ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Желе з порічок «Вісьмихвилинка» від Елізабет Девід

3 Липня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 163886
Желе вийшло одразу, цукру потрібно вдвічі менше. При цьому воно прозоре, густе й легко намащується на хліб.
Желе вийшло одразу, цукру потрібно вдвічі менше. При цьому воно прозоре, густе й легко намащується на хліб.

Елізабет Девід – матір сучасної британської кулінарії та автор багатьох кулінарних книг. Натрапила на її рецепт варення тоді, коли шукала щось швидке, не клопітке, але смачне.

Дуже люблю желе з червоної смородини. Раніше я протирала її через сито й на один обсяг рідини додавала два обсяги цукру. Але рецепт Елізабет просто ідеальний. Він перевершив всі мої навіть дуже сміливі очікування: желе вийшло одразу, цукру потрібно вдвічі менше. При цьому воно прозоре, густе й легко намащується на хліб. Єдина незручність: потрібно добре попрацювати руками протягом 8 хвилин.

Інгредієнти:

1 кг порічок,

1 кг цукру.

Приготування:

Червону смородину промити (від хвостиків очищати зовсім необов'язково!), скласти в ємність, у якій будете готувати джем. Додати цукор і ретельно перемішати (приблизно протягом 10 хвилин, поки цукор не почне мокріти). Тепер починається найцікавіше: поставити порічку на сильний вогонь і озброїтися дерев'яною ложкою з довгою ручкою. Коли варення почне закипати ввімкнути таймер на 8 хвилин. На цьому етапі потрібно інтенсивно перемішувати. На 5 хвилині варення почне сильно булькати, утворюватимуться дрібні пухирці, а ягоди лопатимуть. Мішати слід швидко, оскільки піна сильно піднімається. Через хвилини півтори вона осяде, а сироп почне загрозливо булькати. Як тільки таймер вимкнеться, зняти желе з плити, перелити в друшляк і протерти. Розлити одразу в підготовлені стерильні банки і БЕЗ кришки залишити охолоджуватися (у мене – з вечора до ранку). Вранці на поверхні желе має утворитися плівка. Закрити залізними кришками.

 

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: ця заготовка чудово зберігається поза холодильником. Желе має красивий колір, виходить дуже ароматним, зберігається максимум корисних речовин. До речі, цей спосіб підходить для всіх фруктів і ягід, які багаті на пектин: журавлини, смородини, аґрусу, персика, сливи тощо.

джем, ягоди, заготовки, варення, домашні заготовки, заготовки на зиму, порічки, червона смородина, смородина, желе на зиму, закрутки, домашній погрібець, желе з порічок вісьмихвилинка, Девід Елізабет, швидке варення

Коментарі:

  Так  Ні, дякую