clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
1 Вересня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА 1805

Шотландські гарбузові скони – смачні пряники до чаю

Скони, ясна річ, мало солодкі, оскільки подаються традиційно до меду, джемів та варення.
Скони, ясна річ, мало солодкі, оскільки подаються традиційно до меду, джемів та варення. Фото: автора

М'які та ніжні, ароматні та рум'яні, з хрусткою скоринкою...

Про шотландську кухню не знала б нічого, якби не скони — чудові коржики, які шотландці, а слідом й англійці традиційно подають до чаю в супроводі вершкового масла та різних джемів. М'які, ніжні, рум'яні, з хрусткою скоринкою... Це надзвичайно ароматна випічка, яка за смаком дуже нагадує наші пряники. Скони найкраще подавати одразу, свіжоспеченими, щоб сповна оцінити й ніжну хрустку скоринку, і смак м'якуша. Єдиний недолік - прянички швидко черствіють. Тому, якщо після сніданку залишилося декілька «незайманих» смаколиків, пригостіть ними знайомих! Або ж загорніть у пергамент та зберігайте в холодильнику.

Інгредієнти:

Для сконів:

30 г вершкового масла (розтопленого до консистенції сметани й охолодженого),

3-4 ст. л. цукрової пудри,

1/2 склянки гарбузового пюре (приготувати на парі приблизно 200 г гарбуза; рецепт ідеального гарбузового пюре шукайте в пораднику),

1 яйце,

1/2 склянки молока,

2,5 склянки борошна (у мене пішло 3,5 склянки),

2 ч. л. розпушувача,

ванілін, дрібка солі,

1/4 ч. л. меленої кориці,

1/4 ч. л. меленого імбиру,

1/4 ч. л. мускатного горіха,

1/4 ч. л. меленого кардамону чи гвоздики.

Для помадки:

1 склянка цукрової пудри,

1 ст. л. молока,

1/4 ч. л. кориці,

1/4 ч. л. імбиру,

1/4 ч. л. мускатного горіха.

Склянка: 250 мл.

Приготування:

Попередньо розігріти духовку до 220°С. Встелити деко пергаментом, змастити маслом.

Міксером збити в мисці масло з просіяною цукровою пудрою та ваніліном.

Додати гарбузове пюре до масла, ретельно збити. Яйце та молоко збовтати вінчиком і вилити до масляно-гарбузової суміші, перемішати. Просіяти в миску половину борошна з розпушувачем, сіллю та спеціями, ретельно перемішати. Обережно з'єднати з вологими інгредієнтами.

Потім ввести поступово другу частину борошна (буквально по чайній ложці!). Викласти тісто на присипану борошном поверхню і злегка вимісити.

Розкачати пласт завтовшки 2 см (я розкачувала тонше, мені хотілося, щоб коржики були тонкими, як печиво; в оригіналі ж скони грубенькі, їх розрізають навпіл і намащують маслом). Вирізати з тіста кружальця бажаного діаметру.

Викласти скони на деко, злегка змастити молоком і випікати 10-12 хвилин.

Для глазурі: змішати цукрову пудру, прянощі й молоко до консистенції густої сметани. Нанести глазур на ще теплі скони.

Дати глазурі застигнути, а коржикам - охолонути.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: кількість борошна дуже орієнтовна. Якщо маса в’язкувато-липка, вам буде потрібна додаткова його кількість. Прагніть, щоб тісто вийшло не липким, але м'яким, пластичним і приємним на дотик. Скони, ясна річ, мало солодкі, оскільки подаються традиційно до меду, джемів та варення. Якщо ж ви невиправний ласун, просто додайте більше цукрової пудри у тісто та помадку.

гарбуз, печиво, хрумке печиво, випічка до чаю, бюджетна випічка, шотландське печиво, гарбузові скони, шотландська кухня, випічка з гарбуза, скони, гарбузова випічка, гарбузове пюре, гарбуз

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Ноу-хау: гарбузова олія — нова кулінарна «родзинка»
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1002
Гарбуз — дуже цінна баштанна культура, з дієтичними й лікувальними властивостями.
Німецький абрикосовий пиріг з гарбузовим насінням
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1560
Простий, швидкий та невибагливий, але пишний, смачнючий і просто величезний! Навіть мої солодкоїжки подужали пиріг лише за два дні, хоча, зазвичай, «змітають» все за день.
Апельсиново-гарбузовий кекс з чорносливом — яскравий помаранчевий настрій для похмурого осіннього дня
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1757
Суперсмачна, ніжна та ароматна випічка, яка подобається навіть тим, хто гарбуз апріорі не їсть.
Гарбузовий пиріг із чорносливом: традиційний американський десерт
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 1346
Корж-основа хрумка, розсипчаста, адже готується з рубленого пісочного тіста або ж із меленого печива.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: