ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Шоколадний сметанник із ягодами «Усмішка негра»

23 Липня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3531
Пиріг нагадує трішки чізкейк – начинка ніжна, повітряна, практично невагома.
Пиріг нагадує трішки чізкейк – начинка ніжна, повітряна, практично невагома. Фото: автора

Під такою кумедною назвою приховується просто розкішний смаколик, в якому знайшлося місце і приємній гірчинці шоколаду, і ніжному сметанному суфле, і кислинці соковитих ягід.

Дуже смачний пиріг. Нагадує трішки чізкейк – начинка ніжна, повітряна, практично невагома. Тісто теж не підкачало – воно розсипчасте й буквально тане в роті, але, водночас, без проблем нарізується на порції. Всі складові між собою чудово поєднуються, утворюючи вишуканий та гармонійній десерт із основною шоколадною ноткою та ароматним ягідним післясмаком.

Інгредієнти:

Тісто:

280 г борошна,

175 г вершкового масла,

120 г цукру,

1 ч. л. розпушувача,

дрібка солі,

4 жовтки,

4 ст. л. какао.

Начинка:

700 мл сметани жирністю 25% (чим вона жирніша, тим смачнішим виходить суфле),

170-200 г цукру (кількість залежить від кислинки ягід),

2 пакетика шоколадного пудингу по 40 г (у мене шоколадний та вишневий),

4 яєчні білки,

400-500 г будь-яких ягід (брала цього разу – малину, смородину та вишню).

Форма роз'ємна квадратна – 24 х 24 см (або кругла D28 см).

Приготування:

Тісто: змішати борошно, цукор, сіль, розпушувач та какао. Додати шматочки холодного(!) вершкового масла й руками перетерти суміш на крихту. Додати жовтки.

Замісити тісто (воно має бути еластичне й приємне на дотик). Розділити його на дві частини й кожну скачати в кулю (якщо тісто кришиться і не збирається до купи, можна додати 1-2 ст. л. крижаної води. Я не додавала, у мене все чудово вимісилося). Загорнути шматочки тіста харчовою плівкою й відправити в морозильну камеру на 15-20 хвилин.

Форму встелити пергаментом та змастити маслом. Краї обсипати манкою. Дістати одну кульку тіста й натерти її просто в форму. Рівномірно розподілити цю крихту-стружку й злегка утрамбувати.

Відправити основу в розігріту до 180°С духовку на 8-10 хвилин.

Начинка: сметану збити міксером із цукром і сухим пудингом.

Окремо  збити  білки до стійких піків (я додала до них ще жменю цукрової пудри, щоб меренга була стійкішою та щільнішою). Обережно з'єднати сметанну суміш із білковою.

Викласти крем на підпечений корж-основу, розрівняти.

Зверху – ягоди (у мене вишня була трішки проварена у цукровому сиропі, адже готувала я її до вялення у сушарці, а вся сировина не помістилася на піддони). Можна навіть злегка «притопити» ягідки у суфле.

Дістати з морозилки тісто, яке залишилося, та натерти його на тертці, розподіливши поверх ягідного шару.

Відправити сметанник назад у духовку ще на 45 хвилин (серединка має трішки колихатися). Залишити пиріг у вимкненій духовці як мінімум на 30 хвилин. Потім дістати й повністю охолодити у формі (краще поставити в холодильник на ніч, адже головне правило чізів та сирників – наступного дня вони ще смачніші, ніж у день випікання!). Зранку провести гарячим ножем по краях форми й зняти роз’ємні бортики.

Нарізати на порції й оздобити свіжими ягідками.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: цей сметанник можна готувати й взимку із заморожених ягід. Але тоді їх спочатку слід розморозити й позбавити від зайвого соку. За відсутності пудингу, його можна замінити на 3 ст. л. кукурудзяного крохмалю+1 ст. л. какао+ванілін (але з пудингом смачніше!). 

 

чізкейк, солодка випічка, сметанник, шоколадний сметанник з ягодами, усмішка негра, шоколадна випічка, ягоди, літня випічка, випічка з ягодами, ягоди, суфле, пудинг

Коментарі:

  Так  Ні, дякую