Гаряча тема:
- Війна
Про шотландську кухню не знала б нічого, якби не скони — чудові коржики, які шотландці, а слідом й англійці традиційно подають до чаю в супроводі вершкового масла та різних джемів. М'які, ніжні, рум'яні, з хрусткою скоринкою... Це надзвичайно ароматна випічка, яка за смаком дуже нагадує наші пряники. Скони найкраще подавати одразу, свіжоспеченими, щоб сповна оцінити й ніжну хрустку скоринку, і смак м'якуша. Єдиний недолік - прянички швидко черствіють. Тому, якщо після сніданку залишилося декілька «незайманих» смаколиків, пригостіть ними знайомих! Або ж загорніть у пергамент та зберігайте в холодильнику.
Інгредієнти:
Для сконів:
30 г вершкового масла (розтопленого до консистенції сметани й охолодженого),
3-4 ст. л. цукрової пудри,
1/2 склянки гарбузового пюре (приготувати на парі приблизно 200 г гарбуза; рецепт ідеального гарбузового пюре шукайте в пораднику),
1 яйце,
1/2 склянки молока,
2,5 склянки борошна (у мене пішло 3,5 склянки),
2 ч. л. розпушувача,
ванілін, дрібка солі,
1/4 ч. л. меленої кориці,
1/4 ч. л. меленого імбиру,
1/4 ч. л. мускатного горіха,
1/4 ч. л. меленого кардамону чи гвоздики.
Для помадки:
1 склянка цукрової пудри,
1 ст. л. молока,
1/4 ч. л. кориці,
1/4 ч. л. імбиру,
1/4 ч. л. мускатного горіха.
Склянка: 250 мл.
Приготування:
Попередньо розігріти духовку до 220°С. Встелити деко пергаментом, змастити маслом.
Міксером збити в мисці масло з просіяною цукровою пудрою та ваніліном.
Додати гарбузове пюре до масла, ретельно збити. Яйце та молоко збовтати вінчиком і вилити до масляно-гарбузової суміші, перемішати. Просіяти в миску половину борошна з розпушувачем, сіллю та спеціями, ретельно перемішати. Обережно з'єднати з вологими інгредієнтами.
Потім ввести поступово другу частину борошна (буквально по чайній ложці!). Викласти тісто на присипану борошном поверхню і злегка вимісити.
Розкачати пласт завтовшки 2 см (я розкачувала тонше, мені хотілося, щоб коржики були тонкими, як печиво; в оригіналі ж скони грубенькі, їх розрізають навпіл і намащують маслом). Вирізати з тіста кружальця бажаного діаметру.
Викласти скони на деко, злегка змастити молоком і випікати 10-12 хвилин.
Для глазурі: змішати цукрову пудру, прянощі й молоко до консистенції густої сметани. Нанести глазур на ще теплі скони.
Дати глазурі застигнути, а коржикам - охолонути.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: кількість борошна дуже орієнтовна. Якщо маса в’язкувато-липка, вам буде потрібна додаткова його кількість. Прагніть, щоб тісто вийшло не липким, але м'яким, пластичним і приємним на дотик. Скони, ясна річ, мало солодкі, оскільки подаються традиційно до меду, джемів та варення. Якщо ж ви невиправний ласун, просто додайте більше цукрової пудри у тісто та помадку.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: