ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

«Сочники», як у моєму дитинстві

26 Травня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 6377
Порція велика й сочників виходить багато.
Порція велика й сочників виходить багато. Фото: автора

Ці солодкі пиріжки з сирною начинкою ідентичні тим, які продавали в радянських їдальнях за 10 копійок.

Цим рецептом користувалася ще моя матуся. Він перевірений роками й найбільше нагадує ті, смачнющі сочники, які продавали чи не в кожному магазині чи кафетерії. В мене вони міцно асоціюються із недільною випічкою, якою мама балувала нас із братом практично кожного вікенду. Зроблені з бездріжджового тіста, замішаного на сметані, вони мають солодку ніжну сирну начинку. Зовсім не складно повторити це й нині, аджне домашні сочники в будь-якому випадку набагато смачніші!

Інгредієнти:
Для тіста:

2 яйця,

180 г цукру,

дрібка солі,

200 г сметани,

150 г м'якого масла,

2 ч. л. розпушувача та 0,5 ч. л. соди,

700 г борошна,

ванілін.
Для начинки:

400 г домашнього жирного сиру,

2 яйця,

1 ст. л. крохмалю,

2 ст. л. манки,

50 г сметани,

100-120 г цукру,

1 п. ванільного цукру.
Для змащування:

2 жовтки,

дрібка цукру,

2-3 ст. л. молока.
Для посипання:

цукрова пудра.

Приготування:
Тісто: 'яке масло збити міксером із цукром та ваніліном, додати яйця (по одному), сіль і сметану, продовжуючи збивати до однорідної маси. Борошно змішати з розпушувачем та содою, просіяти, додати до яєчно-масляної маси й руками замісити м'яке тісто (воно виходить приємним на дотик, еластичним та абсолютно не липне).


Для начинки: все добре перемішати (якщо сир у вас суховатий, то слід додати трохи більше сметани й ретельно перебити його в блендері. Якщо вологий — достатньо перемішати все виделкою).


Тісто розкачати завтовшки приблизно 3 мм і вичавити за допомогою чашки або невеликої салатниці кружальця потрібного вам діаметру.

На кожне кружальце покласти начинку.

Скласти тісто півмісяцем на кшталт вареника. Але защемляти кінці не потрібно, а просто злегка придавити боки (не бійтеся начинка не витече!). Розкласти сочники на встелене пергаментним папером деко (змащувати його маслом не потрібно). До жовтків додати дрібку цукру та молоко, збити й змастити цією сумішшю сочники.

Духовку прогріти до 200ºС. Випікати сочники протягом 20-25 хвилин до золотавого кольору. В процесі випікання можна ще раз змастити жовтком.

Готові сочники посипати цукровою пудрою.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: викладаючи сочники на деко, слід дотримуватися дистанції між ними, оскільки випічка виросте практично вдвічі. Порція велика й сочників виходить багато. Якщо ви зберігатимете їх у холодильнику, то вони так і залишуться ніжними, а начинка — вологою. А якщо залишите на столі, то вони теж будуть смачними, але більше нагадуватимуть печиво.
До речі, готувати сочники можна не просто з сиром, а й з курагою, родзинками, вишнями і навіть із картоплею.

 

печиво, солодка випічка, сочники, рецепти нашого дитинства, старовинні рецепти, випічка із сиром, сир, тісто на сметані, пиріжки

Коментарі:

  Так  Ні, дякую