ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Яблучно-ожиновий пиріг від Джеймі Олівера

18 Серпня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 6267
Подавати у теплому вигляді з ванільним пудингом, заварним кремом або кулькою морозива.
Подавати у теплому вигляді з ванільним пудингом, заварним кремом або кулькою морозива. Фото: автора

Плюс рецепт найкращого старовинного рецепту пісочного тіста (old-fashioned sweet shortcrust pastry).

Як же я люблю рецепти Джеймі Олівера! Його випічка проста, зрозуміла та лаконічна. І незмінно смачна. Сам видатний кулінар, автор топових книжок із рецептами та ведучий багатьох кулінарних телешоу називає цей смаколик найсмачнішим яблучним пирогом у світі. Від себе можу сказати, що рецепт пісочного тіста просто надзвичайний! Такий чарівно-вершково-цитриновий і ароматний до втрати свідомості! Начинка взагалі окрема тема. Каюся, я близько чверті норми з’їла, поки її готувала!

Інгредієнти:

Старовинний рецепт пісочного тіста:

250 г борошна,

50 г цукру,

125 г холодного вершкового масла,

цедра одного лимона,

1 яйце,

1 ст. л. молока.

Для пирога:

50 г цукру,

4 зелених яблука середнього розміру (у мене антонівка),

200 г ожини,

1 ч. л. тертого кореня імбиру (або 1 ч. л. сухого меленого),

0,5 ч. л. меленої кориці,

крапелька ванільного екстракту.

Для змащування та посипання:

яйце, кориця, коричневий цукор (можна білий простий).

Форма – 30-32 см в діаметрі.

Приготування:

Пісочне тісто: просіяти борошно в широку миску, додати цукор і нарізане кубиками холодне вершкове масло. Руками змішати все в дрібну крихту, втерти лимонну цедру (ось на цьому етапі я і зрозуміла, яким тісто буде смачним і запашним, коли спечеться). Додати в тісто яйце й приблизно столову ложку молока. Ретельно вимісити (у вас має вийти масляниста структура, дуже ніжна, еластична й гладка; до рук та до столу не прилипає взагалі!). Скачати тісто в кулю, загорнути в харчову плівку й прибрати в холодильник на годину.

Начинка: на сковорідці розігріти вершкове масло з цукром до зміни кольору на бурштиновий.

Додати нарізані часточками яблука і ванільний екстракт. Тушкувати близько 5-7 хвилин.

Потім до яблук додати ягоди ожини, тертий імбир та корицю.

Готувати на малесенькому вогні ще 5 хвилин. Вимкнути вогонь і охолодити суміш.  

Витягнути тісто з холодильника, розділити на дві частини. З однієї скачати паляничку завтовшки 0,5 см. Змастити форму для пирога вершковим маслом і зверху  викласти шар тіста, формуючи бортики.

Промастити бортики збитим яйцем. А дно пирога притрусити крохмалем. Холодну начинку викласти на тісто разом із соком.

Зверху також притрусити крохмалем.

Розкачати другу паляничку.

Викласти її зверху на начинку. Закріпити краї.

Змастити всю поверхню яйцем та зробити косі надрізи ножем, щоб виходила пара.

Зверху трохи посипати коричневим цукром і корицею.

Поставити запікатися в духовку на 40-50 хвилин при температурі 180°С.

Готовий пиріг трохи охолодити. Подавати у теплому вигляді з ванільним пудингом, заварним кремом або кулькою морозива.

Соуси Джеймі рекомендує наливати на дно тарілки і в це «озерце» розміщувати шматочок пирога. Прикрасити листочками м'яти та притрусити тарілку по колу корицею.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: я подавала з пудингом і в поєднанні з тонесеньким шаром пісочного тіста й соковитою пряною начинкою це створило незабутнє поєднання. Дуже рекомендую не полінуватися і повторити саме таку подачу. Так, смаколик дуже смачний сам по собі, але у компанії із ванільним пудингом він неперевершений!

яблука, яблучна випічка, джеймі олівер, солодка випічка, яблучно-ожиновий пиріг, пиріг з яблук, яблучний пиріг, ожина, пісочне тісто,

Коментарі:

  Так  Ні, дякую