clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

8 Квітня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 1092

В яких формах паска смачніша?


Щоб Великодня паска вдалася на славу, слід врахувати певні нюанси. Фото: http://vsezdorovo.com

На які лише хитрощі не йдуть господині, аби їхні паски були найкрасивішими й найпрезентабельнішими!

Нині в магазинах знайти спеціальні форми для випікання Великодніх пасок не проблема й кожна досвідчена господиня для себе вже давно визначилася, які з них кращі — силіконові, металеві чи паперові. Проте, якщо цьогоріч ви зважилися на такий подвиг вперше й вагаєтеся, якому кухонному начинню надати перевагу, є сенс прислухатися до порад «бувалих» кулінарів зі стажем.

                                                   

Розмір має значення

 Печуть паски і в каструлях із «нержавійки», в в бляшанках з-під консервованих ананасів, і навіть у малесеньких формочках для кексів. Останнім часом все більшої популярності здобувають спеціальні паперові форми із великодньою символікою. Проте, щоб паска у них вдалася на славу, слід також врахувати певні нюанси. «Минулоріч у мене був досвід випікання у паперових формах і я залишилася задоволена, — каже Яніна Гануковська з Полонного. — Не скажу, що паски виходять дуже високими, але, по-моєму, красивими. Тим паче, що чим вищою та більшою буде паска, тим вірогідніше, що під час випікання вона «осяде» й серединка непропечеться. Я минулоріч купувала великодній набір із п’яти форм — 1 велика, 2 середні й 2 маленькі. Проблеми були лише з великою — паска тріснула й вийшла трохи кривобокою. Маленькі ж і середні вийшли ідеальними. Тому на майбутнє великих пасок більше не робитиму. Паперові форми я трохи змащую за допомогою пензлика розтопленим вершковим маслом або олією. Заповнюю на 1/3, даю підійти в теплому місці хвилин 30 і печу. Ріжу разом із папером, він відділяється дуже добре. Також мала досвід випікання в металевих бляшанках з-під консервованих фруктів. Результат теж не поганий. Єдине, слід добре її змастити маслом і присипати панірувальними сухарями».

 

Сирну паску можна зробити в пластиковій пляшці

Якщо ж ви маєте на меті приготувати традиційну сирну паску, то спеціальні пласмасові роз’ємні форми із великодньою символикою можна пошукати в церквах та магазинах посуду. А можна піти іншим шляхом. В своєму рецепті наша читачка зі Львова Ірина Голуб рекомендує, якщо немає форми, скористатися друшляком або новим квітковим горщиком. І в тому, і в іншому на дні є дірочки, які необхідні для витікання сироватки. «Якщо плануєте готувати маленьку сирну пасочку, то можна зробити форму власноруч, адже це нескладно, — каже господиня. — Треба взяти 2-літрову пластикову пляшку з-під газованих напоів і відрізати у неї верхівку. Можна зрізати лише конус, а можна й більше. Потім заготовку слід встелити вологою марлею і прибрати пробку. В цей отвір буде стікати сироватка. Для зручності цю конструкцію можна поставити на півлітрову банку, зверху встановити який-небудь вантаж. Готова паска буде нагадувати купол церкви. Виходить дуже незвично й красиво.

Що ж до традиційної паски на дріжджах, то я, зазвичай печу її у звичайних каструлях. Не емальованих і без пластмасових ручок. Заповнюю ємність тістом на 2/3, прикрашаю тістом, даю постояти і в духовку. Якщо каструлька не тефлонова, то її потрібно гарненько змастити маслом чи встелити промасленим пергаментом, щоб потім легко вийняти виріб. А для маленьких пасочок вже давно пристосувала металеві кружку та стару дитячу посудку своєї доньки». 

 

родзинки, паска, Великдень, великодні паски, порадник, форми для випічки, в якій формі паска смачніша, печемо паски, сирна паска

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Щоб паска не черствіла
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1370
Найпростіший спосіб зберегти великодній хліб м’яким та свіжим — покласти в ємність, де він зберігається, скибочку яблука.
«Декупаж на великодніх яєчках можна зробити за допомогою білка», —
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1220
запевняє майстриня Віра Шиміліна, яка вже другий рік поспіль із успіхом користується цією технікою
Кожен колір крaшанки має певну символіку
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1046
Це оберіг і найкращий великодній подарунок друзям і близьким.
Паска повністю готова лише на другий день
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 860
Тісто, з якого готується паска — дріжджове. Однак, воно відрізняється від звичайного тим, що для його приготування потрібно більше жиру та яєць.
Показати ще
Коментарів - 0: