clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

14 Квітня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 1086

Як правильно виходити з посту?


«За святковим столом їжте невеликими порціями, тобто ніколи не забувайте про головне правило — не переїдайте!» - каже дієтолог. Фото: автора

Лікар-дієтолог Альона Брянцева радить, щоб розговіння відбувалося поетапно. Бажано вводити по одному тваринному продукту в кожен прийом їжі.

Одне з найчастіших порушень у харчуванні — це різкий перехід після закінчення посту до звичного режиму харчування, тобто від пісної, фактично вегетаріанської їжі до прийому жирних продуктів тваринного походження. За словами лікаря-дієтолога Альони Брянцевої, це може викликати гострий панкреатит, холецистит, жовчнокам'яну хворобу, гастрит або загострення наявних уже хронічних захворювань.

«Переходити на звичайне харчування після посту треба поступово, вводячи по одному продукту тваринного походження в кожен прийом їжі, причому в невеликій кількості і в дієтичному (відвареному, паровому) вигляді, — каже Альона Леонідівна. — Загалом весь процес адаптації має тривати не менше тижня. Після найсуворішого (1-2-денного) посту (це фактично голодування на воді), не варто 1-2 дні вживати підсолену їжу. За цей період організм не отримував кухонну сіль, він «знесолений» і при потраплянні навіть незначної кількості активно поглинає її. А як відомо, натрій, який є в солі, тягне за собою воду. Це в свою чергу провокує набряки, а, отже, і підвищення артеріального тиску, що дестабілізує роботу серцево-судинної системи у відновлювальний період.

Після посту ферментативна активність підшлункової залози, печінки, шлунка і тонкого кишківника різко знижена. Тому у перші дні розговіння бажано поступово, м'яко, делікатно вводити жирні, білкові продукти (м'ясо, яйця, риба) і їжу багату рафінованими вуглеводами (цукор, джеми, варення, хлібобулочні, борошняні вироби). При вживанні зазначених продуктів у великих кількостях, відбувається різка активація ослаблених органів із подальшим порушенням їхнього функціонування. Можуть розвинутися панкреатит, діабет, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки. Не виключені серйозні алергічні ускладнення.

До прикладу, якщо з ранку при розговіння після Великого посту молодий, здоровий чоловік може з'їсти на Великдень без шкоди для здоров'я 2-3 яйця, то літній людині більше одного вживати не варто. При цьому краще їсти їх у парі з овочами. А ось відразу ж після яєць споживати жирну, смажену, копчену, гостру їжу не рекомендується, оскільки вона може викликати подразнення слизової шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози. Зачекайте з цими продуктами до обіду. За святковим столом їжте невеликими порціями, тобто ніколи не забувайте про головне правило — не переїдайте!»

 

Брянцева Альона, порадник, дієтолог, як правильно виходити з посту, піст, розговіння

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Родзинки: іранський продукт в українській обгортці
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2312
Родзинки кладуть у плов та мюслі, печуть із ним булочки, пироги та кекси, фарширують м'ясні страви та додають у салати.
При приготуванні крабових паличок жоден краб не постраждав
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1566
«Сімейна газета» вирішила дізнатися, який виробник реалізує смачніші крабові палички, і влаштувала серед працівників редакції дегустацію цього біло-червоного замороженого продукту
Справжній зефір — білосніжний та легкий, мов пір'їнка
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2692
Саме так стверджують експерти.
Як зробити їжу кориснішою та смачнішою?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 961
За словами лікаря-дієтолога Альони Брянцевої, зробити це досить легко, якщо скористатися деякими хитрощами.
Показати ще
Коментарів - 0: