Гаряча тема:
- Війна
Їжа, приготована на багатті, незмінно стає смачнішою і здоровішою найвишуканіших страв із духовки. Мені в цьому плані пощастило – мій чоловік «мангальний віртуоз» або «повелитель грилю»! Скільки різної смакоти він готує на вугіллі! Мені залишається лише записувати за ним рецепти та встигати фотографувати. Що ж до цієї страви, то люля-кебаб ми полюбляємо навіть більше, ніж традиційний шашлик! Та й готується він простіше простого.
Інгредієнти:
500 г крупно змеленого фаршу (традиційний люляшик готують із баранини, але підійде будь-який, змішаний із яловичим; баранина й свинина в чистому вигляді дуже жирні й готові вироби розвалюються на шампурах й сильно «течуть»),
3-5 ст. л. зелені (петрушка, кріп, кінза),
2 великі цибулини,
2 великі зубки часнику,
1/4 ч. л. червоного пекучого перцю чилі,
1/4 ч. л. мускатного горіха,
3 ч. л. рафінованої олії,
2 ч. л. молока,
сванська сіль,
спеції за смаком (у мене – чорний перець, коріандр, хмелі-сунелі).
Приготування:
Фарш викласти в широку миску, цибулю дрібно посікти ножем, часник – вичавити через часникодавку, зелень – подрібнити. Додати спеції та сіль.
Всі продукти вимішати й ретельно вибити долонями (секрет вдалих люляшиків у тривалому вибиванні фаршу, його потрібно брати руками й буквально кидати об миску, сильно плескати долонями, місити щосили. Це робиться для того, щоб почав виділятися білок, який і стане «клеєм» для кебабів, аби ті трималися на шампурах і не розвалювалися на мангалі; ідеальний фарш – однорідний і в'язкий. Від інтенсивності вимішування залежить ще й те, наскільки ніжним буде м'ясо).
Накрити миску з готовим фаршем харчовою плівкою і відправити її в холодильник мінімум на годину (можна і з вечора заготовити).
Фарш дістати з холодильника, шампура змастити олією. Набирати фарш невеликими порціями у долоньку й просто на шампурі формувати ковбаску, розміром із сосиску. Після кожного люляшика змочувати руку в холодній воді (так вироби легше формувати, вони виходять гладенькі й рівненькі).
Смажити на вугіллі з усіх боків (воно повинно бути дуже гарячим, щоб м’ясо одразу ж схопилося скоринкою і не розвалювалося!).
Далі викладаємо на тарілку, подаємо будь-який соус і насолоджуємося!
P.S. Урочисто обіцяю, що виставлю що-небудь ще з репертуару мого мангальника!
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: