clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
13 Січня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 2902

Шотландський кекс від солістки гурту «Лісапетний батальйон» Наталі Фаліон


"Кекс великий — близько 1,5 кг. І головне, не черствіє протягом місяця! Навпаки, з кожним днем стає все смачнішим" - каже пані Наталя. Фото: Світлана ЯСЬКОВА

Смаколик, який не черствіє протягом місяця.

 

«Раніше я досить часто випікала пляцки, багатошарові, з кремом та різними начинками. Нині ж виступи, гастролі та концерти забирають багато часу, тому шукаю більш простіші рецепти, — каже Наталя Іванівна. — Традиційним десертом у нас на різдвяні свята є шотландський кекс. Він великий — близько 1,5 кг. І головне, не черствіє протягом місяця! Навпаки, з кожним днем стає все смачнішим. Нещодавно я навіть ділилася рецептом його приготування у передачі «Все буде добре!».

Інгредієнти:

Для тіста:

300 г борошна,

яєчний жовток,

150 г вершкового масла,

3 ст. л. крижаної води,

дрібка солі.

Для начинки:

70 г мигдалю,

300 г замороженої смородини,

75 г цукатів,

250 г світлих та темних родзинок,

125 г в’яленої журавлини,

70 г борошна,

50 г кислого молока чи кефіру,

2 ст. л. цукру,

1 яйце,

60 мл коньяку або білого вина,

0,5 ч. л. меленого імбиру,

0,5 ч. л. меленої кориці,

1 ч. л. чорного меленого перцю,

3 горошини духм’яного перцю (розмолоти).

Приготування:

Чорну смородину попередньо розморозити, злити рідину. Мигдаль підсушити й розмолоти 1/3 частину горішків на крихту, 2/3 частини — крупніше. Цукати подрібнити, родзинки промити гарячою водою. Змішати в мисці мигдаль, родзинки двох видів, в'ялену журавлину, цукати.

Для пісочного тіста просіяти на дошку борошно з дрібкою солі, додати холодне масло, порізане шматочками й порубати ножем на крихту. Додати крижану воду і швидко замісити тісто. Скачати його в кулю, загорнути харчовою плівкою і покласти в холодильник на 30 хвилин. Потім тонко розкачати між шарами харчової плівки, вирізати пласти необхідних розмірів і викласти боки і дно прямокутної форми для хліба. Форму можна попередньо встелити папером для випічки й змастити маслом. Змішати 70 г борошна, дрібно мелений мигдаль, імбир, корицю, духмяний і чорний перець, перемешати. Висипати борошно зі спеціями у велику миску, додати чорну смородину і, струшуючи миску, перемішати, щоб борошно покрило всі ягоди. Потім додати сухофрукти і ще раз перемішати.У чашці збити виделкою яйця з цукром і кислим молоком. Додати яєчну суміш і алкоголь до сухофруктів, добре перемішати. Викласти начинку в форму і ущільнити її ложкою. Зверху накрити кришечкою з тіста і защипнути краї. Випікати при температурі 170ºС протягом 2,5 години. Якщо кекс зверху почне занадто рум'янитися, накрити фольгою. Готовий кекс охолодити, загорнути у фольгу і покласти в холодильник мінімум на 5 днів дозрівати.

 

рецепт від зірки, солодка випічка, різдвяна випічка, шотландський різдвяний кекс, кекс, шотландська кухня, цукати, сухофрукти, Фаліон Наталя, Лісапєтний батальйон

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Шоколадний пиріг-торт «Вулкан»
солодка випічка, торти
Світлана ЯСЬКОВА 3717
Приголомшливо смачний і ефектний смаколик. Готується дуже просто, адже випікається він разом із кремом.
Пісний новорічний кекс із цукатами, насінням льону та соняшника
солодка випічка, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 943
Випічка чудова! Навіть не очікувала, що настільки смачно вийде! За запахом взагалі схоже на здобну булочку.
Багатошарова угорська ватрушка з пудинговою заливкою
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 874
Просто, швидко, ніжно й шалено смачно!
Пісні рогалики з різними начинками
солодка випічка, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 2637
Дуже простий і водночас вигідний рецепт: практично з нічого виходить неймовірна смакота!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: