clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
21 Серпня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 1948

Люля-кебаб на мангалі – смачна альтернатива шашлику

Люля-кебаб ми полюбляємо навіть більше, ніж традиційний шашлик! Та й готується він простіше простого.
Люля-кебаб ми полюбляємо навіть більше, ніж традиційний шашлик! Та й готується він простіше простого. Фото: автора

Соковиті, ароматні, пікантні а-ля котлетки-ковбаски, дуже популярні на Кавказі, в Середній Азії та Туреччині.

Їжа, приготована на багатті, незмінно стає смачнішою і здоровішою найвишуканіших страв із духовки. Мені в цьому плані пощастило – мій чоловік «мангальний віртуоз» або «повелитель грилю»! Скільки різної смакоти він готує на вугіллі! Мені залишається лише записувати за ним рецепти та встигати фотографувати. Що ж до цієї страви, то люля-кебаб ми полюбляємо навіть більше, ніж традиційний шашлик! Та й готується він простіше простого.

Інгредієнти:

500 г крупно змеленого фаршу (традиційний люляшик готують із баранини, але підійде будь-який, змішаний із яловичим; баранина й свинина в чистому вигляді дуже жирні й готові вироби розвалюються на шампурах й сильно «течуть»),

3-5 ст. л. зелені (петрушка, кріп, кінза),

2 великі цибулини,

2 великі зубки часнику,

1/4 ч. л. червоного пекучого перцю чилі,

1/4 ч. л. мускатного горіха,

3 ч. л. рафінованої олії,

2 ч. л. молока,

сванська сіль,

спеції за смаком (у мене – чорний перець, коріандр, хмелі-сунелі).

Приготування:

Фарш викласти в широку миску, цибулю дрібно посікти ножем, часник – вичавити через часникодавку, зелень – подрібнити. Додати спеції та сіль.

Всі продукти вимішати й ретельно вибити долонями (секрет вдалих люляшиків у тривалому вибиванні фаршу, його потрібно брати руками й буквально кидати об миску, сильно плескати долонями, місити щосили. Це робиться для того, щоб почав виділятися білок, який і стане «клеєм» для кебабів, аби ті трималися на шампурах і не розвалювалися на мангалі; ідеальний фарш – однорідний і в'язкий. Від інтенсивності вимішування залежить ще й те, наскільки ніжним буде м'ясо).

Накрити миску з готовим фаршем харчовою плівкою і відправити її в холодильник мінімум на годину (можна і з вечора заготовити).

Фарш дістати з холодильника, шампура змастити олією. Набирати фарш невеликими порціями у долоньку й просто на шампурі формувати ковбаску, розміром із сосиску. Після кожного люляшика змочувати руку в холодній воді (так вироби легше формувати, вони виходять гладенькі й рівненькі).

Смажити на вугіллі з усіх боків (воно повинно бути дуже гарячим, щоб м’ясо одразу ж схопилося скоринкою і не розвалювалося!).

Далі викладаємо на тарілку, подаємо будь-який соус і насолоджуємося!

P.S. Урочисто обіцяю, що виставлю що-небудь ще з репертуару мого мангальника!

пікнік, м`ясо та субпродукти, мангал, вугілля, барбекю, страви на мангалі, люля-кебаб, турецька кухня, кавказька кухня, страви для пікніку, багаття, гриль, страви з фаршу

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Картопля-«гармошка», печена з салом
овочеві страви, пікнік
Світлана ЯСЬКОВА 3866
Таку страву не соромно подавати на святковий стіл у вигляді ошатного гарніру.
Лагман по-«похідному» – мій швидкий варіант
пікнік
Світлана ЯСЬКОВА 1390
Рецепт приготування цього не зовсім традиційного лагману не стільки оригінальний, скільки перевірений неодноразовим приготуванням та схвалений найвибагливішими гурманами.
Шашлик із «родзинкою» за рецептом мого батька
м`ясо та субпродукти, пікнік
Світлана ЯСЬКОВА 2716
Саме в такий спосіб смажать м’яско відомі м’ясоїди та шашликолюби.
Ідеальний шашлик: дуже важливо вдало замаринувати м'ясо
порадник, пікнік
Світлана ЯСЬКОВА 1685
Тліюче вугілля, легкий димок, апетитні запахи, чисте повітря — від одних спогадів вже починає крутитися голова.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: