ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо

Шотландські гарбузові скони – смачні пряники до чаю

1 Вересня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5034
Скони, ясна річ, мало солодкі, оскільки подаються традиційно до меду, джемів та варення.
Скони, ясна річ, мало солодкі, оскільки подаються традиційно до меду, джемів та варення. Фото: автора

М'які та ніжні, ароматні та рум'яні, з хрусткою скоринкою...

Про шотландську кухню не знала б нічого, якби не скони — чудові коржики, які шотландці, а слідом й англійці традиційно подають до чаю в супроводі вершкового масла та різних джемів. М'які, ніжні, рум'яні, з хрусткою скоринкою... Це надзвичайно ароматна випічка, яка за смаком дуже нагадує наші пряники. Скони найкраще подавати одразу, свіжоспеченими, щоб сповна оцінити й ніжну хрустку скоринку, і смак м'якуша. Єдиний недолік - прянички швидко черствіють. Тому, якщо після сніданку залишилося декілька «незайманих» смаколиків, пригостіть ними знайомих! Або ж загорніть у пергамент та зберігайте в холодильнику.

Інгредієнти:

Для сконів:

30 г вершкового масла (розтопленого до консистенції сметани й охолодженого),

3-4 ст. л. цукрової пудри,

1/2 склянки гарбузового пюре (приготувати на парі приблизно 200 г гарбуза; рецепт ідеального гарбузового пюре шукайте в пораднику),

1 яйце,

1/2 склянки молока,

2,5 склянки борошна (у мене пішло 3,5 склянки),

2 ч. л. розпушувача,

ванілін, дрібка солі,

1/4 ч. л. меленої кориці,

1/4 ч. л. меленого імбиру,

1/4 ч. л. мускатного горіха,

1/4 ч. л. меленого кардамону чи гвоздики.

Для помадки:

1 склянка цукрової пудри,

1 ст. л. молока,

1/4 ч. л. кориці,

1/4 ч. л. імбиру,

1/4 ч. л. мускатного горіха.

Склянка: 250 мл.

Приготування:

Попередньо розігріти духовку до 220°С. Встелити деко пергаментом, змастити маслом.

Міксером збити в мисці масло з просіяною цукровою пудрою та ваніліном.

Додати гарбузове пюре до масла, ретельно збити. Яйце та молоко збовтати вінчиком і вилити до масляно-гарбузової суміші, перемішати. Просіяти в миску половину борошна з розпушувачем, сіллю та спеціями, ретельно перемішати. Обережно з'єднати з вологими інгредієнтами.

Потім ввести поступово другу частину борошна (буквально по чайній ложці!). Викласти тісто на присипану борошном поверхню і злегка вимісити.

Розкачати пласт завтовшки 2 см (я розкачувала тонше, мені хотілося, щоб коржики були тонкими, як печиво; в оригіналі ж скони грубенькі, їх розрізають навпіл і намащують маслом). Вирізати з тіста кружальця бажаного діаметру.

Викласти скони на деко, злегка змастити молоком і випікати 10-12 хвилин.

Для глазурі: змішати цукрову пудру, прянощі й молоко до консистенції густої сметани. Нанести глазур на ще теплі скони.

Дати глазурі застигнути, а коржикам - охолонути.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: кількість борошна дуже орієнтовна. Якщо маса в’язкувато-липка, вам буде потрібна додаткова його кількість. Прагніть, щоб тісто вийшло не липким, але м'яким, пластичним і приємним на дотик. Скони, ясна річ, мало солодкі, оскільки подаються традиційно до меду, джемів та варення. Якщо ж ви невиправний ласун, просто додайте більше цукрової пудри у тісто та помадку.

гарбуз, печиво, хрумке печиво, випічка до чаю, бюджетна випічка, шотландське печиво, гарбузові скони, шотландська кухня, випічка з гарбуза, скони, гарбузова випічка, гарбузове пюре, гарбуз

Коментарі:

  Так  Ні, дякую