ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Помідори, мариновані половинками «Сонце в бокалі»

29 Липня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 91096
Якщо ви хочете і на новорічно-різдвяні свята відчувати смак літа та «Сонця в бокалі», то поспішіть закрити побільше баночок і ретельно приховайте декілька в комірчині, щоб ваші домашні гурмани не добралися до них раніше
Якщо ви хочете і на новорічно-різдвяні свята відчувати смак літа та «Сонця в бокалі», то поспішіть закрити побільше баночок і ретельно приховайте декілька в комірчині, щоб ваші домашні гурмани не добралися до них раніше Фото: автора

Соковиті й м’ясисті скибочки помідорів та кільця пікантної цибульки, завдяки простому, але смачному маринаду перетворюються на по-справжньому незабутнє доповнення до закусочного столу.

До певного часу я ніколи не консервувала помідори половинками – мені це здавалося якимось жалюгідним компромісом при утилізації «непрезентабельних» томатів. Поки одного разу моя улюблена кума не пригостила мене заготовкою, яку з року в рік робить її мама (пані Галю, мій вам щирий респект!). Спробувала, не встоявши перед романтичною назвою, і… пропала! Помідори, консервовані за цим рецептом,неймовірні: ніжні, але не кашоподібні, пахнуть травами, але з виразним смаком томатів, пікантні, але не затьмарюють собою всі інші аромати. До рецепту входить трохи олії. Проте, конкретно в цьому випадку її присутність цілком виправдана, адже вона надає помідорам блиск і невловиму казковість.

Інгредієнти на 1 л банку:

3-4 гілочки петрушки,

3-4 гілочки базиліка,

2-3 зубчики часнику,

1 маленька цибулина,

2-3 горошини запашного перцю,

5 горошин чорного перцю,

1 ч. л. солі,

2 ст. л. цукру,

1 ст. л. олії,

1 ст. л. оцту.

10-12 половинок помідорів (краще сорту «сливка», але у мене кругленькі).

Приготування:

Насамперед потрібно як слід помити й простерилізувати банки. Наповнити їх смаколиками: на дно насипати перець, покласти часник, кільця половинки цибулі, зеленину. До середини в банку скласти половинки томатів (зрізами донизу). Потім знову цибуля, петрушка й базилік. І знову помідори половинками. В кожну банку насипати сіль і цукор, налити олію й оцет. Залити окропом. Прикрити металевими кришками (не закривати, а саме прикрити!) й поставити стерилізуватися (банки місткістю 1 л рівно 10 хвилин після закипання). Закатати, перевернути догори дном і вкутати ковдрою. Залишити до повного охолодження (приблизно добу).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: зберігати помідори половинками при кімнатній температурі, поки сила волі дозволяє – у нас ця закуска «йде» задовго до настання календарної зими. Тому, якщо ви хочете і на новорічно-різдвяні свята відчувати смак літа та «Сонця в бокалі», то поспішіть закрити побільше баночок і ретельно приховайте декілька в комірчині, щоб ваші домашні гурмани не добралися до них ранішеsealedlaughing

 

 

домашній погрібець, маринування, консервація, мариновані помідори половинками, домашні заготовки, ідеальний маринад для томатів, томати, помідори на зиму

Коментарі:

  Так  Ні, дякую