Гаряча тема:
- Війна
Оригінальна класична грецька мусака складається з запечених шарів: із нижнього шару баклажанів із оливковою олією, середнього – з баранини і томатів, і верхнього – соусу типу «Бешамель». Проте, якщо баранина не ваш інгредієнт, то сміливо можете замінити її на звичайний фарш: свинина + яловичина (гадаю, греки не образяться!). Якщо казати простіше - це запіканка з баклажанів та фаршу. Проте навіть "не прихильники" цього фіолетового овочу наминають її за обидві щоки. Мусака смачна і в теплому, і в охолодженому вигляді. А ще вона дуже ситна!
Інгредієнти:
3-4 середніх баклажани,
борошно для панірування.
Для м’ясного соусу:
500-600 г фаршу з баранини (яловичини, свинини),
300 г помідорів,
2 середні цибулини,
3 зубки часнику,
1 склянка білого сухого вина (можна замінити легким курячим бульйоном),
мелений коріандр, карі,
мелений перець і сіль – за смаком,
базилік, петрушка, м'ята (якщо чогось не виявиться - нічого страшного! буде смачно все одно),
оливкова олія (для смаження).
Для білого соусу:
2 ст. л. вершкового масла,
2 ст. л. борошна,
2 склянки молока,
сіль, дрібка цукру,
перець мелений, мускатний горіх.
Для посипання:
100-150 г тертого сиру (в ідеалі пармезан, але в мене звичайний «Гауда»).
Приготування:
Баклажани помити й нарізати повздовж тонкими пластинками (можна очистити їх від шкурки, але я цього не роблю ніколи). Посипати сіллю і залишити на 10-15 хвилин. Після цього сполоснути холодною водою й підсушити паперовим рушником. Запанірувати в борошні й обсмажити на олії з обох боків.
Обсмажені баклажани покласти на серветку або паперовий рушник, щоб видалити зайвий жир.
М’ясний соус: цибулю нарізати дрібними кубиками. Розігріти в сковорідці оливкову олію і спасерувати на ній цибулю до прозорості.
Додати м'ясний фарш і тушкувати разом 10-15 хвилин, періодично помішуючи.
Помідори помити, зробити хрестоподібні надрізи, залити окропом на 3-4 хвилини.
Почистити від шкірки й порізати кубиками. Порізати часник і свіжу зелень – базилік, м'яту й петрушку. Додати все до фаршу. Приправити за смаком спеціями, поперчити й посолити за смаком. Тушкувати 15 хвилин і влити вино. Дати покипіти ще 10-12 хвилин.
Білий соус: в сотейник із товстим дном покласти вершкове масло та борошно. Злегка обсмажити, щоб не було грудочок. Влити тонкою цівкою молоко, швидко помішуючи вінчиком. Варити до загущення. Посолити й поцукрити за смаком, приправити мускатним горіхом та перцем. Ще раз все перемішати.
Формування мусаки: на дно керамічної чи скляної форми вилити декілька ложок білого соусу.
На нього – обсмажені баклажани. Потім йде шар м'ясної начинки.
За ним знову білий соус та баклажани.
Чергувати шари доти, поки не скінчаться заготовки (в середньому виходить два-три шари, залежить від розміру форми). Завершити формування білим соусом.
Зверху на мусаку слід рівномірно й щедро розподілити тертий сир.
Поставити страву в заздалегідь розігріту до 180°С духовку й випікати до утворення красивої скоринки (хвилин 30).
Перед сервіруванням потрібно дати мусаці трохи охолонути, щоб легше було її розрізати.
А подають її на стіл у тій самій формі, у якій вона і запікалася.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: