clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
21 Липня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 1066

В’ялена вишня – королева серед сухофруктів (сушимо в електросушарці)

В'ялити в сушарці можна й заморожену вишню – вона виходить точно такою ж, як і зав’ялена свіжа ягода.
В'ялити в сушарці можна й заморожену вишню – вона виходить точно такою ж, як і зав’ялена свіжа ягода. Фото: автора

Але, продукт виходить небезпечним – ступінь поїдання надто висока, можна в один присід все схомячити!:)

Всі ми знаємо смак магазинної кураги, чорносливу, інжиру й різних цукатів. Лише нещодавно дізналася, що це - в'ялені фрукти, солодкість яких обумовлена додаванням цукру. Якщо ж їх висушити в сушарці в натуральному вигляді, вони не будуть такими м'якенькими й еластичними. Що ж до смаку, то він у сушених фруктів, швидше, трохи пріснуватий.

Вялена вишня – це моя мрія! Саме заради цієї заготовки я марила таким корисним кухонним гаджетом як ЕЛЕКТРОСУШАРКА. І коли мені на день народження подарували цю чарівну штуку, довелося чекати ще півроку вишневого сезону, щоб втілити свою мрію в реальність. Але виявляється даремно я стільки чекала. Адже на форумах «сушароманів» запевняють, що в'ялити в сушарці можна й заморожену вишню – вона виходить точно такою ж, як і завялена свіжа ягода.

Схема інгредієнтів на 1 кг вишні без кісточок:

400 г цукру (для видалення з плодів власного соку).

Для цукрового сиропу:

300 г цукру,

350 мл води.

Приготування:

Начитавшись історій про те, як це приголомшливо смачно, ми вирішили спробувати, і за першої ж нагоди зібрали в селі у батьків ціле відро пізньої вишні. Все це багатство, звісно, помили, перебрали та позбавили від кісточок. В підсумку у мене вийшло 3 кг дрельованих ягід. Для відділення соку необхідно взяти на кожен кілограм очищеної вишні 400 г цукру. Ягоди засипати цукровим піском, обережно перемішати й залишити при температурі 20-22°С на 8-10 годин (підійде нижня поличка холодильника). Після закінчення визначеного часу вишню потрібно перекласти в друшляк і залишити ще на 8 годин – щоб позбутися соку (сік не виливати, а закип'ятити, закатати й використовувати для приготування зимових компотів).

Вишню після відділення соку також необхідно зважити – від цього залежить, скільки води й цукру буде потрібно вам для сиропу. У мене вишні залишилося 2 кг. Пропорції приготування сиропу: на кожен кілограм вишні 350 мл води й 300 г цукру (раджу не економити на цукрі, оскільки можна в підсумку одержати зовсім інший продукт – теж смачний, але інший).

З цукру та води зварити сироп, покласти у нього вишню, довести до кипіння, зменшити вогонь до «шепотіння» і варити 7-10 хвилин. Вогонь вимкнути, накрити каструлю кришкою й дати вишні разом із сиропом повністю охолонути (приблизно 5 годин). Потім – знову друшляк (цього разу для того, щоб з вишні повністю стік зайвий сироп. Не поспішайте, навіть якщо ця процедура займе декілька годин!).

Сироп злити в банку й також закатати – він ще стане в нагоді. Можна потім просочувати ним бісквіт чи використати для в'ялення ще якогось продукту, до прикладу, груші чи айви.

Вишню ж викласти на піддони електросушарки – в один шар, оскільки ягода сушиться довго.

У мене вийшло 4 піддони (жменя не помістилася і я використала її для приготування пирога):

Рекомендується перші 3 години сушити із застосуванням підвищеного режиму (55-65°С).

Потім переводити на легкий режим (35°С) і сушити до готовності (у мене ягоди сушилися ще близько 1,5 годин).

Готовність в'яленої вишні визначається наступним чином: вишня повинна бути м'якою й пластичною, при натисканні на ягоду пальцями не повинен виділятися сік. Слід зауважити, що немає чітко визначених меж в’ялення, адже фрукти та ягоди у нас різні: якісь більш соковиті й м'ясисті, якісь – сухуваті. Тому в процесі все треба пробувати.

Готовий продукт використовують для випічки замість родзинок або в’яленої журавлини. Можна додавати в’ялену вишню у гранолу або мюслі. Роблять із неї й шоколадні цукерки, занурюючи в розтоплений шоколад. А можна їсти її просто так, як корисний перекус.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: з 1 кг сирих підготовлених ягід виходить приблизно 300 г в'яленої вишні, що у мене і вийшло приблизно. Зберігають в'ялені фрукти в темному місці при температурі 12-18°С й відносній вологості 65-70%. Краще в закупорених скляних банках або в паперових пакетах, помістивши їх у поліетиленовий пакет, який слід щільно зав'язати. В такій упаковці в'ялені фрукти, овочі, ягоди зберігаються довго, більше року. Якщо звісно до них не доберуться ваші домашні ласуниlaughing

домашні заготовки, в`ялена вишня, домашні сухофрукти, вишня, вишні, рецепти для електросушарки, сушіння ягід, сушіння, заготовки на зиму

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Пряний домашній кетчуп на зиму
домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 1632
Трохи гостренький, трохи солоденький і, звісно ж, ароматний, завдяки вдалому підбору спецій.
Маринований виноград – чудова пряна закуска, яка готується на «раз, два, три»
закуски, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 1173
Можна пробувати на наступний день, а краще дня через 2-3.
Італійська родзинка – в’ялені помідори
закуски, домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 1210
Виходять просто обурливо смачні штучки!
Черешневий джем із корицею та бад’яном
домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 608
Розкішний смаколик із пряною ноткою глінтвейну.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: