Гаряча тема:
- Війна
«Раніше я досить часто випікала пляцки, багатошарові, з кремом та різними начинками. Нині ж виступи, гастролі та концерти забирають багато часу, тому шукаю більш простіші рецепти, — каже Наталя Іванівна. — Традиційним десертом у нас на різдвяні свята є шотландський кекс. Він великий — близько 1,5 кг. І головне, не черствіє протягом місяця! Навпаки, з кожним днем стає все смачнішим. Нещодавно я навіть ділилася рецептом його приготування у передачі «Все буде добре!».
Інгредієнти:
Для тіста:
300 г борошна,
яєчний жовток,
150 г вершкового масла,
3 ст. л. крижаної води,
дрібка солі.
Для начинки:
70 г мигдалю,
300 г замороженої смородини,
75 г цукатів,
250 г світлих та темних родзинок,
125 г в’яленої журавлини,
70 г борошна,
50 г кислого молока чи кефіру,
2 ст. л. цукру,
1 яйце,
60 мл коньяку або білого вина,
0,5 ч. л. меленого імбиру,
0,5 ч. л. меленої кориці,
1 ч. л. чорного меленого перцю,
3 горошини духм’яного перцю (розмолоти).
Приготування:
Чорну смородину попередньо розморозити, злити рідину. Мигдаль підсушити й розмолоти 1/3 частину горішків на крихту, 2/3 частини — крупніше. Цукати подрібнити, родзинки промити гарячою водою. Змішати в мисці мигдаль, родзинки двох видів, в'ялену журавлину, цукати.
Для пісочного тіста просіяти на дошку борошно з дрібкою солі, додати холодне масло, порізане шматочками й порубати ножем на крихту. Додати крижану воду і швидко замісити тісто. Скачати його в кулю, загорнути харчовою плівкою і покласти в холодильник на 30 хвилин. Потім тонко розкачати між шарами харчової плівки, вирізати пласти необхідних розмірів і викласти боки і дно прямокутної форми для хліба. Форму можна попередньо встелити папером для випічки й змастити маслом. Змішати 70 г борошна, дрібно мелений мигдаль, імбир, корицю, духмяний і чорний перець, перемешати. Висипати борошно зі спеціями у велику миску, додати чорну смородину і, струшуючи миску, перемішати, щоб борошно покрило всі ягоди. Потім додати сухофрукти і ще раз перемішати.У чашці збити виделкою яйця з цукром і кислим молоком. Додати яєчну суміш і алкоголь до сухофруктів, добре перемішати. Викласти начинку в форму і ущільнити її ложкою. Зверху накрити кришечкою з тіста і защипнути краї. Випікати при температурі 170ºС протягом 2,5 години. Якщо кекс зверху почне занадто рум'янитися, накрити фольгою. Готовий кекс охолодити, загорнути у фольгу і покласти в холодильник мінімум на 5 днів дозрівати.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: