ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Мусака з баклажанами по-грецьки

5 Жовтня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5757
Навіть не великі прихильники баклажанів наминають цю страву за обидві щоки.
Навіть не великі прихильники баклажанів наминають цю страву за обидві щоки. Фото: автора

Роблю в сезон «синеньких» багато разів і завжди з'їдається вмить!

Оригінальна класична грецька мусака складається з запечених шарів: із нижнього шару баклажанів із оливковою олією, середнього – з баранини і томатів, і верхнього – соусу типу «Бешамель». Проте, якщо баранина не ваш інгредієнт, то сміливо можете замінити її на звичайний фарш: свинина + яловичина (гадаю, греки не образяться!wink). Якщо казати простіше - це запіканка з баклажанів та фаршу. Проте навіть "не прихильники" цього фіолетового овочу наминають її за обидві щоки. Мусака смачна і в теплому, і в охолодженому вигляді. А ще вона дуже ситна!

Інгредієнти:

3-4 середніх баклажани,

борошно для панірування.

Для м’ясного соусу:

500-600 г фаршу з баранини (яловичини, свинини),

300 г помідорів,

2 середні цибулини,

3 зубки часнику,

1 склянка білого сухого вина (можна замінити легким курячим бульйоном),

мелений коріандр, карі,

мелений перець і сіль – за смаком,

базилік, петрушка, м'ята (якщо чогось не виявиться - нічого страшного! буде смачно все одно),

оливкова олія (для смаження).

Для білого соусу:

2 ст. л. вершкового масла,

2 ст. л. борошна,

2 склянки молока,

сіль, дрібка цукру,

перець мелений, мускатний горіх.

Для посипання:

100-150 г тертого сиру (в ідеалі пармезан, але в мене звичайний «Гауда»).

Приготування:

Баклажани помити й нарізати повздовж тонкими пластинками (можна очистити їх від шкурки, але я цього не роблю ніколи). Посипати сіллю і залишити на 10-15 хвилин. Після цього сполоснути холодною водою й підсушити паперовим рушником. Запанірувати в борошні й обсмажити на олії з обох боків.

Обсмажені баклажани покласти на серветку або паперовий рушник, щоб видалити зайвий жир.

М’ясний соус: цибулю нарізати дрібними кубиками. Розігріти в сковорідці оливкову олію і спасерувати на ній цибулю до прозорості.

Додати м'ясний фарш і тушкувати разом 10-15 хвилин, періодично помішуючи.

Помідори помити, зробити хрестоподібні надрізи, залити окропом на 3-4 хвилини.

Почистити від шкірки й порізати кубиками. Порізати часник і свіжу зелень – базилік, м'яту й петрушку. Додати все до фаршу. Приправити за смаком спеціями, поперчити й посолити за смаком. Тушкувати 15 хвилин і влити вино. Дати покипіти ще 10-12 хвилин.

Білий соус: в сотейник із товстим дном покласти вершкове масло та борошно. Злегка обсмажити, щоб не було грудочок. Влити тонкою цівкою молоко, швидко помішуючи вінчиком. Варити до загущення. Посолити й поцукрити за смаком, приправити мускатним горіхом та перцем. Ще раз все перемішати.

Формування мусаки: на дно керамічної чи скляної форми вилити декілька ложок білого соусу.

На нього – обсмажені баклажани. Потім йде шар м'ясної начинки.

За ним знову білий соус та баклажани.

Чергувати шари доти, поки не скінчаться заготовки (в середньому виходить два-три шари, залежить від розміру форми). Завершити формування білим соусом.

Зверху на мусаку слід рівномірно й щедро розподілити тертий сир.

Поставити страву в заздалегідь розігріту до 180°С духовку й випікати до утворення красивої скоринки (хвилин 30).

Перед сервіруванням потрібно дати мусаці трохи охолонути, щоб легше було її розрізати.

А подають її на стіл у тій самій формі, у якій вона і запікалася.

мусака, баклажани, страви з баклажанами, м`ясо та субпродукти, страви з овочів, овочеві страви, овочі, грецька кухня, мусака з баклажанів по-грецьки, страви з фаршу, запіканка

Коментарі:

  Так  Ні, дякую