Гаряча тема:
- Війна
Нині в магазинах знайти спеціальні форми для випікання Великодніх пасок не проблема й кожна досвідчена господиня для себе вже давно визначилася, які з них кращі — силіконові, металеві чи паперові. Проте, якщо цьогоріч ви зважилися на такий подвиг вперше й вагаєтеся, якому кухонному начинню надати перевагу, є сенс прислухатися до порад «бувалих» кулінарів зі стажем.
Розмір має значення
Печуть паски і в каструлях із «нержавійки», в в бляшанках з-під консервованих ананасів, і навіть у малесеньких формочках для кексів. Останнім часом все більшої популярності здобувають спеціальні паперові форми із великодньою символікою. Проте, щоб паска у них вдалася на славу, слід також врахувати певні нюанси. «Минулоріч у мене був досвід випікання у паперових формах і я залишилася задоволена, — каже Яніна Гануковська з Полонного. — Не скажу, що паски виходять дуже високими, але, по-моєму, красивими. Тим паче, що чим вищою та більшою буде паска, тим вірогідніше, що під час випікання вона «осяде» й серединка непропечеться. Я минулоріч купувала великодній набір із п’яти форм — 1 велика, 2 середні й 2 маленькі. Проблеми були лише з великою — паска тріснула й вийшла трохи кривобокою. Маленькі ж і середні вийшли ідеальними. Тому на майбутнє великих пасок більше не робитиму. Паперові форми я трохи змащую за допомогою пензлика розтопленим вершковим маслом або олією. Заповнюю на 1/3, даю підійти в теплому місці хвилин 30 і печу. Ріжу разом із папером, він відділяється дуже добре. Також мала досвід випікання в металевих бляшанках з-під консервованих фруктів. Результат теж не поганий. Єдине, слід добре її змастити маслом і присипати панірувальними сухарями».
Сирну паску можна зробити в пластиковій пляшці
Якщо ж ви маєте на меті приготувати традиційну сирну паску, то спеціальні пласмасові роз’ємні форми із великодньою символикою можна пошукати в церквах та магазинах посуду. А можна піти іншим шляхом. В своєму рецепті наша читачка зі Львова Ірина Голуб рекомендує, якщо немає форми, скористатися друшляком або новим квітковим горщиком. І в тому, і в іншому на дні є дірочки, які необхідні для витікання сироватки. «Якщо плануєте готувати маленьку сирну пасочку, то можна зробити форму власноруч, адже це нескладно, — каже господиня. — Треба взяти 2-літрову пластикову пляшку з-під газованих напоів і відрізати у неї верхівку. Можна зрізати лише конус, а можна й більше. Потім заготовку слід встелити вологою марлею і прибрати пробку. В цей отвір буде стікати сироватка. Для зручності цю конструкцію можна поставити на півлітрову банку, зверху встановити який-небудь вантаж. Готова паска буде нагадувати купол церкви. Виходить дуже незвично й красиво.
Що ж до традиційної паски на дріжджах, то я, зазвичай печу її у звичайних каструлях. Не емальованих і без пластмасових ручок. Заповнюю ємність тістом на 2/3, прикрашаю тістом, даю постояти і в духовку. Якщо каструлька не тефлонова, то її потрібно гарненько змастити маслом чи встелити промасленим пергаментом, щоб потім легко вийняти виріб. А для маленьких пасочок вже давно пристосувала металеві кружку та стару дитячу посудку своєї доньки».
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: