clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
23 Січня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 1343

Вергуни, балабушки та кльоцки: хто є хто в українській кухні?

Галушки стали справжнім кулінарним символом України, на ряду з варениками, борщем, пампушками та салом.
Галушки стали справжнім кулінарним символом України, на ряду з варениками, борщем, пампушками та салом. Фото: http://etnoxata.com.ua/

Традиційні та забуті борошняні страви.

Балабушки — невеличкі булочки круглої форми з кислого тіста. Пекли їх у святкові дні чи в неділю, найчастіше з пшеничного або гречано-пшеничного борошна. На балабушках ворожили у новорічну ніч і на Андрія.

Вергуни просте печиво із прісного тіста на яйці й сироватці у вигляді ромбів, в яких робили внутрішній надріз. Потім вивертали усередину надрізу та смажили у киплячій олії до золотавого кольору. Вергуни готували дівчата на вечорниці, господині для колядників і щедрувальників. Подекуди їх називають ще хрустунами.

Галушки типова для української кухні страва. Прісне тісто, замішане на воді чи сироватці з яйцем, розкачували качалкою, різали смужками завширшки 2-3 см, потім відщипували від кожної невеликі шматочки й кидали в підсолений окріп (кипляче молоко, м'ясну або овочеву юшку). Галушки, зварені на воді, заправляли засмажкою з цибулею. На молоці або у юшці — їли разом із рідиною.

Кльоцки (клюски) страва, яка готувалася, як і галушки, але з доповнювачами. Прісне тісто замішували з товченою вареною картоплею, свіжим кисломолочним сиром, виробляли кульки й варили їх в окропі, поки ті не спливали. Їли кльоцки гарячими, зі сметаною, засмажкою з цибулі, шкварками, олією, вершковим маслом.

Пампушки невеличкі круглі й пишні булочки, виготовлені з кислого тіста з житнього, пшеничного, гречаного чи пшенично-гречаного борошна. Пампушки готували до свята, у неділю, на поминальний обід до борщу чи юшки, затовкаючи їх часником.

Перепічки — замінники хліба. Робили їх із розчинного тіста тоді, коли не вистачало хліба до нової випічки. Закваску не витримували декілька годин, як годилося при виготовленні хліба. Пекли перепічки переважно в суботу на сніданок.

Пундики — борошняна страва, яка вважалася ласощами. Готувалася вона з прісного тіста на яйцях і кисляку або сироватці. Коли тісто відстоювалося, його різали шматками й розкачували качалкою на дуже тоненькі коржі. Їх підсмажували з обох боків на сковорідці у великій кількості жиру (олії, смальцю чи вершкового масла) і складали в полумисок, перекладаючи підсоленою засмажкою з цибулі. Їли пундики гарячими.

 

порадник, українська кухня, пундики, вергуни, пампушки, перепічки

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Купуйте сметану без обману
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 6213
У розпал свіжого, нового “овочевого сезону” сметана стає одним із найпопулярніших кисломолочних продуктів. Але не всі здогадуються про те, що вона давно перестала бути справжньою сметаною.
Шукаємо справжню згущенку
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1871
Згущене молоко - це ласощі, які пройшли перевірку часом, адже перший завод з виробництва згущеного молока був побудований більше ста років тому.
Консервовані “кільця”: не все смачно, що солодко
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2646
Нині вишуканий святковий стіл практично неможливо уявити без ананасу.
Щоб не зіпсувати олів’є
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 3488
Для багатьох олів’є — це моветон. Але не менше й тих, для кого цей салат — багаторічна добра традиція.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: