ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Люля-кебаб на мангалі – смачна альтернатива шашлику

21 Серпня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 8105
Люля-кебаб ми полюбляємо навіть більше, ніж традиційний шашлик! Та й готується він простіше простого.
Люля-кебаб ми полюбляємо навіть більше, ніж традиційний шашлик! Та й готується він простіше простого. Фото: автора

Соковиті, ароматні, пікантні а-ля котлетки-ковбаски, дуже популярні на Кавказі, в Середній Азії та Туреччині.

Їжа, приготована на багатті, незмінно стає смачнішою і здоровішою найвишуканіших страв із духовки. Мені в цьому плані пощастило – мій чоловік «мангальний віртуоз» або «повелитель грилю»! Скільки різної смакоти він готує на вугіллі! Мені залишається лише записувати за ним рецепти та встигати фотографувати. Що ж до цієї страви, то люля-кебаб ми полюбляємо навіть більше, ніж традиційний шашлик! Та й готується він простіше простого.

Інгредієнти:

500 г крупно змеленого фаршу (традиційний люляшик готують із баранини, але підійде будь-який, змішаний із яловичим; баранина й свинина в чистому вигляді дуже жирні й готові вироби розвалюються на шампурах й сильно «течуть»),

3-5 ст. л. зелені (петрушка, кріп, кінза),

2 великі цибулини,

2 великі зубки часнику,

1/4 ч. л. червоного пекучого перцю чилі,

1/4 ч. л. мускатного горіха,

3 ч. л. рафінованої олії,

2 ч. л. молока,

сванська сіль,

спеції за смаком (у мене – чорний перець, коріандр, хмелі-сунелі).

Приготування:

Фарш викласти в широку миску, цибулю дрібно посікти ножем, часник – вичавити через часникодавку, зелень – подрібнити. Додати спеції та сіль.

Всі продукти вимішати й ретельно вибити долонями (секрет вдалих люляшиків у тривалому вибиванні фаршу, його потрібно брати руками й буквально кидати об миску, сильно плескати долонями, місити щосили. Це робиться для того, щоб почав виділятися білок, який і стане «клеєм» для кебабів, аби ті трималися на шампурах і не розвалювалися на мангалі; ідеальний фарш – однорідний і в'язкий. Від інтенсивності вимішування залежить ще й те, наскільки ніжним буде м'ясо).

Накрити миску з готовим фаршем харчовою плівкою і відправити її в холодильник мінімум на годину (можна і з вечора заготовити).

Фарш дістати з холодильника, шампура змастити олією. Набирати фарш невеликими порціями у долоньку й просто на шампурі формувати ковбаску, розміром із сосиску. Після кожного люляшика змочувати руку в холодній воді (так вироби легше формувати, вони виходять гладенькі й рівненькі).

Смажити на вугіллі з усіх боків (воно повинно бути дуже гарячим, щоб м’ясо одразу ж схопилося скоринкою і не розвалювалося!).

Далі викладаємо на тарілку, подаємо будь-який соус і насолоджуємося!

P.S. Урочисто обіцяю, що виставлю що-небудь ще з репертуару мого мангальника!

пікнік, м`ясо та субпродукти, мангал, вугілля, барбекю, страви на мангалі, люля-кебаб, турецька кухня, кавказька кухня, страви для пікніку, багаття, гриль, страви з фаршу

Коментарі:

  Так  Ні, дякую