clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
14 Травня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 944

Ванільний цукор краще зробити власноруч

Через два тижні матимете домашній ванільний цукор, з яким навіть віддалено не зрівняється магазинний.
Через два тижні матимете домашній ванільний цукор, з яким навіть віддалено не зрівняється магазинний. Фото: sasami.de

Переймаємо досвід у досвідчених кондитерів та кулінарів.

З давніх-давен ваніль вважалася однією з найдорожчих прянощів. У Мексиці фермери навіть ставили тавро на кожен стручок, настільки високо вона цінувалася. Нині ж у торговій мережі без проблем можна знайти не лише  натуральну ваніль та її похідні у вигляді порошку та екстракту, але й хімічні «сурогати», які є значно дешевшими.

Про те, чи рівнозначною з точки зору якості та корисності є така заміна, ми запитали у технолога-кондитера Оксани Войчишеної та кулінарного блогера Максима Рудькова.

 

«Більшість надає перевагу «хімічному» ваніліну»

«Нині набагато частіше в продажу зустрічається кристалічний ванілін, — розповідає Оксана Войчишена. — Це синтетичний аналог, який представляє собою безбарвні голчасті крупинки з запахом ванілі. Щоб випічка наповнилася ніжним ароматом, досить малої дрібки. При його використанні потрібно бути дуже обережними: якщо переборщити, випічка набуде неприємного гіркуватого присмаку. Не таким концентрованим є ванільний цукор. Він буває двох видів — ароматизований натуральною ваніллю та її синтетичним прототипом. Звісно, більшість виробників та споживачів надають перевагу «хімічному» ваніліну, оскільки коштує він у порівнянні з натуральними стручками дуже дешево. Що ж до впливу на здоров’я такої «недорогої альтернативи», то варто лише подивитися на її склад. До прикладу, лігнін ваніліну — побічний продукт промисловості із деревних відходів целюлози, а етиловий ванілін — з'єднання, отримані з кам'яновугільної смоли».

 

Ванілін у стручку та «пакетований» — це небо і земля!

«І ванілін, і ванільний цукор, які продаються у магазинах — це все хімія шкідлива для здоров’я. Тай такого ніжного аромату, який дає натуральна ваніль, ви ніколи не відчуєте у «пакетику», — запевняє Максим Рудьков. — Навіть сам процес «обробки» ванільного стручка уже викликає радість! Використовують його наступним чином: розрізають уздовж і вибирають насіння. Головним джерелом аромату є саме стручок. Його можна прокип'ятити у вершках, молоці або іншій рідині, щоб приготувати ванільний соус або пудинг. Потім стручок слід вийняти, промити, просушити й покласти в ємність із цукром або цукровою пудрою. Через 2 тижні матимете домашній ванільний цукор, з яким навіть віддалено не зрівняється магазинний. Важливо, щоб ємність при цьому була щільно закритою. Як правило, з одним стручком змішують 250 г цукру або пудри. Насіння також не викидають. Його можна змолоти на порошок та змішати з цукром. 

Стручки ванілі дуже швидко висихають — вже через тиждень навіть при зберіганні в пакеті втрачають м'якість. Їх використовувати можна, але вони тверді, і це незручно. В цьому випадку є два варіанти — відразу покласти розрізані стручки в банку з цукром, або ж зробити спиртовий ванільний екстракт. Він буде досить концентрованим, що дозволяє використовувати його дуже економно (близько 1 ч. л. на декілька порцій крему). Для його приготування на один стручок ванілі слід взяти близько 30 мл спирту. Ваніль розрізати уздовж та навпіл, скласти у банку й залити спиртом. Настоювати 2-3 тижні».

 

 

порадник, ванілін, як зробити ванілін, домашній ванілін, готуємо ванілін, стручки ванілі, цукор ванільнй, ванільний екстракт

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Дегустаційна зала: який молочний шоколад смакує найкраще?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1929
Заодно спробували визначити, в яких плитках найбільше горішків.
Як приготувати смачні часникові крутони ?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1216
Ці хрумкі підсмажені в олії та вершковому маслі гріночки доповнять будь-який суп та додадуть смаку будь-якому салатику.
«Трав’яна» кухня: усе, що є на городі — згодиться на нашому столі!
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1178
Запевняють досвідчені городниці, які зі звичайних трав готують справжні кулінарні шедеври
Як ми обирали борошно
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1530
Напередодні Масляної кореспонденти газети «Є» дізнавалися, яке борошно купити для випічки, а з якого приготувати смачні млинці
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: