ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Тістечко «Королівський мармур», або Вдосконалена угорська ватрушка

23 Червня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5659
Це тістечко - справжнє пісочно-сирно-мармурове божевілля!
Це тістечко - справжнє пісочно-сирно-мармурове божевілля! Фото: автора

Смаколик за консистенцією та смаком дуже нагадує ніжнійший сирник або ж чізкейк. А за зовнішнім виглядом не поступається багатьом тортам!

Цей розкішний десерт я зустріла на просторах Інтернету, як «Угорську королівську ватрушку». Один із рецептів, у авторстві Ксенії-«пламя», особливо зацікавив (мила панянко, я Вас не знаю, але низький уклін за таку дивну річ!). Як на мене її ватрушка просто ідеальна! Після деяких доповнень із мого боку, цей смаколик перестав бути простою ватрушкою-пирогом. Він перетворився на справжнє пісочно-сирно-мармурове тістечко!

Інгредієнти:

Для тіста:

0,5 склянки цукру,

1,5 склянки борошна,

100 г вершкового масла,

10 г розпушувача,

есенція «Пряжене молоко» (за бажанням).

Для начинки:

4 яйця,

600 г жирного (не сухого!) домашнього сиру,

0,5 склянки цукру,

пакетик ваніліну,

в’ялена журавлина,

темні родзинки.

Заливка для тістечка:

5 ст. л. згущеного молока,

6 ст. л. густої сметани (з гіркою),

шоколадний сироп чи розтоплений шоколад (для малюнку).

Склянка: 250 мл.

 

Приготування:

Тісто: всі складові змішати й ретельно перетерти руками, щоб вийшла крихта (масло слід використовувати холодне!). Поставити в холодильник до приготування начинки.

Начинка: замочити жменю родзинок і журавлини в окропі, а коли вони вберуть у себе рідину.

Відкинути на сито або друшляк. Просушити на паперовому рушнику й обкачати в борошні або крохмалі.

Перетерти сир через сито, щоб полегшити структуру або добре збити блендером разом із цукром, ваніліном та яйцями (маса повинна стати однорідною, блискучою, повітряною, без сирних крупочок).

Встелити форму папером для випікання. Бортики змастити вершковим маслом та присипати панірувальними сухарями (форма має бути роз'ємною: квадратна — 22 х 22 см, кругла – діаметром 24 см). Висипати на дно трохи більше половини тіста-крихти. Трохи розрівняти, але не трамбувати.

Зверху вилити начинку. Посипати рівномірно сухофруктами.

І як фінальний штрих — рівномірно висипати тісто-крихту, яке залишилося. Поставити форму в духовку й випікати при 180-190ºС приблизно 50 хвилин (крихта зверху має почати рум'янитися).

Приготувати заливку: добре перемішати сметану зі згущеним молоком (збивати не потрібно, просто розмішати ложечкою, виделкою чи вінчиком). Залити сумішшю ще гарячий пиріг і «допомогти» заливці розтектися по всьому периметру. Поки пиріг гарячий, слід зробити гарний мармуровий малюнок. Якщо ви використовуєте шоколад, то він повинен бути вже розтоплений (на водяній бані або в мікрохвильовці). Покрапати шоколад / сироп зверху на білу заливку й обережно ложкою чи зубочисткою зробити розводи. Виходить мармуровий малюнок (з сиропом він виглядає цікавіше). Крапати на заливку слід у хаотичному порядку, а потім розтягувати краплини в химерні візерунки. Оскільки заливка ще тепла, то всі нерівності, які ви зробили ложкою поступово «вляжуться». В підсумку у вас вийде чудова, практично дзеркальна поверхня.

Поставити тістечко в холодильник до повного охолодження, а краще на ніч. Зранку зняти бортики із форми (попередньо необхідно провести гострим ножем по краях).

Нарізати квадратиками (прямокутниками, ромбами).

 

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: я брала форму 28 см в діаметрі та всі інгредієнти збільшила, приготувавши таким чином 1,5 порції. В результаті у мене вийшла величезна ватрушка, яка тим не менше з космічною швидкістю зникла зі столу:)) У начинку можна додавати курагу, інжир, цукати, в’ялену вишню... Тобто будь-які сухофрукти на ваш смак.

сирник, чізкейк, тістечко, солодка випічка, торти, тістечко королівський мармур, угорська ватрушка, сирна випічка, сухофрукти, сир, угорська кухня, сирна запіканка, угорський сирник

Коментарі:

  Так  Ні, дякую