ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

«Хрінодер» або Сира аджика з жовтих томатів

22 Вересня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 9916
Смак такого томатного пікантного соусу свіжий і натуральний, він має одночасно і солодкість, і кислинку, і гострику.
Смак такого томатного пікантного соусу свіжий і натуральний, він має одночасно і солодкість, і кислинку, і гострику. Фото: автора

Син їсть її замість кетчупу, чоловік взагалі може пити як сік, я ж люблю намастити на ще тепленький тбіліський хлібчик. Крім того додаю сиру аджику у борщ та соуси, подаю до ковбасок-гриль, відбивних та котлеток.

Цю аджику називають по-різному: «хріновуха», «хрінодер» і навіть «хріновина»… І хоча різні рецепти мають певні відмінності, результат незмінно тішить. Смак такого томатного пікантного соусу свіжий і натуральний, він має одночасно і солодкість, і кислинку, і гострику. Але найбільше сиру аджику цінують за ефект «пощипування», який досягається завдяки кореню хрону та часнику. Саме цей інгредієнт поруч із томатами є головним у соусі. Без нього у вас не вийде справжнього «хрінодеру»! Вперше скуштувала сиру аджику у своєї двоюрідної сестрички Оксанки й буквально закохалася! Вона не лише підкреслює будь-яку страву з мяса, але й дарує цілу низку корисних речовин. Адже для приготування «хрінодеру» не потрібно піддавати овочі тепловій обробці й, відповідно, зберігаються всі вітаміни. Крім того, готується вона практично миттєво й зберігається тривалий час у холодильнику без стерилізації.  

Інгредієнти:

1 кг томатів (бажано домашніх; у мене жовті),

3-4 червоні болгарські перчини,

3-4 зубки часнику,

1 маленька гірка перчина (видалити всі насінинки!),

100 г кореня хрону,

1 ч. л. солі,

2-3 ч. л. цукру.

Приготування:

Корінь хрону почистити й пропустити через м'ясорубку разом із часником (я завжди роблю це у блендері-млинку – так швидше і структура аджики виходить дрібнішою; дехто взагалі натирає хрін на тертці).

Потім додати почищені гіркий та солодкий перці, змішати все у декілька обертів млинка.

Перекласти суміш у миску, а в блендері подрібнити томати (я шкірочку не знімаю, просто ретельно перетираю у млинку; в результаті вона взагалі не відчувається, подрібнюються і насінинки томатів).

З’єднати томатну та перцево-хріново-часникову суміші.

Заправити сіллю та цукром за смаком і можна споживати.

Розлити в скляні банки й зберігати в холодильнику.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: минулого року спробувала зберігати «хрінодер» без холодильника. Розлила аджику в стерилізовані банки й закрила гвинтовими кришками. В простій комірчині приправа успішно простояла до весни. Перевірити це вдалося лише тому, що одна баночка «загубилася» серед інших закруток. Всі інші були нещадно з’їдені ще до Нового рокуlaughing

Спробуйте! Це дуже смачно! І не треба весь час купувати свіжі помідори, та й у холодильнику місця буде більше.

P.S. Якщо у вашій квартирі дуже тепло, то для «підстраховки» можна окремо додати в кожну баночку 1 ч. л. 5%-го яблучного оцту.

Особливо смакує сира аджика з пельменями, хінкалі та мантами. 

домашній погрібець, помідори, домашні заготовки, томати, помідори на зиму, хрінодер, хріновуха, сира аджика, соус, аджика

Коментарі:

  Так  Ні, дякую