Гаряча тема:
- Війна
Якщо перед вами постало питання, куди подіти щедрий врожай черешні, то вам однозначно сюди! Більшість господинь лінуються робити заготовки на зиму з цієї ягоди через кісточки, які слід видаляти. Проте, повірте, зварити на пробу дві-три баночки такого неймовірно смачнючого джему – воно того варте! Раніше я надавала перевагу варенню з ціленькою черешенькою. Додавала і лимон, і ванілін, оскільки сама ягода не має яскраво вираженого смаку та аромату. Але тепер точно знаю, що знайшла свій рецепт! Черешневий джем у рази смачніший, ніж варення.
Інгредієнти:
5 кг черешні (краще темної, тоді колір буде красивішим; у мене цього разу рожева, ал дуже солодка),
2,5 кг цукру,
1 ч. л. лимонної кислоти,
велика паличка кориці,
2-3 зірочки бад’яну,
1 пакетик конфітюрки (пектин природнього походження; в черешні його практично немає, тому без нього джем варитиметься надто довго й відповідно втратить аромат, колір та вітаміни).
Приготування:
На початку слід зробити найнеприємніше – видалити з черешні кісточки (я залучила до цієї справи своїх чоловіків, тому мій манікюр не постраждав!). Покласти ягоди в каструлю, засипати цукром і розмішати. Залишити на декілька годин, щоб він розчинився (я залишила на ніч).
Коли у черешні виділиться багато соку, поставити каструлю на вогонь. Після закипання проварити 20 хвилин, не забуваючи знімати пінку.
Відлити трохи сиропу (у мене черешня щепова, крупна й дуже соковита, тому сиропу я відлила цілий сотейник). Ягоди із соком, які залишилися в каструлі подрібнити блендером до стану пюре.
Суміш охолодити. Потім знову поставити на вогонь і варити на маленькому вогні ще 15 хвилин (не забувайте помішувати – джем може підгоріти!). Після охолодження черешню проварити ще один раз, додавши паличку кориці, зірочки бад’яну та лимонну кислоту.
Наприкінці додати пакетик конфітюрки (чи желфіксу), ретельно перемішати й дати покипіти декілька хвилин.
Гарячий джем розлити в стерильні банки й закрутити кришками. Перевернути банки й залишити в такому положенні до охолодження. Зберігати при кімнатній температурі.
P.S. З цієї порції у мене вийшло 3,5 л варення + невеличка піалочка до чаю. Сироп, який залишився, я ще раз перекип’ятила й теж закатала в банку. Потім його можна буде використати для просочення бісквітів у тортиках.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: я не люблю занадто солодкі джеми, а цей вийшов якраз на мій смак – не нудотний, з легкою кислинкою. В будь-якому випадку кількість цукру можна регулювати. Врахуйте, що черешня буває різна. Тому, якщо джем занадто густий, влийте необхідну кількість сиропу й доведіть до кипіння. Якщо ж рідкий – додайте ще пакетик желфіксу чи конфітюрки. Дівчата на кулінарних форумах додають у джеми простий желатин і запевняють, що теж виходить непогано. Загалом, регулюйте густину за своїм бажанням, але пам’ятайте, що після охолодження, джем стає густішим.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: