційна кількості грошей, які принесе в дім Новий рік. Тож господині дуже старанно вибирають рибу, а найбільші лусочки не викидають, а кладуть у гаманець господарю дому.
Свинячий окіст по-фінськи. Головна страва різдвяного столу в Фінляндії – запечений окіст поросяти, в рецепт якого кожна господиня додає свою «родзинку».
Німецький штоллен. Німці випікають штоллен вже понад півтисячі років. У давнину це був просто різдвяний хліб особливої форми, яка символізувала немовлятко-Ісуса, загорнутого у пелюшки. Нині і форми штоллена, і його рецептура змінилися. Ця традиційна німецька різдвяна випічка стала популярною в усьому світі, та самі німці вважають, що справжній штоллен виготовляють лише у Дрездені, там його випікають 150 пекарів.
Французьке різдвяне поліно. Цей солодкий десерт у вигляді торту з цукатами та родзинками має свій прототип: у давнину французи урочисто спалювали прикрашене різдвяне поліно – вважалося, що вуглинки з нього оберігають від нечистої сили. А наприкінці XIX століття поліно «перекочувало» на різдвяний стіл, ставши одним з найулюбленіших ласощів цього казкового свята.
Голландський різдвяний хлібець. Голландці не уявляють собі різдвяну вечерю без улюблених ласощів: хрусткого солодкого печива, марципанів і, звісно ж, знаменитого голландського хлібця (кексу з горіхами і родзинками).
Чеський торт «Прага». В Чехії м'ясо — символ благополуччя і багатства, тому на різдвяному столі ви знайдете різноманітні сорти ковбас і баликів, але не побачите жодних салатів, овочів та зелені. На гаряче подають запеченого у сметані коропа. Це багатовікова традиція. А на десерт — славнозвісний шоколадний торт «Прага» з шампанським.
Шотландський кекс «Данді» (Dundee Cake). Ці легендарні ласощі винайшли в Шотландії, і нині його готує на Різдво добра частина англомовних країн. Досі прийнято дарувати такий кекс на різдвяні свята в красивих жерстяних коробочках. «Родзинка» приготування полягає в тому, що випікати «Данді» треба за місяць до вживання. Дуже важливо, що б кекс набув потрібної консистенції й ароматності. До речі, зберігати кекс можна до 2-х місяців.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: