Гаряча тема:
- Війна
Лагман – страва з великої кількості овочів, м’яса та спеціальної довгої крученої локшини. Популярний в Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Узбекистані, Афганістані, Японії тощо. Я вперше скуштувала його в Криму на вершині Ай-Петрі у виконанні кримських татар і закохалася з першої ж ложки! Щоб заощадити ваш і мій час, одразу ж відзначу, що презентуватиму наразі не традиційний азійський лагман. Мій – приготований не з яловичини, а зі свинини, й не містить у своєму складі редьку та чузму (домашню кручену локшину). Тим не менше, цей «не лагман» дуже всім подобається та з’їдається вмить до останньої картопельки. Найбільший плюс – він готується практично в 5 разів швидше й простіше, ніж традиційний. Замість чузми я використала дрібну локшину (італійські зірочки). Для автентичності додала татарські спеції «Для лагману». Але, щоб на «виході» вийшов справжній і правильний лагман, раджу обов’язково готувати його на багатті.
Інгредієнти на 10-літровий казан:
1,5 кг м'якоті свинини,
300 г локшини з твердих сортів пшениці (будь-якої, краще, звісно домашньої, «крученої». Проте, на природі зручніше використовувати вже готовий продукт. Чудово підійде довга локшина типу «кручені гнізда»),
2 великі цибулини,
3 морквини,
0,7 кг картоплі,
1 кабачок,
4 помідори,
1 великий болгарський перець,
1 головка часнику,
150 г олії,
спеції «Для лагману»,
2 зірочки бад’яну,
зелень петрушки,
сіль, чорний перець.
Приготування:
М'ясо свинини (краще жирної) помити й нарізати середніми кубиками.
Встановити казан на багаття і коли він добре нагріється, залити олію. Після того, як вона «розжариться», покласти шматочки свинини й смажити до красивої рум’яної скоринки. Нарізати одну невелику цибулину кубиками. Закинути її в казан і продовжити готувати м'ясо разом з цибулею, періодично перемішуючи (якщо одразу ж покласти всю цибулю, то вона дасть сік, і ви не зможете обсмажити м'ясо як слід). Додати моркву, нарізану кружальцями, та другу цибулину, але вже нарізану кільцями.
Потім - смужки перцю.
Смажити все разом 10 хвилин. Потім додати кабачок, нарізаний середніми шматочками довільної форми.
Посолити та поперчити. Помідори подрібнити й також закинути в казан.
Перемішати, готувати ще 10 хвилин. Приблизно в цьому місці необхідно залити лагман водою так, щоб вона не покривала вміст, а була приблизно врівень із поверхнею всіх складових. Страву перемішати, зробити багаття помірним і, поки вона тушкуватиметься, нарізати кубиками картоплю (молоду розрізати буквально на двоє-четверо).
Висипати її в казан, все перемішати й залишити тушкуватися. Коли картопля буде практично готовою, додати нарізаний дрібно часник, спеції та зелень, все ретельно перемішати. Через декілька хвилин засипати локшину.
Варити до готовності локшини та картоплі.
Подавати з великою кількістю зелені та із соусом, який утворився в процесі приготування. Чудово підійде товстий лаваш.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: