clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

11 Січня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 894

ЩЕДРА КУТЯ: Зелтен (Zelten) – різдвяний кекс із сухофруктами та горіхами


Алкоголь в Зелтені зовсім не відчувається і його можна їсти всім включаючи дітей. Фото: автора

Традиційні солодощі, які печуть під час різдвяних свят в Італії.

Практично кожна італійська сім'я має свій сімейний рецепт Зелтена і дуже ревносно оберігає його. Цей смаколик не гірший, ніж англійський кекс, а може навіть чимось і кращий. Пеpші згадки про Зельтен датуються ще 1700 роком, а назва походить від німецького «Selten», що означає: рідко (тому, що цю випічку готують раз на рік). Деякі італійські господині печуть його за декілька тижнів до свят і дають йому час для «дозрівання». У мене такої витримки немає, тому ми споживали його одразу ж після приготування. Кекс смачний як після охолодження, так і через декілька днів!


Інгредієнти:
80 г вершкового масла,
250 г борошна,
50 г сушеного інжиру,
50 г цукатів,
50 г фініків,
50 г кураги,
50 г в’яленої журавлини,
1 пакетик розпушувача,
50 г мигдалю,
50 г фундуку,
50 г волоських горіхів,
50 г насіння соняшника,
200 мл рому (я беру коньяк+ромова есенція),
3 яйця,
50 г світлих родзинок,
50 г темних родзинок,
100 г цукру,
200 мл теплого молока або води, 200 г готової макової начинки.


Приготування:
Всі крупні сухофрукти подрібнити смужками або кубиками, змішати з цукатами, родзинками та журавлиною. Залити алкоголем і витримати протягом ночі (або хоча б декілька годин).

Зранку вся рідина має всочитися у сухофрукти (якщо є зайва відкинути фрукти на сито).

Горішки й насіння трішки підсмажити. Волоські горіхи подрібнити великими шматочками.

Мигдаль та фунду можна розрізати на четверо.
Відділити жовтки від білків. Жовтки збити з половиною цукру до однорідності. Розтопити масло й влити його у масу, добре перемішати. Потім додати горіхи....

...та сухофрукти в суміш, постійно помішуючи. Влити 200 мл теплої води або молока. Додати просіяне борошно з розпушувачем та сухофрукти. ретельно перемішати.

Збити яєчні білки разом із іншою половиною цукру.

Додати в тісто макову начинку, перемішати. Потім ввести збиті білки й обережно перемішати.


Прямокутну форму (20х25 см) змастити маслом й притрусити борошном (я встеляю пергаментом, змочуючи його водою, і більше нічим не змащую).

Вилити тісто й розділити його по формі. Прикрасити кекс горіхати та сухофруктами.

Змастити пензлем поверхню zeltenа яєчним жовтком й накрити фольгою. Випікати 90 хвилин при температурі 160 градусів. В середині випікання змастити двічі рідким медом. Десь на за 30 хвилин до кінця випікання прибирати фольгу. Як трохи охолоне, витягнути кекс на решітку й дати йому повністю охолонути (на жаль, уся краса із сухофрктів у мене втонула всередину кексу).

Потім щільно загорнути у фольгу або харчову плівку й поставити в холодильник хоча б на 12 годин.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: алкоголь в Зелтені зовсім не відчувається і його можна їсти всім включаючи дітей. Не зважаючи на мінімальну кількість цукру, випічка солодка за рахунок великої кількості сухофруктів. Про форму для випічки: краще, звісно, пекти кекс у прямокутній. Але, якщо у вас такої немає, то скористайтеся звичайним деком, а потім наріжете кондитерський виріб порційними шматочками.
 

солодка випічка, кекс, новорічно-різдвяний кекс, різдвяна випічка, зелтен, італійський різдвяний кекс, сухофрукти, горіхи

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Лимонний кекс на йогурті із цукатами
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1352
Кекс за цим рецептом виходить просто ідеальним! Особливо гарно пасує до нього лимонна помадка.
Яблучний тарт «Трояндочки» із заварним апельсиновим кремом
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 2471
Це дивовижно красивий пиріг, який чудово виглядає і цілим, і порізаним на порції.
ПІСНА ВИПІЧКА: Кавовий монастирський пиріг + рецепт пісної шоколадної глазурі
солодка випічка, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 1817
Смачний, швидкий, легкий і бюджетний пиріг — справжня знахідка для домашнього чаювання!
Cпіральний пиріг-равлик із пряною начинкою у карамелі
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 2094
Ніжний, пряний, м’який і смачний смаколик.
Показати ще
Коментарів - 0: