ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Краківський сирник — смачна альтернатива торту

30 Грудня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4603

Фото: автора

Одразу ж слід зазначити, що рецепт сирника не складний, просто трудоємкий. Але коли спробуєш шматочок цього ніжного, кремового смаколика з ароматом цитрусових, то розумієш, що витрачені зусилля того варті!

Інгредієнти:
Для тіста:
250 г борошна,
125 г охолодженого вершкового масла,
100 г цукрової пудри,
яйце,
1 ч. л. ванільного цукру.
Для сирної маси:
1 кг домашнього сиру,
100 г вершкового масла,
8 яєць,
250 г цукру,
150 г родзинок,
50 г цукатів,
3 ст. л. крохмалю,
пакетик ванільного цукру,
сік і цедра 1/2 лимона,
жовток для змазування поверхні сирника.
Для цукрової глазурі:
1 білок,
100 г цукрової пудри,
сік 1/2 лимона.
Форма - 25х35 см.

Приготування:

Приготувати тісто: борошно перетерти з маслом на крихту, додати цукрову пудру, ванілін. Вибити яйце й замісити еластичне тісто. Скачати його в кулю, загорнути в харчову плівку й охолодити в холодильнику годину.

Потім вийняти тісто з холодильника, відокремити 1/3 і знову помістити в холодильник. Тісто, яке залишилося, розкачати (пісочне тісто краще розкачувати між двох листів пекарського паперу). Форму встелити пергаментом, змастити його вершковим маслом. Викласти тісто на дно форми (бортики не робити!), наколоти виделкою і поставити випікатися 15 хвилин при температурі 170ºC.

Пісочну основу для сирника охолодити.
Приготувати начинку: всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури!
Сир тричі прокрутити на м'ясорубці (я збила в блендері). Жовтки відокремити від білків. Вершкове масло збити з 200 г цукру і ванільним цукром, додати по одному жовтки, продовжуючи збивати на низьких обертах міксера. Яєчно-масляну суміш додати до сиру, перемішати лопаткою, додати родзинки і цукати, лимонний сік та цедру, крохмаль. Ще раз обережно перемішати. Білки збити до стійких піків. Продовжуючи збивати додати частинами 50 г цукру, збити до отримання щільної, гладенької маси. Білки обережно ввести в сирну масу, перемішуючи лопаткою. Вилити начинку у форму, зверху на пісочну основу.


Залишки пісочного тіста розкачати, нарізати смужками і викласти сітку на поверхні сирника. Змастити її жовтком і випікати 50-60 хвилин при 170ºС.

Охолодити сирник у духовці зі злегка відкритими дверцятами.

На ніч поставити в холодильник, а зранку прикрасити за допомогою білкового крему. Можна притрусити тертим шоколадом.


Білковий крем: всі інгредієнти збити міксером до стійких піків. 

солодка випічка, сирник, краківський сирник, сирна випічка, альтернатива торту, польська кухня, цукати, сир

Коментарі:

  Так  Ні, дякую