clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
18 Серпня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 1931

Яблучно-ожиновий пиріг від Джеймі Олівера

Подавати у теплому вигляді з ванільним пудингом, заварним кремом або кулькою морозива.
Подавати у теплому вигляді з ванільним пудингом, заварним кремом або кулькою морозива. Фото: автора

Плюс рецепт найкращого старовинного рецепту пісочного тіста (old-fashioned sweet shortcrust pastry).

Як же я люблю рецепти Джеймі Олівера! Його випічка проста, зрозуміла та лаконічна. І незмінно смачна. Сам видатний кулінар, автор топових книжок із рецептами та ведучий багатьох кулінарних телешоу називає цей смаколик найсмачнішим яблучним пирогом у світі. Від себе можу сказати, що рецепт пісочного тіста просто надзвичайний! Такий чарівно-вершково-цитриновий і ароматний до втрати свідомості! Начинка взагалі окрема тема. Каюся, я близько чверті норми з’їла, поки її готувала!

Інгредієнти:

Старовинний рецепт пісочного тіста:

250 г борошна,

50 г цукру,

125 г холодного вершкового масла,

цедра одного лимона,

1 яйце,

1 ст. л. молока.

Для пирога:

50 г цукру,

4 зелених яблука середнього розміру (у мене антонівка),

200 г ожини,

1 ч. л. тертого кореня імбиру (або 1 ч. л. сухого меленого),

0,5 ч. л. меленої кориці,

крапелька ванільного екстракту.

Для змащування та посипання:

яйце, кориця, коричневий цукор (можна білий простий).

Форма – 30-32 см в діаметрі.

Приготування:

Пісочне тісто: просіяти борошно в широку миску, додати цукор і нарізане кубиками холодне вершкове масло. Руками змішати все в дрібну крихту, втерти лимонну цедру (ось на цьому етапі я і зрозуміла, яким тісто буде смачним і запашним, коли спечеться). Додати в тісто яйце й приблизно столову ложку молока. Ретельно вимісити (у вас має вийти масляниста структура, дуже ніжна, еластична й гладка; до рук та до столу не прилипає взагалі!). Скачати тісто в кулю, загорнути в харчову плівку й прибрати в холодильник на годину.

Начинка: на сковорідці розігріти вершкове масло з цукром до зміни кольору на бурштиновий.

Додати нарізані часточками яблука і ванільний екстракт. Тушкувати близько 5-7 хвилин.

Потім до яблук додати ягоди ожини, тертий імбир та корицю.

Готувати на малесенькому вогні ще 5 хвилин. Вимкнути вогонь і охолодити суміш.  

Витягнути тісто з холодильника, розділити на дві частини. З однієї скачати паляничку завтовшки 0,5 см. Змастити форму для пирога вершковим маслом і зверху  викласти шар тіста, формуючи бортики.

Промастити бортики збитим яйцем. А дно пирога притрусити крохмалем. Холодну начинку викласти на тісто разом із соком.

Зверху також притрусити крохмалем.

Розкачати другу паляничку.

Викласти її зверху на начинку. Закріпити краї.

Змастити всю поверхню яйцем та зробити косі надрізи ножем, щоб виходила пара.

Зверху трохи посипати коричневим цукром і корицею.

Поставити запікатися в духовку на 40-50 хвилин при температурі 180°С.

Готовий пиріг трохи охолодити. Подавати у теплому вигляді з ванільним пудингом, заварним кремом або кулькою морозива.

Соуси Джеймі рекомендує наливати на дно тарілки і в це «озерце» розміщувати шматочок пирога. Прикрасити листочками м'яти та притрусити тарілку по колу корицею.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: я подавала з пудингом і в поєднанні з тонесеньким шаром пісочного тіста й соковитою пряною начинкою це створило незабутнє поєднання. Дуже рекомендую не полінуватися і повторити саме таку подачу. Так, смаколик дуже смачний сам по собі, але у компанії із ванільним пудингом він неперевершений!

яблука, яблучна випічка, джеймі олівер, солодка випічка, яблучно-ожиновий пиріг, пиріг з яблук, яблучний пиріг, ожина, пісочне тісто,

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Виноградний пиріг від Джеймі Олівера
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 2327
Ароматний, повітряний, легкий пиріг, автором якого є знаменитий англійський кухар — James Trevor «Jamie» Oliver.
Яблучний тарт «Трояндочки» із заварним апельсиновим кремом
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 3247
Це дивовижно красивий пиріг, який чудово виглядає і цілим, і порізаним на порції.
Яблучне тістечко з шоколадно-сирним рулетом
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1759
Це смаколик «три в одному»: і пиріг, і рулет, і тістечко одночасно.
Болонський пиріг Джеймі Олівера з кукурудзяною крупою і яблуками
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1458
Щільний, ароматний і яскравий. Цей пиріг відразу ж забирає вас в Італію, на маленькі вулички, де проходить неспішне колоритне життя.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: