Гаряча тема:
- Війна
Це експрес-рецепт листково-дріжджового тіста. Воно швидке в приготуванні й зручне в роботі. Неймовірно смачне у випеченому вигляді: багатошарове й ніжне. Поєднується з будь-якою начинкою (солодкою та солоною). Звісно, ви можете спекти круасанчики і з магазинного тіста, але перед цим почитайте його склад. Воно щедро «напічкане» спредом, а отже й пальмовою та кокосовою оліями. Домашнє ж за текстурою нічим не поступається купленому, а за своїми смаковими якостями у рази перевершує його! Я, зазвичай, готую подвійну порцію, розкачую тонко, прошаровую пергаментом, складаю в декілька разів (на кшталт магазинного тіста) і заморожую. Потім за потреби дістаю і використовую за призначенням.
Інгредієнти:
Тісто:
250 г борошна,
200 г вершкового масла,
2 ст. л. сметани,
1 жовток,
дрібка солі,
1/4 склянки молока,
35 г свіжих дріжджів (або 2,5 ч. л. сухих),
0,5 ст. л. цукру.
Начинка:
0,5 банки згущеного молока,
цукор (для посипання),
жовток (для змащування).
Приготування:
Розчинити дріжджі й цукор в теплому молоці. Додати 1 ст. л. борошна. Поставити в тепле місце без протягів (або просто в мікрохвильовку, не вмикаючи її), щоб дріжджі почали «працювати».
Нарізати масло кімнатної температури невеликими шматочками. Змішати борошно з сіллю й просіяти через сито до масла. Розтерти до утворення «крихти». Висипати суміш на велику тацю або в широку миску. Змішати сметану з жовтками. Додати в «крихту». Порубати ножем, змішуючи суміш. Влити готову опару й замісити м'яке тісто (за необхідності додати трохи борошна).
Знову посікти його ножем і вимісити до еластичності. Зібрати в кулю.
З приготованого тіста можна одразу ж формувати вироби. Для цього відрізати невеликий шматок й тонко розкачати його (решта тісто тримати в холодильнику).
Розрізати тонку паляничку на сегменти у формі трикутника (якщо начинка у вас ягідна можна трішки посипати тісто цукром).
На широкий бік викладати згущене молоко (повидло, джем, ягоди, карамельки-іриски, горішки, шоколад тощо; у мене на фото джем - зробила декілька круасанів для асорті).
Скрутити до центру (виходять невеличкі рогалики).
Викласти їх на деко, встелене пергаментом (я нічим не змащую!). Зверху намастити збитим жовтком і посипати цукром.
Випікати при 180°С протягом 15-17 хвилин (до золотавого кольору скоринки).
Охолодити й можна ласувати (я не пожаліла "згущенки", тож зайва начинка трішки повитікала на деко, ал всередині зосталося достатньо смакоти).
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: