clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
11 Липня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 1339

Як найкраще заготовити щавель на зиму?

Взимку знайти щавель у свіжому вигляді досить складно, тому про заготівлю про запас треба подбати саме зараз.
Взимку знайти щавель у свіжому вигляді досить складно, тому про заготівлю про запас треба подбати саме зараз. Фото: http://na-mangale.ru

Його можна солити, бланшувати, заморожувати і просто... залити сирою водою

Зелений борщ зі щавлю — дуже смачна страва. Зазвичай, його готують влітку й навесні, коли є всі необхідні інгредієнти, адже в ньому дуже багато зелені. У будь-якої господині є свій фірмовий рецепт, але в кожному з них обов'язково буде присутній щавель. Взимку знайти його в свіжому вигляді досить складно, тому про заготівлю про запас треба подбати саме зараз.

 

Засолений

«Першим у списку консервування у мене завжди щавель і варення з кульбаб, — каже господиня зі Славути Тетяна Панкратова. — Закриваю його завжди в травні, поки він молодий, красивий і зелений. І все це для того, щоб потішити рідних взимку зеленим борщиком. Пропорції в моєму рецепті незмінні: на 1 кг щавлю — 120 г солі.

Щавель вирощую у себе на дачі. Можна заготовляти і дикий, але збирати його краще лише в екологічно чистій зоні. Тобто, якнайдалі від трас та промислових районів. Насамперед стерилізую банки в духовці. Потім мию щавель й нарізаю його дрібними шматочками. Складаю шарами — щавель, сіль, щавель, сіль. При цьому щільно втрамбовую. Закриваю капроновою кришкою і заготівля готова. Оскільки в цій рослині є щавлева кислота, то вона чудово зберігається без додаткових добавок та консервантів».

 

У воді без стерилізації

Про те, що щавель може зберігатися навіть без попередньої стерилізації, вже давно знає й Оксана Чижевич зі Старокостянтинова. Жінка знайшла для себе найпростіший спосіб заготівлі головного компоненту зеленого борщу.

«Знадобиться лише щавель, кріп та проста сира вода, — каже господиня. — Щавель та кріп я мию, ріжу так, як на борщ. Перемішую зелень в мисці й щільно трамбую в баночки місткістю 0,5 л банки (якраз на одну каструлю борщу вистачає). Тару попередньо навіть не стерилізую, просто мию під краном. Потім заготовки заливаю холодною колодязьною водою. Якщо з недовірою відноситеся до сирої води, то можна використовувати холодну кип'ячену. Закриваю банки капроновими кришками. Зберігається такий щавель декілька років у погребі, а взимку виходить ароматний смачний борщик, ніби зі свіжої зелені. Дуже зручно, просто й смачно. І що важливо — всі вітаміни зберігаються!

 

Заморожений

Одним із найрозповсюдженіших способів заготівлі щавелю є заморожування. Більшість господинь стверджують, що саме із морозильної камери він смакує найкраще. «Мене пригощали супом із засоленого щавелю — зовсім не те... Я ж завжди заморожую цю зелень і мій борщ подобається всім без виключення, — запевняє кам’янчанка Галина Процюк. — Заготівля простіша-простого: щавель слід помити, обсушити, порізати (як на борщ) і заморозити. Можна в пакетах, можна в ємності (що зручніше, але місця більше займає). Якщо зелень добре просушена, то після заморожування розсипається. Але якщо й злипнеться, то завжди можна відламати потрібну кількість. Я, зазвичай, так і роблю».

 

Бланшерований, консервований та у власному соку

«В моєму арсеналі два способи заготівлі щавелю — у власному соку та із сіллю. Навіть і не знаю, який із них кращий — ділиться господиня з Білогір’я Катерина Онистюк. — Щавель перебрати, промити, порізати. Підготувати банки та кришки (промити й пропарити). Закип'ятити воду й занурювати у неї друшляк із зеленню на кілька секунд. Вийняти дати стекти рідини (зовсім недовго) перекласти в банку. Закрити кришкою, дати охолонути, прибрати в прохолодне місце.

Якщо заготовляю щавель із зеленою цибулею, кропом і петрушкою, то все ріжу, складаю у великий таз, солю і мну руками до появи соку. Цю ароматну суміш складаю в банки і стерилізую доти, поки не зміниться колір зелені. Закупорюю металевими кришками, перевертаю вверх дном, вкутую на добу. Зберігається заготовка необмежений час і в будь-якому місці».

дегустація, порадник, як найкраще заготовити щавель на зиму, зелень, домашні заготовки, щавель, зелений борщ, заморожування, консервація, заготовка зелені, заготовка на зиму

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Як приготувати смачні часникові крутони ?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1366
Ці хрумкі підсмажені в олії та вершковому маслі гріночки доповнять будь-який суп та додадуть смаку будь-якому салатику.
Дегустаційна зала: який молочний шоколад смакує найкраще?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1997
Заодно спробували визначити, в яких плитках найбільше горішків.
Ванільний цукор краще зробити власноруч
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1070
Переймаємо досвід у досвідчених кондитерів та кулінарів.
«Трав’яна» кухня: усе, що є на городі — згодиться на нашому столі!
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1251
Запевняють досвідчені городниці, які зі звичайних трав готують справжні кулінарні шедеври
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: