clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
20 Липня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 700

Стручкова (спаржева) квасоля в сметані по-словацьки

Стручкову квасолю можна їсти гарячою і холодною, як гарнір і як самостійну страву.
Стручкову квасолю можна їсти гарячою і холодною, як гарнір і як самостійну страву. Фото: автора

Соус виходить солодкуватий, кремово-вершковий із вираженим грибним смаком.

Рецептом цієї смачної й корисної страви зі мною поділилася колега по роботі (Іринко, респект тобі від мене й моїх рідних чоловіків!). Потім уже в Інтернеті з’ясувала, що вона належить до словацької кухні. Страву можна готувати як зі свіжих, так і з заморожених стручків. Подавати як окремо, так і з гарнірами — картопляним пюре, рисом, локшиною, кашами. Ніжний сметанно-часниковий соус якимось дивним чином має грибний післясмак, він чудово доповнює страви з м’яса та риби.

Інгредієнти:

1 кг зеленої стручкової квасолі,

1 велика цибулина,

0,5 склянки сметани,

сіль, перець,

2-3 зубки часнику,

пажитнік, фенхель (за бажанням),

зелена цибуля та зелень кропу,

50 г твердого сиру для подачі (у мене «Грюн Вальд» з пажитніком),

3 ст. л. оливкової олії,

2 ст. л. вершкового масла.

Приготування:

Стручкову квасолю розрізати на 2-3 частини, видаливши попередньо «хвостики». Покласти в киплячу підсолену воду (якщо використовуєте заморожену квасолю, то її теж слід бланшувати відразу ж, без розморожування), Після закипання свіжу квасолю слід варити 4-5 хвилин, заморожену — 2-3 хвилини. Потім стручки відкинути на друшляк і відразу ж облити холодною водою ля того, щоб зберегти насичений зелений колір).

Часник дрібно покришити або пропустити через прес. Цибулю нарізати тонкими півкільцями й обсмажити на розігрітій суміші масла та олії (до прозорості).

Додати бланшовану стручкову квасолю.

Обсмажити на середньому вогні. Потім додати спеції, трішки посолити, влити сметану, все перемішати. Обсмажити протягом 2-4 хвилин під кришкою, не забуваючи помішувати. Додати зелену цибулю та кріп.

Перед закінченням приготування додати подрібнений часник. Все ретельно перемішати, протушкувати хвилину й прибирати з вогню. Дати 5 хвилин настоятися під кришкою. Подавати до столу притрусивши сиром (я прикрасила тонкими смужками сиру та листочками руколи).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: стручкова (спаржева) квасоля чудово поєднується з іншими овочами, до прикладу, з брокколі, болгарським перцем, помідорами, цибулею. Її можна їсти гарячою і холодною, як гарнір і як самостійну страву. До речі, кількість цибулі та часнику в рецепті можна змінювати на свій смак.

квасоля, овочеві страви, спаржева квасоля, овочі, страви з овочів, стручкова квасоля в сметані по-словацьки, квасоля, словацька кухня, сметанний соус

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Паста пенне з тунцем, спаржевою квасолею та зеленим горошком
крупи та страви з борошна
Світлана ЯСЬКОВА 1065
Один із найулюбленіших форматів макаронів всього італійського півострова.
Спаржева квасоля по-ліванськи – чим простіше, тим смачніше!
закуски, овочеві страви, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 636
Страва -«трансформер», яка може бути і пікантною закускою, і гарячим рагу.
Стручкова квасоля по-корейськи — відразу ж стає улюбленою!
закуски, овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА 1247
Зі смаженою куркою або м'ясом — просто пальчики оближеш!
Теплий салат із квасолею, морквою та шампіньйонами
салати, гриби, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 1292
Поживна й швидка в приготуванні страва, багата на білки та вітаміни. Що особливо актуально в піст.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: