Гаряча тема:
- Війна
Зелений борщ зі щавлю — дуже смачна страва. Зазвичай, його готують влітку й навесні, коли є всі необхідні інгредієнти, адже в ньому дуже багато зелені. У будь-якої господині є свій фірмовий рецепт, але в кожному з них обов'язково буде присутній щавель. Взимку знайти його в свіжому вигляді досить складно, тому про заготівлю про запас треба подбати саме зараз.
Засолений
«Першим у списку консервування у мене завжди щавель і варення з кульбаб, — каже господиня зі Славути Тетяна Панкратова. — Закриваю його завжди в травні, поки він молодий, красивий і зелений. І все це для того, щоб потішити рідних взимку зеленим борщиком. Пропорції в моєму рецепті незмінні: на 1 кг щавлю — 120 г солі.
Щавель вирощую у себе на дачі. Можна заготовляти і дикий, але збирати його краще лише в екологічно чистій зоні. Тобто, якнайдалі від трас та промислових районів. Насамперед стерилізую банки в духовці. Потім мию щавель й нарізаю його дрібними шматочками. Складаю шарами — щавель, сіль, щавель, сіль. При цьому щільно втрамбовую. Закриваю капроновою кришкою і заготівля готова. Оскільки в цій рослині є щавлева кислота, то вона чудово зберігається без додаткових добавок та консервантів».
У воді без стерилізації
Про те, що щавель може зберігатися навіть без попередньої стерилізації, вже давно знає й Оксана Чижевич зі Старокостянтинова. Жінка знайшла для себе найпростіший спосіб заготівлі головного компоненту зеленого борщу.
«Знадобиться лише щавель, кріп та проста сира вода, — каже господиня. — Щавель та кріп я мию, ріжу так, як на борщ. Перемішую зелень в мисці й щільно трамбую в баночки місткістю 0,5 л банки (якраз на одну каструлю борщу вистачає). Тару попередньо навіть не стерилізую, просто мию під краном. Потім заготовки заливаю холодною колодязьною водою. Якщо з недовірою відноситеся до сирої води, то можна використовувати холодну кип'ячену. Закриваю банки капроновими кришками. Зберігається такий щавель декілька років у погребі, а взимку виходить ароматний смачний борщик, ніби зі свіжої зелені. Дуже зручно, просто й смачно. І що важливо — всі вітаміни зберігаються!
Заморожений
Одним із найрозповсюдженіших способів заготівлі щавелю є заморожування. Більшість господинь стверджують, що саме із морозильної камери він смакує найкраще. «Мене пригощали супом із засоленого щавелю — зовсім не те... Я ж завжди заморожую цю зелень і мій борщ подобається всім без виключення, — запевняє кам’янчанка Галина Процюк. — Заготівля простіша-простого: щавель слід помити, обсушити, порізати (як на борщ) і заморозити. Можна в пакетах, можна в ємності (що зручніше, але місця більше займає). Якщо зелень добре просушена, то після заморожування розсипається. Але якщо й злипнеться, то завжди можна відламати потрібну кількість. Я, зазвичай, так і роблю».
Бланшерований, консервований та у власному соку
«В моєму арсеналі два способи заготівлі щавелю — у власному соку та із сіллю. Навіть і не знаю, який із них кращий — ділиться господиня з Білогір’я Катерина Онистюк. — Щавель перебрати, промити, порізати. Підготувати банки та кришки (промити й пропарити). Закип'ятити воду й занурювати у неї друшляк із зеленню на кілька секунд. Вийняти дати стекти рідини (зовсім недовго) перекласти в банку. Закрити кришкою, дати охолонути, прибрати в прохолодне місце.
Якщо заготовляю щавель із зеленою цибулею, кропом і петрушкою, то все ріжу, складаю у великий таз, солю і мну руками до появи соку. Цю ароматну суміш складаю в банки і стерилізую доти, поки не зміниться колір зелені. Закупорюю металевими кришками, перевертаю вверх дном, вкутую на добу. Зберігається заготовка необмежений час і в будь-якому місці».
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: